Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Většina z nás v horkém letním období vyhledává lehká a osvěžující jídla, která v nás nevzbudí pocit těžkosti. Naše volba proto nejčastěji padne na zeleninové saláty, které jsou zdrojem širokého spektra vitamínů, minerálních látek, jsou bohaté na o...

Co jíst v horku? Tipy na jídla, po kterých neusnete vyčerpáním + 5 RECEPTŮ pro inspiraci

Zdravá strava
zdroj: Thinkstockphotos Zdravá strava
aktualizováno 29.06.2019, 00:00 | 29.06.2019, 00:00 | doma.cz

Většina z nás v horkém letním období vyhledává lehká a osvěžující jídla, která v nás nevzbudí pocit těžkosti. Naše volba proto nejčastěji padne na zeleninové saláty, které jsou zdrojem širokého spektra vitamínů, minerálních látek, jsou bohaté na oxidanty a náš organismus nezatíží. A co víc, rozmanité salátové variace lze připravit na mnoho způsobů.

Ruku na srdce, komu by se chtělo v horkých letních dnech trávit čas u rozpálené plotny, zvlášť když na teplé a masité pokrmy často ani nemáme chuť? Perfektní variantou jsou proto zeleninové saláty. Zelenina by sice měla být samozřejmou součástí našeho jídelníčku po celý rok, ale právě v létě, kdy si podvědomě vybíráme lehčeji stravitelné pokrmy, je její hlavní sezóna.

 

„Pokud podáváte salát jako hlavní jídlo, je důležité dávat pozor na to, aby obsahoval veškeré makroživiny, tedy živočišné nebo rostlinné bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky. Do směsi zeleniny proto přidejte různé sýry, grilované maso, tuňáka, vejce natvrdo nebo luštěniny,“ radí výživová a nutriční specialitka Kristýna Ostratická.


„Pokud přípravou salátu nechcete trávit příliš času, použijte konzervované luštěniny, které vydrží a nemusíte se u nich obávat zkažení pod vlivem vysokých teplot,“ dodává Kristýna Ostratická. Vybrat si můžete ze široké škály zahrnující různé druhy fazolí, cizrnu, hrášek, čočku, v konzervě ale seženete i mrkev, celer či červenou řepu. Ty z vás, co si připravují salát jen pro sebe, jistě potěší mini balní, které jsou ideální pro jednu osobu, dietáři zas ocení zeleninu upravenou na páře.

 

Zeleninový salát
(Foto: Bonduelle)


Prostor pro fantazii


Existuje nepřeberné množství salátových variací. Tady se kreativitě meze nekladou. „Určitě se nebojte kombinovat různé druhy zeleniny. Žádná kombinace není špatná, a navíc čím více druhů a barev, tím více různorodých živin pro váš organismus,“ radí Kristýna Ostratická. Pokud zeleninu nakrájíte na stejně velké kousky, jednotlivé chutě se lépe propojí.


Dobré je pohrát si také s texturou, aby salát obsahoval měkké i křupavé suroviny a čerstvé bylinky, které dodají skvělou chuť, barvu, a především další skálu živin včetně enzymů. „Při přípravě salátu nezapomeňte na oleje, především ty za studena lisované. Některé vitamíny, které v sobě zelenina ukrývá, jsou totiž rozpustné, a tedy vstřebatelné pouze v tucích,“ zdůrazňuje Ostratická.


Výtečné je do salátu přidat i zdravé tuky v podobě semínek nebo ořechů. A pokud si chcete připravit opravdovou „výživnou bombu“, která vás spolehlivě zasytí, tak nezapomeňte na vychladlou quinou, bulgur nebo pohanku.

 

Zeleninový salát
(Foto: Bonduelle)


Jak z obyčejného salátu udělat luxusní záležitost?


Salát povznesete na vyšší úroveň dobrou a chuťově vyváženou zálivkou. I skvělých dresinků existuje nespočet variant a každý si tak najde tu svou. Obecné pravidlo radí, že ideální zálivka by měla vždy obsahovat olej, kyselou složku, jako třeba šťávu z citrusů, a sladkou a slanou složku. Hodí se proto třeba med, hořčice nebo miso pasta, díky kterým pak výsledná směs lépe drží pohromadě. Dobré je dresing připravovat v uzavíratelné sklenici, kde se mixováním jednotlivé složky krásně propojí, a v níž navíc dresink můžete pár dní uchovat i v lednici. A ještě jedna rada, nezapomeňte, že salát je třeba dobře osušit, aby na něm dresing lépe ulpěl.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Salátová dieta: Shoďte za deset dní 4 kila!
Recept na lehký letní salát s bramborami
Připravte vašemu milému „miláčkův salát“! Recept


Nechte se inspirovat saláty plnými barev, vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek a dopřejte svému tělu v letních měsících vše, co potřebuje i kýžené osvěžení. Nebojte se experimentovat, budete mile překvapeni.


Mrkvový salát s citrusy a pistáciemi

 

Mrkvový salát s citrusy a pistáciemi
(Foto: Bonduelle)


Ingredience (na 2 porce):


1 balení Bonduelle strouhané mrkve Vapeur (425 ml)
1/4 šálku syrových pistácií
1 červený grapefruit
1 červený pomeranč
1 stroužek najemno nastrouhaného česneku
2 polévkové lžíce čerstvé limetové šťávy
Olivový olej
Špetka rozdrcených vloček červené papriky
Špetka kmínu
Sůl
Čerstvý koriandr
Petrželka


Postup:


Troubu předehřejeme na 180 °C. Pistácie opečeme na pečícím papíře do zlatohněda, cca 5-8 min. Necháme vychladnout, pak nahrubo nakrájíme.
Mezitím oloupeme červený grep a pomeranč a nakrájíme ovoce na kousky. V misce smícháme česnek, olej, limetovou šťávu, vločky červené papriky a kmín a dochutíme solí.
Přidáme opečené pistácie, strouhanou mrkev, polovinu červeného grepu a celý červený pomeranč a vše dobře promícháme.
Dochutíme solí a necháme cca 25-30 minut odstát, aby se chutě spojily.
Před podáváním přidáme ještě dle chuti nakrájený koriandr s petrželkou.

 

Salát do skleničky

 

Salát do skleničky
(Foto: Bonduelle)


Ingredience (pro 4 osoby):


1 balení Bonduelle Mini Kukučice (106 ml)
1 balení Bonduelle Mini Cizrny (106 ml)
Cherry rajčátka
3-4 polévkové lžíce předvařeného kuskusu
1 konzerva tuňáka (kousky tuňáka v oleji)
Čerstvá petrželka nebo máta
Na zálivku:
1 lžíce olivového oleje
Ocet balsamico
Sůl
Pepř
Citronová šťáva


Postup:


Připravíme si skleničku s uzávěrem.
Nejprve připravíme ve skleničce zálivku – smícháme olivový olej, trochu balsamica, sůl, pepř a dle chuti také citronovou šťávu.
Do skleničky poté postupně navrstvíme cherry rajčata, kukuřici, kuskus, cizrnu, tuňáka a petrželku nebo mátu.

 

Salát z červené pšenice

 

Salát z červené pšenice
(Foto: Probio )


Ingredience:


250 g červené pšenice
Dýňový olej
1 konzerva bílých máslových fazolí
1 polovina ledového salátu
2 rajčata
2 mrkve
1 polovina salátové okurky
1 červená paprika
bylinky, vinný ocet


Postup:


Pšenici důkladně propláchněte a vařte 60 minut v osolené vodě s kapkou oleje, poté nechte ještě chvíli dojít. Mezitím si připravte zeleninu. Vychladlou pšenici, zeleninu a fazole důkladně promíchejte, osolte a dochuťte dýňovým olejem, vinným octem a bylinkami. Nechte chvíli odležet a podávejte.


Špaldový salát s hruškami a gorgonzolou

 

Špaldový salát s hruškami a gorgonzolou
(Foto: La Formaggeria Gran Moravia)


Suroviny (pro 4 osoby):


60 g sýru Gorgonzola piccante
1 lžička bílého vinného octa
300 g špaldy
1 lžíce medu
4 lžíce extra panenského olivového oleje
2 hrušky
svazek rukoly
sůl
pepř

 

Příprava:


Opláchněte špaldu a vařte ji v dostatečném množství osolené vody asi 45 minut. Slijte a nechte vychladnout. Olivový olej smíchejte s bílým octem, medem, špetkou soli a pepřem a dejte stranou. Opláchněte rukolu, osušte a nahrubo natrhejte. Gorgonzolu nakrájejte na kostičky. Omyjte hrušky, rozkrojte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké měsíčky. Ke špaldě přidejte rukolu, plátky hrušky a kousky gorgonzoly, ochuťte předem připravenou zálivkou s medem a servírujte.

 

Salát s grilovaným melounem

 

Salát s grilovaným melounem
(Foto: Melouny Bouquet )


Suroviny:


½ melounu
200 g sýru halloumi
olivový olej
2 limetky
polníček
čerstvá bazalka
opečené toasty
javorový sirup na dochucení
sůl a pepř


Postup:


Meloun nakrájejte na měsíčky, sýr halloumi na menší kousky. Grilujte je potřené olivovým olejem, osolte a opepřete. Na gril přidejte i rozpůlené limetky. Na talíře rozdělte polníček, ogrilované melouny a sýr. Zakapejte šťávou z limetek a olivovým olejem, podávejte s bazalkou a opečenými toasty.

 

Čím to zapít? Nedokážete-li si odpustit chuť piva nebo vína, zkuste jejich ovocné a nealkoholické verze. Chuťové pohárky budou uspokojeny a v horké dny a kombinaci s jen lehkým obědem s vámi nealko nezamává tak jako alkoholická varianta.

 

Nealko nápoje
(Foto: Archiv firem)

 

* Ochutnejte novou limitovanou edici Birell Botanicals Angrešt s rakytníkem a meduňkou (19,90 Kč). V každém doušku ucítíte bohatou chuť letního ovoce se sladkokyselým nádechem a svěží vůní meduňky po citrusech. Svou jedinečnou chuť získává během 19denního procesu zrání a díky nižšímu obsahu cukru potěší všechny, kteří se v teplých dnech vyhýbají přeslazeným limonádám.
 

* Skleničku oblíbeného Bohemia Sektu si můžete vychutnat i v nealkoholické variantě. K dostání je ve verzi bílé nebo rosé (139 Kč), která se výborně hodí právě k letnímu posezení.

 

* Nosecco (139,90 Kč, prodává kosik.cz) je odalkoholizované víno podobné proseccu. Chuťový rozdíl nepoznáte.


* Nealkoholický šumivý nápoj Samurai Geisha Velvet (199 Kč). Sametově jemná chuť zeleného čaje se snoubí s lehkostí levandule a meruňky. Dokonalá a originální alternativa pro ty, kteří chtějí oslavovat stylově a bez alkoholu.
 

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře