Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Věděli jste, že červená řepa patří mezi nejsladší druhy zeleniny? Obsahuje totiž až 8 % přírodního cukru, a ačkoliv se může zdát, že právě proto by měla být oblíbená, ne vždy tomu tak bylo. Z kuchyní byla dlouhou dobu vytlačovaná, ale dnes už se v...

Dejte v kuchyni prostor řepě: Je zdravá a chutná naslano i nasladko

Řepa
zdroj: Getty Images Řepa
aktualizováno 07.06.2019, 00:00 | 07.06.2019, 00:00 | doma.cz

Věděli jste, že červená řepa patří mezi nejsladší druhy zeleniny? Obsahuje totiž až 8 % přírodního cukru, a ačkoliv se může zdát, že právě proto by měla být oblíbená, ne vždy tomu tak bylo. Z kuchyní byla dlouhou dobu vytlačovaná, ale dnes už se ví, že její konzumace má vliv na odolnější organismus, pomáhá trávení, působí jako prevence před různými nemocemi a je také silným antioxidantem.

Pokud bychom každý den vypili sklenici řepné šťávy, velmi rychle by se to odrazilo na celém našem organismu. Je prokázané, že konzumace červené řepy má blahodárné účinky na pročištění těla, speciálně střev, ze kterých odstraňuje jedovaté látky a pomáhá také v případě zácpy. Řepa má rovněž močopudné účinky, čímž podporuje vylučování vody a nežádoucích kyselin z těla. Čistí krev, posiluje krevní oběh a aktivuje tvorbu červených krvinek. Obsahuje vitamín B, C a A, bílkoviny, vlákninu, antioxidant betanin a spoustu minerálů. Je to zkrátka a jednoduše kořenový zázrak. Z řepy se navíc dá, kromě slupky, upotřebit vše – její mladé listy jsou skvělé například do salátů.

 

Barva – to je lék


Tento temně vínový elixír je dodnes velmi nedoceněný. Nejen, že podporuje spoustu funkcí v těle, ale také výrazně snižuje počet aktivních volných radikálů. Ty pro lidský organismus představují hrozbu, protože jsou spojovány se vznikem lidských nemocí, včetně rakoviny, aterosklerózy, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby a mnohých dalších. Proti volným radikálům v těle bojují antioxidanty a rostlinné pigmenty, které najdeme právě i v řepě a které mají povzbuzující účinek na odolnost celého organismu. Podle vědců tak řepa zcela nesporně potlačuje mnoho chorob. V ní obsažené červené barvivo bakterie nejen usmrcuje, ale uchovává je ve stádiu růstového klidu. Bakterie jsou tak oslabeny a paralyzovány, což je důležité pro náš imunitní systém, který se pak s nimi mnohem lépe vypořádá.

 

Smoothie
(Foto: Bonduelle)


Kosmetická vychytávka


Věděli jste, že díky komplexu cenných látek zpomaluje řepa stárnutí organismu? I zde totiž platí, že to, čím se stravujeme, se nám odrazí v pleti. Zdravá strava má velký vliv na pokožku tváře a celého těla. Řepa je v tomto případě ideálním pomocníkem, protože její konzumace zpevňuje kůži, posiluje kosti, dodává lesk pleti i vlasům, minimalizuje lámavost nehtů a co je nejdůležitější – pleť je díky ní vyhlazenější.


Zařaďte řepu do vašeho každodenního jídelníčku a přesvědčte se o jejích funkcích. Začněte řepovým smoothie k snídani, k obědu ji přidejte do vašeho oblíbeného salátu a ke svačině si ji můžete dopřát třeba ve formě řepových muffinů.


Naše tipy:

 

Řepa
(Foto: Archiv firem)


* Řepa strouhaná Bonduelle Vapeur (425 ml, 38,90 Kč). Řepa je zpracována tak, aby si uchovala co největší množství vitamínů. Je jemně nastrouhaná na nudličky julianne, decentně oslazená a nepatrně ochucená citronem. Dejte sbohem obarveným kuchyňským prkénkům – Bonduelle strouhanou řepu stačí jen otevřít a přidat do salátu, nebo jiného oblíbeného pokrmu.

 

* Směs koření k přípravě nápoje Červená řepa Latte (70 g, 160 Kč). Jednoduše stačí směs zalít horkým mlékem příp. rostlinným mlékem, a tak si připravit nápoj pro dobrý start do všedního dne. Jemné koření dotváří sladkou chuť řepy a dodává jí orientální nádech.

 

* Pokud jste se rozhodli pro čistou šťávu bez dužiny a přísad, bude vám nejvíce vyhovovat odšťavňovač, například Nízkootáčkový odšťavňovač KitchenAid 5KVJ0111 ( 12490 Kč, prodává Chefshop.cz). Nízkootáčkový šnekový odšťavňovač je šetrnější a lépe zachovává živiny, vitamíny a přírodní chuť. Výsledek je krémovější než u odstředivky. Otočný šnek pomalu sune suroviny k sítu, takže odpadá náročné tlačení surovin do stroje. K odšťavnění se perfektně hodí vodnaté ovoce a zelenina jako okurky, ananas nebo hrušky, odšťavňovač si ale poradí i s tvrdými kousky, jako jsou jablka, červená řepa, zázvor, celer nebo mrkev.

 

Řepa
(Foto: Bonduelle)

 

Znáte historii řepy i její sestřičky?


Řepa se dostala do Evropy z Babylonie. V antické době se používala hlavně jako lék a není divu – vitamíny je totiž přímo nabitá. Při nachlazení oceníte hlavně vitamín C, a pokud byla řepa sklizená na podzim, bude ho mít až dvojnásobné množství. U řepy totiž platí, že čím déle je v zemi, tím více vitamínů obsahuje. Bohatá je také na vitamín B, který příznivě působí na nervovou soustavu ale také pěkné nehty a vlasy. Červené zbarvení řepy je způsobeno antokyany a betaninem, které mají pozitivní vliv na cévní soustavu a činnost trávicí soustavy.
Vedle řepy červené můžete narazit také na řepu žlutou, která má jemnější chuť, nebo řepu chioggiu. Po rozkrojení vás čeká krásná podívaná, jelikož má sytě růžovou nebo žlutou barvu s bílými kruhy. Hodit se bude hlavně do salátů, kde vynikne její nevšední vzhled.


ČTĚTE TAKÉ:

Tři kila dole za tři dny! Zkuste, co dokáží džusy a polévky
Ochutnejte červenou řepu syrovou!
Získejte zpět mládí. Pomohou vám antioxidanty


Co z řepy připravit? Inspirujte se


Carpaccio z červené řepy


Řepa a kozí sýr, to je nepřekonatelná kombinace, kterou ještě více ozvláštní piniové oříšky.

 

Carpaccio z červené řepy
(Foto: VitaNut)

 

Potřebovat budete:


2-3 červené řepy
100 g měkkého kozího sýra
Piniové oříšky VitaNut

 

Na zálivku:
Šťáva z 1 citronu
Balsamico ocet podle chuti
Drcený pepř podle chuti
sůl

 

Postup:


Zahřejte troubu na 190 °C. Řepu omyjte a zabalte do dvojí vrstvy alobalu. Pečte doměkka asi hodinu. Oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (pokud vám to nepůjde nožem, tak zkuste klasickou škrabku). Rozdělte na talíře a nechte vychladnout. Na konec pokapejte zálivkou a posypte kozím sýrem a opraženými piniovými oříšky.

 

Náš tip: Pokud vám zbydou některé ingredience, tak rozmixujte řepu se zálivkou a smíchejte s vařenou pohankou. Skvělý lehký oběd, který si můžete zabalit s sebou do práce!

 

Svačina s řepou, kozím sýrem a medem

 

Hledáte tip, jak obohatit svoji běžnou svačinu? Zakousněte se do čerstvého chleba s křupavou kůrkou obložený neobvykle zeleninou a kozím sýrem.

 

Obložený chléb
(Foto: akademiekvality.cz)

 

Ingredience:


Čerstvý chléb
Polotučný tvaroh ve vaničce
Řepa (oloupaná, pečená v celku)
Čerstvý kozí sýr
Med
Vlašské ořechy
Rukola

 

Postup:


Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete tvarohem.
Na jednu část chleba poklaďte rukolu.
Na druhou část poklaďte na tenká kolečka nakrájenou červenou řepu, přidejte plátky kozího sýru a nahrubo nasekané ořechy.
Kozí sýr pokapejte medem a poté přiklopte druhou částí chleba.

 

Zeleninové pickles


Naši předkové využívali metodu kvašení v první řadě k uchování zeleniny přes zimu. Je to totiž metoda poměrně rychlá a levná. Příprava vám zabere ani ne hodinu a pak už se zelenina prokvasí prakticky sama za pomoci přirozeně vzniklých bakterií mléčného kvašení. Naše babičky ale tehdy možná vůbec netušily, že zároveň vynalezly dokonalý elixír zdraví.

 

Kvašená zelenina pomáhá zejména vybudovat a udržovat zdravou střevní mikroflóru, kterou potřebujeme pro správné trávení. Kromě toho jsou pickles bohaté na minerály, vitamíny, enzymy a probiotika, zvyšují imunitu, pomáhají vylučovat toxiny z těla, bojovat proti únavě, snižovat vysoký tlak.

 

Kvašená zelenina
(Foto: Sklizeno)


Potřebujete:


Libovolnou zeleninu, vhodnou ke kvašení
na jeden kilogram zeleniny 15 - 20 gramů mořské soli
trochu kmínu
vhodnou nádobu na kvašení (kvašák, skleněná zavařovací sklenice nebo keramika)
něco na zatížení


Náš tip: ˶Protože během kvašení zelenina mírně měkne, doporučuji volit tvrdší druhy a ideálně takové, které obsahují dostatek cukru, díky kterému se tvoří kyselina mléčná. Ideální je zelí, mrkev, cibule, červená řepa, květák, brokolice, kedlubna, ředkvičky a samozřejmě okurky,” radí Vendula Svobodová, technoložka Sklizeno. Výhodou je, že si klidně každý týden můžete zakvasit jinou kombinaci, takže se vám pickles jen tak neomrzí.

 

Jak na to?

 

Všechny použité nádoby a zátěže před kvašením vyvařte nebo jinak vysterilujte, aby zeleninu nemohly napadnout jiné bakterie než ty mléčného kvašení.


Zeleninu nakrájejte nebo nastrouhejte na jemno (čím jemnější, tím rychleji kvasí), promíchejte se solí a kmínem a směs důkladně propracujte rukama, až pustí šťávu. Poté zeleninu napěchujte silou do připravené nádoby a zatižte ji. Je nezbytné, aby byla zelenina celou dobu kvašení úplně ponořená ve své šťávě a nedostával se k ní vzduch, tedy je potřeba i zatížit něčím těžkým - například do nádoby postavit na prkýnko velkou lahev s vodou nebo klidně čistý kámen.


Poté ji zakryjte ideálně kvasnou zátkou, pokud máte, nebo nezašroubovaným víčkem, aby mohl ze sklenice unikat kvašením vznikající plyn, ale picles se nekontaminovaly vzduchem. Šťávy bude kvašením neustále přibývat, takže doporučuju sklenici postavit třeba do mísy, abyste nemuseli přetékající šťávu případně vytírat, pokud máte nádobu plnější.
Takto napěchovanou a zatíženou nechte zeleninu kvasit asi 3 až 5 dní při pokojové teplotě. Když už je v zelenině hodně šťávy, můžete ji přendat do menších sklenic, dobře uzavřít a uchovat v chladničce nebo ve studeném sklepě.


Stejně jako u jakýchkoliv jiných konzervačních metod, pokud ucítíte jiné než kvasné aroma nebo zpozorujete náznak plísně, bez přemýšlení zeleninu vyhoďte. Nakládání doma přeci není tak sterilní jako v profesionálních provozech a zelenina může být napadená třeba jen kvůli použití špinavého nože nebo víčka.


Muffiny z červené řepy

 

Řepa chutná příjemně sladce, proč z ní nezkusit připravit i dezert? Těstu dodá krásně rudou barvu a skvěle si rozumí i s čokoládou.

 

Řepné muffiny
(Foto: Bonduelle)


Ingredience:


1 balení Bonduelle Řepa strouhaná Vapeur (425 ml)
200 g hořké čokolády
200 g polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
100 g hnědého cukru
2 lžíce kakaa
3 velká vejce
100 g másla
80 g slunečnicového oleje
100 ml mléka
Zakysaná smetana k podávání


Postup:


Troubu předehřejte na 180 stupňů a muffinový plech vyložte papírovými košíčky.
Smíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem, kakaem a nahrubo nalámanou čokoládou. Směs důkladně promixujte, aby z čokolády zůstaly kousky o velikosti hrášku.
Vajíčka, rozpuštěné máslo, olej, mléko pokojové teploty a slitou strouhanou řepu rozmixujte na řídké pyré.
Ochucenou mouku s řepným pyré smíchejte v misce, aby se směs hezky spojila. Rozdělte ji do připravených papírových košíčků a vložte do trouby.
Pečte 20 – 25 minut a servírujte vlažné se zakysanou smetanou.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře