Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Zbývá vám doma toastový chleba a máte strach, že brzy zplesniví? Připravte místo něj dva sladké recepty, které zachutnají celé rodině.

Co se zbylými tousty? Dva levné recepty, které všem zachutnají

Toast
zdroj: Getty Images Toast
aktualizováno 06.04.2019, 00:00 | 06.04.2019, 00:00 | doma.cz

Zbývá vám doma toastový chleba a máte strach, že brzy zplesniví? Připravte místo něj dva sladké recepty, které zachutnají celé rodině.

Pokud nestihnete celé balení toastového chleba rychle zkonzumovat, připravte si během pár minut rychlou a voňavou sladko pochoutku.


Pro nečekané hosty: Pečené minizáviny


Z toastů hravě vyrobíte úchvatný dezert, který můžete podívat, třeba když k vám dorazí nečekaná návštěva. Hotovo máte za 15 minut a nikdo nepozná, že jde o recept nouzovku.


Potřebujete:

(10 kusů)


10 plátků toastů
3 větší jablka
150 g másla
Cukr
Skořice

 

Postup:


Z toastů okrájejte tmavou kůrku.
 

Pomocí válečku je jemně zmáčkněte, několikrát převálcujte, ať je těsto pevné, ale nepotrhané.
 

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a pokrájejte na drobné kostičky.
 

Máslo dejte do misky a nechte rozpustit.
 

Plech vyložte pečícím papírem.
 

Klaďte jablka na jednotlivé toasty a dobře zarolujte. Každou rolku namočte v rozpuštěném másle, zamezí to i jejímu rozevírání. Dávejte vedle sebe na pečící plech.
 

Vložte do předehřáté trouby a pečte 15 minut.
 

Smíchejte v talíři cukr a skořici.
 

Ještě teplé rolky obalte ze všech stran ve skořicovém cukru.

 

Žemlovka
(Foto: Getty Images)


K sladké večeři: Žemlovka


Máte raději žemlovku trochu křupavější? Z toastového chleba bude dokonalá. Skvělý tip třeba k večeři, zachutná nejen dětem.
 

Potřebujete:


Světlý toastový chleba
4 jablka
0,5 l mléka
máslo
2 vejce
cukr
vanilkový cukr
skořice
v hrsti mandlových lupínků

 

Postup:


Zapékací mísu vymažte máslem.

 

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky.
 

Do misky nalijte mléko, přidejte žloutky a dobře rozšlehejte.
 

Toastový chléb ve směsi lehce máčejte, aby se pěkně nasákl, ale zůstal pevný. Klaďte do připraveného pekáče, aby mezi jednotlivými krajíčky nezůstávaly mezery.
 

Vrstvu z chlebů pokryjte bohatě vrstvou jablek, posypte dle chuti cukrem a skořicí, pro vůni lehce vanilkovým cukrem. Máte-li rádi, přidejte mandlové plátky nebo jiné ořechy, případně rozinky.
 

Opakujte a střídejte vrstvy, dokud máte ingredience.
 

Vrchní vrstvu touastového chleba pokryjte plátky másla, aby se nepřipalovala.
 

Pečte asi 20 minut při 180°C.
 

Během pečení si z oddělených bílků vyšlehejte pevný sníh.

Upečenou žemlovku jím pokryjte a dopékejte dalších pět minut, aby sníh pěkně zezlátl.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře