Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Češi jsou k mořským plodům povětšinou vlažní, faktem ale zůstává, že třeba takové slávky jsou výživově hodnotnější než mnohé z takzvaných superpotravin. Jsou plné vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, prospívají našemu srdci, cévám i klou...

Čechům utajená superpotravina: Zajistí zdravé srdce i věčné mládí

Oběd
zdroj: Getty Images Oběd
aktualizováno 20.08.2019, 00:00 | 20.08.2019, 00:00 | doma.cz

Češi jsou k mořským plodům povětšinou vlažní, faktem ale zůstává, že třeba takové slávky jsou výživově hodnotnější než mnohé z takzvaných superpotravin. Jsou plné vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, prospívají našemu srdci, cévám i kloubům a pomáhají třeba i ke krásné mladistvé pokožce.

Ryby a mořské plody u Čechů podle dostupných statistik zrovna nefrčí. Pravda, rybám v posledních letech pomalu na chuť přicházejí, i tak podle průzkumu společnosti Tesco jen 35 procent lidí jí rybu alespoň jednou týdně. S mořskými plody experimentují především na dovolené u moře, ale právě tím to většinou končí.

 

Jedním z důvodů vlažnosti Čechů k plodům moře může být nezměnitelný fakt, že jsme vnitrozemským státem, a tudíž na ně nejsme kulturně zvyklí. Další příčinou však může být rozšířená představa, že mořské plody jsou luxusním zbožím, které si v běžné stravě průměrný konzument nemůže dovolit. „Pravdou je, že mořské plody nejsou o nic výrazně dražší surovinou než jiné druhy masa. Slávky, které jsou pro ty, kdo by chtěli s konzumací mořských plodů začít, ideální volbou, koupíte za sto až sto padesát korun za kilogram,“ říká Pierre-Manuel Boels, ze společnosti Hopi Cee Fish Hub.


Pokud vám argument o cenové dostupnosti slávek nestačí k tomu, abyste jim dali šanci, možná vás přesvědčí fakta o jejich značných přínosech lidskému zdraví. Pojďme se na ně podívat.

 

Recepty na slávky - 9
(Foto: Prague mussel week )

 

O krok napřed i před superpotravinami


Nejprve nechme hovořit čísla. Srovnáme-li nutriční hodnoty slávek například s krůtím masem, které je odborníky řazeno mezi takzvané superpotraviny, zjistíme, že slávky v hodnotách prospěšných nutrientů téměř ve všech případech jednoznačně vedou. Posuďte sami:

 


Maso slávky Krůtí maso
Kalorie
292 cal 312 cal
Proteiny 40,4 g 48 g
Tuk 8 g 12 g
Cholesterol 96 mg 144 mg
Vápník 56,2 mg 54 mg
Hořčík 63 mg 40,2 mg
Fosfor 484 mg 342,6 mg
Draslík 456 mg 487,2 mg
Železo 11,4 mg 4,2 mg
Omega-3 mastné kyseliny 1 472 mg 285,6 mg

 

Kromě uvedených nutrientů obsahují také selen, jód a měď a dále i vitamíny A nebo B12. V porci slávek o hmotnosti zhruba 85 gramů tak svému tělu dodáte zhruba 120 procent doporučené denní dávky selenu, jenž je v našem těle důležitým antioxidantem, příznivě ovlivňuje imunitu, činnost jater či funkce štítné žlázy. Vitamínu B12, který se podílí na energetickém metabolismu, zabraňuje chudokrevnosti a má nezastupitelnou roli v syntéze nukleových kyselin nutných pro kostní dřeň, jež vytváří nové krevní buňky, pak v dané porci získáte celých 340 procent doporučené denní dávky.


Slávky pro zdraví i krásu


A to není ze zdravotních benefitů zdaleka všechno. Díky omega-3 mastným kyselinám prospívají mušle zdravému srdci i cévám a snižují riziko infarktu.

 

Svým vysokým obsahem železa, betainu a rovněž například glykosaminoglykanů, mezi nimi také chondroitinu, zase pomáhají chránit klouby, snižují bolestivost kloubů a slouží jako prevence artritidy.

 

Výborné jsou mušle i jako součást redukčních diet – obsahují tolik kvalitních proteinů jako třeba červené maso, avšak mnohem méně tuku a o téměř čtvrtinu méně kalorií.

 

Hlavně dámy ocení skvělý vliv konzumace mušlí na pokožku. Zinek a omega-3 mastné kyseliny obsažené ve slávkách mají protizánětlivé účinky, přičemž právě chronické mikrozáněty způsobují stárnutí kůže. Nedostatek zmíněných látek se též řadí mezi jedny z příčin rozvoje lupénky nebo vzniku ekzémů. Glykosaminoglykany poté udržují kůži pružnou a hebkou.

 

Recepty na slávky - 10
(Foto: Prague mussel week )

 

Zkažené odhalíte snadno


Slávky představují skutečně super zdravé jídlo, které by mělo být pevnou součástí našeho jídelníčku. To ale platí jen tehdy, máme-li k dispozici kvalitní a skutečně čerstvé mušle. „Tak jako jiné mořské plody, i slávky jsou poněkud náchylné na bakteriální infekce a mrtvé kousky se velmi rychle kazí. Mrtvé slávky poznáte tak, že jsou lehce pootevřené, a když s nimi poklepete třeba o stůl, nezavřou se. Takové raději ihned zahoďte. Slávky je rovněž před zpracováním nutné zbavit veškerých nečistot a písku,“ radí holandský šéfkuchař Dick Pieter Arkenbout.


ČTĚTE TAKÉ:

Řecko, Itálie, Chorvatsko: Co zdravého si dopřát o dovolené v nejoblíbenějších destinacích českých turistů
Zázračná havajská dieta: Vaši stravu bude řídit slunce!
Všechno nejlepší, Prosecco! Co nevíte o hitu posledních let?


Tip, kde je ochutnat


Nemáte-li zatím s přípravou a konzumací mušlí žádné zkušenosti, můžete se pro své první „rande“ s nimi svěřit do rukou odborníků. Ve stovce vybraných pražských restaurací během posledního zářijového týdne (23. až 29. září) můžete ochutnat speciální slávkové menu v rámci festivalu Prague mussel week. A to za poloviční cenu, stačí si jen na webu festivalu praguemusselweek.cz zdarma vygenerovat slevový voucher. Mušle na festival dodají producenti z holandského Yerseke. „Při pěstování těchto slávek nebyla použita žádná umělá hnojiva ani jiné chemikálie a aditiva, jsou tedy naprosto přírodní. Ihned po výlovu byly přemístěny do speciálních přepravek a do Prahy dorazí pouhých 18 hodin od výlovu, takže si zachovají mimořádnou čerstvost,“ uzavírá Jan Škoda ze společnosti Hopi Holding, která festival Prague mussel week organizuje.

 

Objevit skvělou chuť mušlí budou na festivalu Čechům pomáhat i ty největší kulinářské celebrity, jako například Kristína Nemčková, Lea Skálová, Filip Sajler, Jiří Schwarz a Martin Staněk. Jejich nejoblíbenější „mušlové“ recepty vám exkluzivně přinášíme už dnes.


Kristína Nemčková: Slávky na kari s jablky


Jednou z ambassadorů festivalu Prague mussel week je i talentovaná kuchařka a nejmladší vítězka soutěže MasterChef Kristína Nemčková. Jak sama přiznává, k mušlím si musela nejprve najít cestu, ale teď na ně nedá dopustit. „Trvalo mi docela dlouho, než mi mušle zachutnaly. Poprvé mi moc nechutnaly, ale dnes musím uznat, že jsou skvělé. Zvlášť, když jsou čerstvé, přímo z moře, a ještě se dobře upraví. Na té úpravě hodně záleží,“ říká Kristína. Českým strávníkům doporučuje, aby jim dali šanci. „Jsou opravdu chutné, a hlavně také zdravé,“ dodává. Zkuste si je doma připravit podle jejího receptu.

 

Recepty na slávky - 6
(Foto: Prague mussel week )


Co budete potřebovat?



2 kg čerstvých slávek
100 ml bílého vína
2 lžíce olivového oleje
1 velkou cibuli
Bílou část pórku
2 stroužky česneku
4 granny smith jablka
2 lžíce kari koření
4 rajčata
500 g rybího vývaru
Šťávu z jednoho pomeranče
50 g másla
1/2 brokolice
Olivový olej
Sůl


Jak na to?


V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte nasekanou cibuli a nechte zpěnit. Poté přidejte nasekaný pórek a česnek. Jakmile trochu chytí barvu, přidejte 2 nakrájená a oloupaná jablka a vše společně jednu minutu opékejte. Pak směs zasypte kari kořením, promíchejte a opékejte další minutu. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata a zalijte horkým rybím vývarem. Vařte zhruba 20 minut. Poté omáčku rozmixujte tyčovým mixérem, přeceďte a dochuťte solí a šťávou z pomeranče. Přiveďte znovu k varu, odstavte a nakonec přidejte máslo na zjemnění.
 

Slávky opláchněte, trochu s nimi potřeste a všechny otevřené vyhoďte. Do hrnce s trochou vařící vody přihoďte slávky, zalijte vínem a přiklopte poklicí. Vařte 2 minuty, než se slávky otevřou. Uvařené je vhoďte do hotové omáčky.
 

Brokolici rozdělte na jednotlivé hlavičky a ve vařící osolené vodě je půl minuty blanšírujte (poté je rovnou přendejte do ledové vody). Pak hlavičky brokolice usušte a opečte na pánvi s trochou olivového oleje. Zbylá dvě jablíčka nakrájejte na malé kostičky.


Hotové slávky podáváme společně s omáčkou, brokolicí a jablky.


Lea Skálová: Slávky s bylinkovým máslem a celerovým rizotem
 

Mušle a obecně mořské plody si oblíbila také Lea Skálová, která v letošní soutěži MasterChef Česko vybojovala třetí místo. Ta se s nimi seznámila již v dětství a dodnes si je pravidelně vaří. „Jsem velký milovník seafoodu, už odmalička. Dneska máme i u nás dobré možnosti obstarat si čerstvé a kvalitní dary moře a lidé by to dle mého názoru měli využít. Mušle jsou rychlé a jednoduché na přípravu, moc dobré, nízkokalorické a prostě sexy. Pro moderní jídelníček prostě ideální,“ říká Lea a připojuje jeden ze svých oblíbených mušlových receptů.

 

Recepty na slávky - 7
(Foto: Prague mussel week )


Co budete potřebovat na dvě porce?



1 kg čerstvých slávek
1 řapíkatý celer
3 mrkve
1 bulvu celeru
4 šalotky
3 stroužky česneku
Olivový olej
4 dcl bílého suchého vína
1 máslo
Parmezán
Šafrán
Creme fraîche
1 limetu
Kopr
Hladkolistou petržel
Pažitku
Sušené chilli
Sušený divoký česnek


Jak na to?


Mušle propláchněte ve vodě a vyberte pouze ty, které jsou pevně uzavřené. Otevřené mušle ihned vyhoďte.


V hrnci na olivovém oleji zprudka opečte dvě šalotky (včetně slupky) překrojené napůl. Poté přidejte na větší kusy nakrájenou mrkev (pouze očištěnou, ale také se slupkou) a na větší kusy nakrájený řapíkatý celer. Opečenou zeleninu podlijte 2 dcl vína a nechte odpařit alkohol. Do takto připraveného základu vhodíme slávky, podlijeme asi 4 dcl vody, osolíme a přiklopíme pokličkou. Vaříme zhruba 5 minut, maximálně 10! Vývar scedíme – budete ho potřebovat na přípravu rizota – a slávky vybereme do misky či talíře.


Na celerové rizoto si nakrájejte bulvu celeru na opravdu jemné kostičky téměř ve velikosti rýže. Opravdu to za tu práci stojí! Dvě šalotky také nakrájejte velmi najemno a nechejte zesklovatět na olivovém oleji, nejlépe v pánvi. Na šalotku vhodíme kostičky celeru a zlehka opečeme. Když má celer zlatavou barvu, podlijeme 2 dcl vína a necháme zcela odpařit. Poté stejně jako u klasického rizota přilévejte po troškách vývar (použijte ten ze slávek), a až se odpaří, přilévejte další, dokud celer tak akorát nezměkne. Je důležité, aby zůstal „al dente“. V tuto chvíli přidáme pár pestíků šafránu. Poslední dávku vývaru přilijte tak, aby se směs zdála až příliš tekutá. Poté stáhněte z ohně, přidejte ¼ kostky másla a hezky míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Na závěr přidejte dvě lžíce creme fraîche a pořádnou porci parmezánu.


Do zbytku změklého másla nasekejte hladkolistou petržel, kopr a pažitku, přidejte utřený česnek se solí a pořádně promíchejte. Do každé slávky vetřete dávku bylinkového másla tak, aby zakrylo „maso“ v mušli. Takto připravené mušle dejte zapéct na 3 až 4 minuty při 180 stupních do trouby.


Servírujte do hlubšího talíře dávku rizota, do něj zapíchněte slávky a vše dozdobte chilli, divokým česnekem a popřípadě koprem.


Filip Sajler: Slávky na kari s kokosovým mlékem a jasmínovou rýží


Festivalu Prague mussel week se se svými pražskými restaurace zúčastní i „kluk v akci“ Filip Sajler. I jeho vztah k mořským plodům je velmi kladný, hosté v jeho podnicích je mohou ochutnávat pravidelně. „Strávníci se dnes dělí na ty upřednostňující tradiční kuchyni a na ty, co rádi experimentují, mají rádi inovativní a trendy jídla. Takže věřím tomu, že mušle a mořské plody u nás své zákazníky mají a budou jich mít do budoucna ještě víc,“ říká Filip a přidává i vlastní recept, jak si lze slávky připravit.

 

Recepty na slávky - 1
(Foto: Prague mussel week )

 

Co budete potřebovat na jednu porci?



600 g slávek
20 ml sezamového oleje
10 g česneku
10 g galangalu
10 g citronové trávy
10 g červených feferonek
20 g žluté kari pasty
80 ml kokosového mléka
Limetové listy
10 g palmového cukru
70 g limety
10 g koriandru
10 ml rybí omáčky
100 g jasmínové rýže
Sezam černý
Sůl

Jak na to?


Očištěný galangal, citronovou trávu, česnek a feferonku nakrájejte na kostičky 3x3 mm. Vše zpěňte na rozpáleném sezamovém oleji. Poté přidejte curry pastu a společně krátce orestujte. Hotovou směs zalijte kokosovým mlékem, přidejte palmový cukr, stonky nakrájeného koriandru a limetové listy. Dochuťte rybí omáčkou a částí limetové šťávy. Společně provařte a poté přisypte očištěné slávky, promíchejte a přiklopené vařte asi 4 minuty. Uvařené mušle promíchejte, případně dochuťte rybí omáčkou a limetovou šťávou. Hotové mušle servírujte sypané koriandem společně s jasmínovou rýží.


Jiří Schwarz: Mušle s bylinkami a zeleninou


O skvělý slávkový recept se podělil též šéfkuchař Jiří Schwarz.

 

Recepty na slávky - 4
(Foto: Prague mussel week )


Co budete potřebovat na jednu porci (500 g)?

400 g slávek
1 šalotku
2 stroužky česneku
Řapíkatý celer svázaný s tymiánem a rozmarýnem
10 cherry rajčat
100 ml olivového oleje
200 ml bílého suchého vína
100 g másla
1 citron
100 g ploché petrželky
200 g domácího chleba

Jak na to?


Mušle řádně očistěte, propláchněte a odstraňte otevřené.
Na ohřátý olivový olej dejte šalotku, česnek a svázané bylinky s řapíkatým celerem. Vše orestujte, přidejte mušle, zalijte vínem a poduste asi 2 minuty. Prohoďte, přidejte rajčata a poduste další 2 minuty. Mušle vyberte z hrnce do temperované mísy, šťávu svařte. Odstavte šťávu z ohně, zašlehejte čerstvé máslo. Šťávu nalijte na mušle, pokapejte citronem, posypte hrubě nasekanou petrželkou a ozdobte citronem. Podávejte s opečeným domácím chlebem.


Martin Staněk: Slávky na černém pivu s hranolky a petrželovou majonézou


Že jsou mušle „nóbl“ pokrmem a hodí se k nim proto jen distingované víno? Následující recept šéfkuchaře Martina Staňka vás přesvědčí o tom, že úžasně chutnají i s pivem. Nebo přesněji řečeno na pivu.

 

Recepty na slávky - 8
(Foto: Prague mussel week )


Co budete potřebovat na jednu porci?

600 g slávek
20 ml rostlinného oleje
30 g šalotky
70 g řapíkatého celeru
70 g mrkve
Sůl
Pepř
80 ml piva Guinness Stout Draught
10 g česneku
20 g jarní cibulky
10 g plocholisté petržele
20 g másla
20 g hrubozrnné hořčice
20 g hořčice dijon
Na hranolky:
200 g brambor
50 ml oleje na smažení
Sůl


Na petrželovou majonézu:
5 žloutků
50 ml oleje
Sůl
10 g citronu
Česnek
10 g hladkolisté petržele
20 ml bílého vína

Jak na to?


Omyté brambory nakrájejte i se slupkou na hranolky o tloušťce 7x7 mm a pozvolna usmažte v oleji. Poté hranolky vyjměte a osušte. Olej rozpalte na 180 °C a hranolky podruhé zprudka osmažte dozlatova. Hotové hranolky před podáváním osolte.


Z plocholisté petržele, česneku a oleje si v termomixu při 50 °C vymixujte petrželový olej, který důkladně přeceďte přes jemné sítko a nechte zchladnout do pokojové teploty. Poté s postupným přidáním žloutků vyšlehejte tuhou majonézu. Majonézu dochuťte solí, bílým vínem, šťávou a kůrou z citronu. Před podáváním majonézu důkladně vychlaďte.


Na rozpáleném oleji orestujte očištěný a na kostičky (asi 5x5 mm) nakrájený řapíkatý celer a mrkev, poté přisypte nadrobno nakrájenou šalotku a česnek a krátce zpěňte. Přidejte oba druhy hořčice a společně zarestujte, osolte, opepřete a podlijte pivem. Nechte krátce svařit a poté vložte očištěné slávky. Vše společně promíchejte a přiklopené vařte asi 4 minuty. Hotové slávky odstavte a promíchejte s nakrájenou jarní cibulkou, plocholistou petrželí a kostičkami vychlazeného másla, které zahustí vzniklou omáčku. Dle chuti dosolte. Servírujte s hranolkami a petrželkovou majonézou.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře