- Zdraví a životní styl
- Krása a móda
- Láska a sex
- Rodina a děti
- Domov
- Recepty
- Volný čas
- Celebrity
- Horoskopy
Vánoční cukroví patří mezi hlavní pilíře Vánoc, bez kterých se tyto svátky rozhodně neobejdou. Už vás ale nebaví české rohlíčky či linecké a máte chuť na trochu exotiky? Zkuste se inspirovat v jiných státech! Máme pro vás 4 recepty na jednoduché a lahodné cukroví ze všech koutů světa.
Na jaké cukroví nedají dopustit lidé ve Španělsku, Číně nebo třeba Litvě? Tyto recepty opravdu stojí za zkoušku a jsme si jistí, že mezi nimi najdete i své favority na další roky!
1. Španělské mantecados
Na tento recept budete potřebovat:
• 2 ¼ hrnku tuku na pečení (tuhý, např. vepřový)
• 1 hrnek rostlinného oleje
• 1 ½ hrnku granulovaného cukru
• 4 vaječné žloutky
• 2 panáky anýzového likéru
• Citrónová kůra z jednoho citrónu
• 2 lžíce citrónové šťávy
• ½ lžičky skořice
• 7 ¼ šálky mouky
• ½ lžičky prášku do pečiva
• 1 vaječný bílek (pro glazuru)
Jako první si předehřejeme troubu na 160°C.
Následně v jedné míse smícháme tuk na pečení s rostlinným olejem a cukrem do hladka. Přidáme vaječné žloutky, panáky anýzu, citrónovou kůru, citronovou šťávu a skořici a promícháme.
Do směsi přimícháme po jednotlivých šálkách mouku. Přidáme prášek do pečiva a ujistíme se, že je vše dobře promíchané. Těsto by mělo být hladké a měkké.
Pomocí čajové lžičky si nabereme část těsta a vytvarujeme z něj kuličky o velikosti ořechů (TIP: pokud se těsto příliš lepí a nejde z něj kulička udělat, přidejte navíc ¼ hrnku mouky).
Kuličky umístíme na plech vystlaný pečícím papírem. Pokud chcete mantecados spíše sušenkového tvaru, zatlačte na ně lžící a vyrovnejte.
Horní část každého cukroví potřeme vaječným bílkem.
Pečeme, dokud se na spodních okrajích neobjeví světle hnědá (15 až 20 minut).
2. Maďarská ořechová roláda
Na tento recept budeme potřebovat:
Těsto:
• 5 vajec
• 5 lžic moučkového cukru
• ½ lžíce hladké mouky
• ½ lžička prášku do pečiva
• 1 ½ lžíce jemně strouhaných dětských piškotů
• 55 g strouhaných vlašských ořechů
Krém:
• 1 ½ lžíce hladké mouky
• 75 g moučkového cukru
• 50 ml mléka
• 100 g másla
• 100 g jemně strouhaných vlašských ořechů
• 25 ml rumu
Troubu si předehřejeme na 175°C .
Jako první v míse smícháme žloutky s cukrem a utřeme do hladka. Postupně přidáváme mouku, prášek do pečiva, piškoty i ořechy a vše opět dostatečně promícháme. Aby bylo těsto nadýchanější, přidáme sníh vyšlehaný s bílků.
Těsto rozetřeme na plech potřený tukem a vystlaným pečícím papírem (rovněž potřeným tukem).
Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Jakmile je těsto hotové, přetáhneme ho i pečícím papírem na místo, kde může vychladnout.
V rendlíku na plotně mezitím smícháme mouku s moučkovým cukrem. Přilijeme mléko a svaříme do kašovité podoby, kterou necháme, stejně jako těsto, asi 10 minut vychladnout.
Kaši zašleháme pomocí ručního mixéru do másla a zároveň do krému vmícháme strouhané ořechy a rum.
Krémem potřeme naše zchladlé těsto a zarolujeme.
ČTĚTE TAKÉ:
Skvělé recepty na vánoční cukroví, po kterém se nepřibírá!
4 nejlepší recepty na vánoční úlky, které nesmí chybět na vánočním stole
Co se zbytky vánočního cukroví? Které smí do mrazáku a proč ho nedávat zvířatům
3. Asijské mandlové bochánky
Na tento recept budeme potřebovat:
• 1 hrnek změklého másla
• 1 hrnek cukru
• 1 vejce
• 1 čajová lžička mandlového extraktu
• 3 hrnky mouky
• 1 lžička prášku do pečiva
• ½ čajové lžičky soli
• ¼ hrnku plátkových mandlí
• 1 vaječný bílek
• ½ čajové lžičky vody
Troubu si předehřejeme na 160°C .
V míse utřeme změklé máslo s cukrem a vejcem. Jakmile je směs dostatečně promíchaná, přidáváme sypké suroviny: mouku, prášek do pečiva a sůl.
Hladké těsto zpracováváme pomocí rukou do kuliček a dáváme na plech s pečícím papírem. Vidličkou lehce zmáčkneme, abychom dosáhli sušenkového tvaru, a posypeme plátkovými mandličkami.
V menší misce si rozmixujeme bílek s vodou. Tím naše cukroví potřeme předtím, než je dáme do trouby.
Pečeme asi 15 minut, nebo dokud nejsou hrany bochánků lehce zbarveny do hněda.
4. Zázvorové sušenky z Litvy
Na tento recept budete potřebovat:
• 315 g hladké mouky
• 1 lžička prášku do pečiva
• 2 lžičky mleté skořice
• 1 ½ lžičky mletého hřebíčku
• ½ lžičky mletého muškátového oříšku
• ½ lžičky mletého zázvoru
• ¼ lžičky soli
• 225 g hnědého cukru
• 60 ml rostlinného oleje
• 75 ml melasu
• 2 vejce pokojové teploty
• 170 g nasekaného zázvoru
Jako první si předehřejeme troubu na 180°C.
V misce smícháme mouku, prášek do pečiva, skořici, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor a sůl.
Následně ve větší míse utřeme hnědý cukr s olejem a melasou. Po dvou minutách přidáme obě vejce a mícháme asi další 3 minuty.
Obě směsi spojíme dohromady a opět dobře promícháme. Na konci si můžeme pomoci i rukama. Do těsta přidáme nasekaný zázvor.
Pomocí lžičky si nabereme část těsta a vytvarujeme z něj placičky, které následně oboustranně obalíme v cukru.
Opatrně pokládáme na pečící papír dál od sebe, aby se sušenky neslepily.
Pečeme 10-15 minut tak, aby bylo naše cukroví prasklé zvenku, ale stále měkké uvnitř.
Přejeme vám dobrou chuť a krásné svátky!
Kvízové hry se v posledních letech zabydlely v českých hospodách i obývácích a není se čemu divit. Provětrat mozkové závity a poměřit znalosti s přáteli je skvělý způsob, jak si zpestřit večer!
víceTento podzim značka AVON společně s Darou Rolins přináší novinku v rámci projektu Beauty By Dara.
vícePálení a řezání při močení, bolesti v podbřišku a časté močení. Urolog radí, jak obtížím předejít.
víceOriginální design, nepřilnavý povrch a špičkové vlastnosti. Ruku na srdce, ne v každé domácnosti takové nádobí najdeme. Přitom vaření s ním se stává dokonalým zážitkem. Právě nyní máte šanci získat stylové profesionální náčiní do vlastní kuchyně.
víceKrásné počasí, dovolené, posezení s přáteli. Co víc si člověk může přát, zdálo by se. I přesto vás trápí ...
Udělej si testKaždý z nás si v chladné zimní měsíce dá alespoň jednou svařák, punč, grog či horkou medovinu. Jsou zkrátka nápoje, které k těmto chladným ročním období patří.
vícePůvodním domovem pohanky je Asie. Do našich končin se dostala prostřednictvím nájezdníků někdy ve 13. století, odtud byl i inspirován její název. V jídelníčcích chudších vrstev zdomácněla o století později, kdy nacházela upotřebení při pečení chleba či při přípravě kaší. Dnes už rozhodně není jen jídlem chudých a v jídelníčku vás překvapí v mnoha sladkých i slaných kombinacích.
víceJedlé kaštany k podzimu a zimě neodmyslitelně patří.
víceKarty, zvědavost a tajemství Karty nám neřeknou všechno, ale znají toho hodně. Přesto se občas stane, že někdo nechce vědět, co ho čeká. Ani kdyby...
Celý článek»
Vložit příspěvek