Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Mnoho dětí chystá na Štědrý den jako poděkování za dárky talíř plný cukroví. Ať už hodláte uctít Santu, Ježíška nebo Dědu Mráze, můžete to zkusit s tradiční anglickou sladkostí.

Čím pohostit Ježíška? Zkuste anglické tradiční Mince pie RECEPT

Mince pie
zdroj: oficiální zdroj Mince pie
aktualizováno 22.12.2018, 00:00 | 22.12.2018, 00:00 | doma.cz

Mnoho dětí chystá na Štědrý den jako poděkování za dárky talíř plný cukroví. Ať už hodláte uctít Santu, Ježíška nebo Dědu Mráze, můžete to zkusit s tradiční anglickou sladkostí.

Snadné těsto a úžasně sladká, kořenitě ovocná náplň (zvaná mincemeat) zaručuje, že vám toto cukroví zachutná, i proto se stále v Británii těší takové oblibě. Objevíte ho tu i na adventních trzích nebo předvánočních setkáních. Tradice praví, že je do Anglie dovezli křižácká vojska až ze Svaté země a odhalili tak Britům chutě Orientu, na čele se skořicí, hřebíčkem a muškátovým oříškem. Překvapivě tehdy krom ovoce obsahovaly i kořeněné mleté maso, které v průběhu let z receptu vymizelo.


Mince pie


Náročnost: Snadná
Doba přípravy: 2 hodiny
Doba pečení: 20 minut
Počet porcí: 4-6

 

ČTĚTE TAKÉ:

Školák napsal depresivní dopis Ježíškovi. Reakce jeho matky vás odzbrojí
RETRO GALERIE: Hračky, které nosil Ježíšek v 90. letech...
Vánoce moderátorů: Borhyová miluje punč, Rey procházky

 

Ingredience:


na náplň:


55 g másla
3 lžíce Hamé Ovocné směsi “linecké”
120 ml jablečné šťávy
1 oloupané jablko bez jádřince
40 g rozinek
40 g zlatých rozinek jumbo
75 g sušených brusinek
100 g nakrájených datlí
šťáva z 1 citronu
120 g krupicového cukru
80 ml rumu
40 g kandované citronové kůry
40 g kandované pomerančové kůry
½ lžičky mleté skořice Vitana
½ lžičky mletého muškátového oříšku Vitana
¼ lžičky mletého zázvoru Vitana
¼ lžičky mletého hřebíčku Vitana

 

na těsto:


175 g hladké mouky
½ lžičky soli
15 g krystalového cukru
113 g studeného, na kostičky nakrájeného másla
4 lžíce ledové vody
1 vejce
moučkový cukr

 

Mince pie
(Foto: oficiální zdroj)


Postup:


1. Jablko nakrájejte na malé kostičky. V silnostěnném rendlíku nechte rozpustit máslo, přidejte jablko, rozinky tmavé i světlé, citronovou a pomerančovou kůru, brusinky, datle, ovocnou směs a promíchejte, přisypte cukr a přilijte citronovou a jablečnou šťávu a rum. Dochuťte kořením a na mírném plameni svařte, dokud nevznikne hustá hmota (cca 1 hodina).
 

2. Z přísad na těsto vypracujte hladké těsto a dejte jej odpočinout do lednice (cca na hodinu). Těsto rozválejte na tloušťku 0,5 cm a vykrojte kolečka o průměru o 0,5 cm větší, než je průměr formiček na muffiny.


3. Těstem vyložte formičky, okolní těsto odložte do ledničky. Do ⅔ naplňte formičky náplní. Zbylé těsto z ledničky roválejte a vykrojte z něj hvězdičky (měnší i větší), aby vyplnily horní průměr formiček. Rozkvedlejte vejce a potřete jím vršek mince pie.
 

4. Pečte při 170 °C zhruba 20 minut. Vychladlé pak pocukrujte.

 

Náš tip: Koláčky se dají jíst i hned, ještě teplé. Opravdoví gurmáni je dají i vychladlé vždy prohřát do trouby, přelijí máslem ochuceným kapkou brandy a cukrem, dětem chutnají i se smetanou a zmrzlinou.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře