Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Jedete pozdě z práce a nemáte čas koupit si čertsvé pečivo nebo jste ho zapomněli koupit? Vaše lednička zeje prázdnotou a vy nevíte, co k snídani ani k večeři? Máme pro vás několik tipů, jak zužitkovat staré pečivo. Nejen, že si pochutnáte, ale na...

Jak zužitkovat staré pečivo? Vyzkoušejte naše výborné recepty

Pečivo
zdroj: Thinkstockphotos Pečivo
aktualizováno 24.11.2016, 16:35 | 24.11.2016, 16:35 | doma.cz

Jedete pozdě z práce a nemáte čas koupit si čertsvé pečivo nebo jste ho zapomněli koupit? Vaše lednička zeje prázdnotou a vy nevíte, co k snídani ani k večeři? Máme pro vás několik tipů, jak zužitkovat staré pečivo. Nejen, že si pochutnáte, ale navíc ušetříte i svou peněženku.

Zcela základním pokrmem ze starého nezužitkovaného pečiva jsou topinky. Topinky mohou být hned na několik způsobů. Starší chleba můžeme pouze opéct na pánvi nebo je osmažit v oleji, ale zaručenou klasikou je chleba ve vajíčku.

 

Chleba pořádně namočíme z obou stran v rozšlehaném vajíčku a smažíme na pánvi v oleji z obou stran. Výborným tipem je přidat do vajíčka strouhaný sýr, topinky tak mají ještě lepší chuť. Nebo můžeme na hotový chleba ve vajíčku položit plátek toastového sýra, což je také skutečná lahůdka. Tyto pokrmy jsou vhodné jak k snídani, tak k večeři.

 


Pokud nám zbyl doma nedojedený chléb, starou dobrou klasikou, kterou znaly už naše babičky, je chlebová polévka. K přípravě stačí pouze tři krajíce chleba, litr vody, lžička kmínu, 125 ml smetany a jedno vajíčko. Krajíce chleba zalijeme litrem vody, přídáme lžičku kmínu a dáme vařit na cca 15 minut, aby se nám chleba rozvařil. Poté propasírujeme přes síto a dle potřeby přidáme vodu. Nehotovou polévku opět přivedeme k varu, přídáme smetanu a rozšlehané vajíčko. Polévku dosolíme dle chuti a máme hotovo. Výborným tipem pro dochucení je přidat do polévky smaženou cibulku, bylinky nebo houby.

 

ČTĚTE TAKÉ:

4 nejlepší marinády na maso, které zvládne každý!

Zahřejte se stylově: Dýňové kari se zázvorem RECEPT

Sladký tip od našich sousedů: Salcburské nočky RECEPT


Tak trochu jiná nádivka se dá připravit ze starého chleba, uvařených a nastrouhaných brambor. Výborná je poté jako příloha především k pečenému masu.

 

nádivka
(Foto: Oficiální zdroj)


Máte-li rádi bramboráky, zkuste jejich jinou varianatu, a sice chleboráky. Připravují se stejným způsobem, ale ne z brambor, nýbrž ze starého chleba. K jejich přípravě potřebujete osm krajíců chleba, dva hrnky vlažného mléka, cibulku, česnek, vajíčka, pepř, sůl, majoránku. strouhanku. Chleba nakrájíme na malé kousky, zalijeme dvěma hrnky vlažného mléka a necháme chleba rozmočit, přidáme na drobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, vajíčka, pepř, sůl a majoránku, strouhanku a za stálého míchání tvoříme hustší těsto. Z těsta tvoříme placičky, které z obou stran opékáme na pánvi na oleji.


Možností, jak využít starší pečivo je skutečně mnoho a fantazii se meze nekladou. Nebojte se nám tedy napsat do diskuze pod článkem své tipy, jak zúžitkovat staré pečivo a ještě si k tomu pochutnat.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře