Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Brzké stmívání a chladné dny jsou ideální pro příjemné posezení s rodinou a přáteli. Užijte si tyto krásné chvíle a využijte příležitost připravit pro své blízké skvělý páj ze sezónních surovin.

Exotický dezert: Páj ze sladkých brambor s mučenkovým sněhem RECEPT

Páj ze sladkých brambor s mučenkovým sněhem
zdroj: oficiální zdroj Páj ze sladkých brambor s mučenkovým sněhem
aktualizováno 16.12.2018, 00:00 | 16.12.2018, 00:00 | doma.cz

Brzké stmívání a chladné dny jsou ideální pro příjemné posezení s rodinou a přáteli. Užijte si tyto krásné chvíle a využijte příležitost připravit pro své blízké skvělý páj ze sezónních surovin.

Batáty dnes najdete ve většině supermarketů. Hodí se nejen jako příloha nebo do dětských příkrmů, zkuste je třeba jako základ originálního dezertu.


Na 1 páj o průměru 28-30 cm potřebujete:

 

Křehké těsto:

 

250 g hladká mouka
35 g cukr krupice
1 g sůl
140 g máslo
45 g studená voda

 

Mouku, cukr, sůl a máslo zpracujeme do drobenky, přidáme ledově studenou vodu a krátce zamícháme do těsta. Necháme 2 hodiny v lednici odpočinout. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 3 milimetrů a opatrně přeneseme do olejem vymazané formy na páj. Dobře přitiskneme ke dnu a okrajům. Na těsto ve formě přiložíme pečící papír a formu vyplníme fazolemi či rýží. Pečeme naslepo ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Po upečení papír i s fazolemi vyjmeme (nevyhazujeme; opět použijeme).

 

ČTĚTE TAKÉ:

Strouhaný tvarohový koláč
Zdravý brokolicový koláč bez mouky RECEPT
Křehký hruškový koláč

 

Náplň:

 

4 velká vejce
600 g kondenzované slazené mléko
500 g rozmačkané pyré z ve slupce upečených batátů
10 g mletá skořice
7 g mletý zázvor
7 g muškátový oříšek
4 g sůl
10 g rum

 

Metlou smícháme všechny ingredience dohromady; dobrým pomocníkem na zjemnění je tyčový mixér. Směs nalejeme na předpečený základ a pomalu dopečeme při 160 °C asi 20-25 minut. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

 

Páj ze sladkých brambor s mučenkovým sněhem
(Foto: oficiální zdroj)

 

Sněhové pusinky s mučenkou:

 

150 g cukr krupice
40 g bílky
40 g mučenkové pyré

 

Ve vodní lázni za stálého míchání zahřejeme všechny ingredience do horka, ručním mixérem vyšleháme do pevné hmoty. Sáčkem s řezanou trubičkou stříkáme různě velké pusinky, které při 100 °C asi 1 hodinu pomalu sušíme. Necháme vychladnout ve vypnuté troubě.

 

Dokončení:

 

Vychladlý páj potřeme horkým meruňkovým džemem a okraje lehce posypeme moučkovým cukrem. Pusinky narovnáme podél vnitřní hrany páje a podáváme.

 

Co k tomu?

 

Kromě šálku horkého čaje nebo oblíbené kávy si klidně k páji otevřete i lahvinku sladkého vína nebo sektu. K exotické chuti se hodí například:

 

Tipy na dárky - 4
(Foto: Archiv firem)

 

* Rulandské bílé 2009, výběr z hroznů, Vinselekt Michlovský (265 Kč, prodává michlovsky.com). Nazrálý ležácký buket lučního medu, Créme Brulée a mandlového likéru doprovází plnost a opulentnost s decentní lanýžovou desertností.

 

* Bohemia Sekt Prestige demi sec (239 Kč, prodává osobnivinoteka.cz). Tento prémiový sekt vzniká tradiční metodou kvašení v lahvi po dobu minimálně 15 měsíců. Jeho cuvée je tvořeno odrůdami Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Ryzlink vlašský, vyniká dlouhotrvajícím perlením a bohatou harmonickou chutí, která skvěle doplní například vánoční sladkosti.


* Vinařství Pavlov Pálava 2016 slámové (380 Kč). Jiskrná barva ušlechtilého zlata s intenzivnější a bohatou vůní připomínající med, oříšky či marmeládu z broskví a kdoulí s tóny exotického ovoce. Chuť je plná s příjemnou kyselinkou, šťavnatá a sladká dochuť nabízí tóny kompotu, pečeného ovoce a květového medu.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře