Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Vánoční cukroví patří mezi hlavní pilíře Vánoc, bez kterých se tyto svátky rozhodně neobejdou. Už vás ale nebaví české rohlíčky či linecké a máte chuť na trochu exotiky? Zkuste se inspirovat v jiných státech! Máme pro vás 4 recepty na jednoduché a...

Lahodné cukroví ze všech koutů světa: Zkuste recepty ze Španělska, Asie či Maďarska

Vánoční cukroví
zdroj: Thinkstockphotos Vánoční cukroví
aktualizováno 13.12.2018, 00:04 | 13.12.2018, 00:04 | Karolína Šimečková

Vánoční cukroví patří mezi hlavní pilíře Vánoc, bez kterých se tyto svátky rozhodně neobejdou. Už vás ale nebaví české rohlíčky či linecké a máte chuť na trochu exotiky? Zkuste se inspirovat v jiných státech! Máme pro vás 4 recepty na jednoduché a lahodné cukroví ze všech koutů světa.

Na jaké cukroví nedají dopustit lidé ve Španělsku, Číně nebo třeba Litvě? Tyto recepty opravdu stojí za zkoušku a jsme si jistí, že mezi nimi najdete i své favority na další roky!


1. Španělské mantecados

 

Na tento recept budete potřebovat:


• 2 ¼ hrnku tuku na pečení (tuhý, např. vepřový)
• 1 hrnek rostlinného oleje
• 1 ½ hrnku granulovaného cukru
• 4 vaječné žloutky
• 2 panáky anýzového likéru
• Citrónová kůra z jednoho citrónu
• 2 lžíce citrónové šťávy
• ½ lžičky skořice
• 7 ¼ šálky mouky
• ½ lžičky prášku do pečiva
• 1 vaječný bílek (pro glazuru)

 

Jako první si předehřejeme troubu na 160°C.


Následně v jedné míse smícháme tuk na pečení s rostlinným olejem a cukrem do hladka. Přidáme vaječné žloutky, panáky anýzu, citrónovou kůru, citronovou šťávu a skořici a promícháme.


Do směsi přimícháme po jednotlivých šálkách mouku. Přidáme prášek do pečiva a ujistíme se, že je vše dobře promíchané. Těsto by mělo být hladké a měkké.


Pomocí čajové lžičky si nabereme část těsta a vytvarujeme z něj kuličky o velikosti ořechů (TIP: pokud se těsto příliš lepí a nejde z něj kulička udělat, přidejte navíc ¼ hrnku mouky).


Kuličky umístíme na plech vystlaný pečícím papírem. Pokud chcete mantecados spíše sušenkového tvaru, zatlačte na ně lžící a vyrovnejte.


Horní část každého cukroví potřeme vaječným bílkem.
Pečeme, dokud se na spodních okrajích neobjeví světle hnědá (15 až 20 minut).

 

Mantecados
(Foto: oficiální zdroj)

 

2. Maďarská ořechová roláda

 
Na tento recept budeme potřebovat:


Těsto:


• 5 vajec
• 5 lžic moučkového cukru
• ½ lžíce hladké mouky
• ½ lžička prášku do pečiva
• 1 ½ lžíce jemně strouhaných dětských piškotů
• 55 g strouhaných vlašských ořechů


Krém:


• 1 ½ lžíce hladké mouky
• 75 g moučkového cukru
• 50 ml mléka
• 100 g másla
• 100 g jemně strouhaných vlašských ořechů
• 25 ml rumu

 

Troubu si předehřejeme na 175°C .


Jako první v míse smícháme žloutky s cukrem a utřeme do hladka. Postupně přidáváme mouku, prášek do pečiva, piškoty i ořechy a vše opět dostatečně promícháme. Aby bylo těsto nadýchanější, přidáme sníh vyšlehaný s bílků.


Těsto rozetřeme na plech potřený tukem a vystlaným pečícím papírem (rovněž potřeným tukem).


Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Jakmile je těsto hotové, přetáhneme ho i pečícím papírem na místo, kde může vychladnout.


V rendlíku na plotně mezitím smícháme mouku s moučkovým cukrem. Přilijeme mléko a svaříme do kašovité podoby, kterou necháme, stejně jako těsto, asi 10 minut vychladnout.


Kaši zašleháme pomocí ručního mixéru do másla a zároveň do krému vmícháme strouhané ořechy a rum.


Krémem potřeme naše zchladlé těsto a zarolujeme.

 

ČTĚTE TAKÉ:
Skvělé recepty na vánoční cukroví, po kterém se nepřibírá!
4 nejlepší recepty na vánoční úlky, které nesmí chybět na vánočním stole
Co se zbytky vánočního cukroví? Které smí do mrazáku a proč ho nedávat zvířatům


3. Asijské mandlové bochánky


Na tento recept budeme potřebovat:


• 1 hrnek změklého másla
• 1 hrnek cukru
• 1 vejce
• 1 čajová lžička mandlového extraktu
• 3 hrnky mouky
• 1 lžička prášku do pečiva
• ½ čajové lžičky soli
• ¼ hrnku plátkových mandlí
• 1 vaječný bílek
• ½ čajové lžičky vody

 

Troubu si předehřejeme na 160°C .


V míse utřeme změklé máslo s cukrem a vejcem. Jakmile je směs dostatečně promíchaná, přidáváme sypké suroviny: mouku, prášek do pečiva a sůl.


Hladké těsto zpracováváme pomocí rukou do kuliček a dáváme na plech s pečícím papírem. Vidličkou lehce zmáčkneme, abychom dosáhli sušenkového tvaru, a posypeme plátkovými mandličkami.


V menší misce si rozmixujeme bílek s vodou. Tím naše cukroví potřeme předtím, než je dáme do trouby.


Pečeme asi 15 minut, nebo dokud nejsou hrany bochánků lehce zbarveny do hněda.

 

čínské cukroví
(Foto: tasteofhome.com)


4. Zázvorové sušenky z Litvy


Na tento recept budete potřebovat:


• 315 g hladké mouky
• 1 lžička prášku do pečiva
• 2 lžičky mleté skořice
• 1 ½ lžičky mletého hřebíčku
• ½ lžičky mletého muškátového oříšku
• ½ lžičky mletého zázvoru
• ¼ lžičky soli
• 225 g hnědého cukru
• 60 ml rostlinného oleje
• 75 ml melasu
• 2 vejce pokojové teploty
• 170 g nasekaného zázvoru

 

Jako první si předehřejeme troubu na 180°C.


V misce smícháme mouku, prášek do pečiva, skořici, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor a sůl.


Následně ve větší míse utřeme hnědý cukr s olejem a melasou. Po dvou minutách přidáme obě vejce a mícháme asi další 3 minuty.


Obě směsi spojíme dohromady a opět dobře promícháme. Na konci si můžeme pomoci i rukama. Do těsta přidáme nasekaný zázvor.


Pomocí lžičky si nabereme část těsta a vytvarujeme z něj placičky, které následně oboustranně obalíme v cukru.
Opatrně pokládáme na pečící papír dál od sebe, aby se sušenky neslepily.


Pečeme 10-15 minut tak, aby bylo naše cukroví prasklé zvenku, ale stále měkké uvnitř.

 

Přejeme vám dobrou chuť a krásné svátky!

 
1 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře