Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Chcete na jaře trochu ulehčit svému trávení? Zkuste využít zeleninu, jarní cibulku i bylinky a vykouzlete oblíbené pokrmy v novém hávu.

Lehké jarní recepty se zeleninou: Zkuste bramborový nákyp, divoké muffiny i bezlepkovou sekanou

Zeleninové muffiny
zdroj: Probio Zeleninové muffiny
aktualizováno 13.04.2019, 00:00 | 13.04.2019, 00:00 | doma.cz

Chcete na jaře trochu ulehčit svému trávení? Zkuste využít zeleninu, jarní cibulku i bylinky a vykouzlete oblíbené pokrmy v novém hávu.

Nákyp z brambor a jarní zeleniny s mletým masem

 

Potřebujete:


400 g brambor, typ A
4 ks jarní cibulky
1 ks mrkev
200 g květák
150 g špenát čerstvý (ve vaničce, malé listy)
300 g mletého masa – 80 % hovězí a 20 % vepřové
1 ks cibule
120 g bílýho Selského jogurtu Hollandia
4 ks vejce
200 g strouhaný sýr parmazánového typu
200 g rajčatový protlak nebo drcená rajčata
máslo na vymazání
sůl
pepř

 

Nákyp z brambor a jarní zeleniny s mletým masem
(Foto: Hollandia)

 

Postup:


Oloupané brambory, květák a mrkev nakrájíme na plátky. Jarní cibulku pokrájíme na kolečka cca 1 cm široká.
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme mleté maso a drcená rajčata a společně provaříme. Do vymazaného pekáčku skládáme postupně brambory, zeleninu a směs s mletým masem. Každou vrstvu přikryjeme listy mladého špenátu. Poslední vrstvu tvoří brambory.
Jogurt, vejce a strouhaný sýr důkladně promícháme a nalijeme na nákyp. Dochutíme solí a pepřem. Pečeme v troubě 40 minut při teplotě 180 °C.

 

 


ČTĚTE TAKÉ:

RECEPT na neuvěřitelně jemný štrúdl
Lehký letní recept: Cottage bulky
Recept na domácí tagliatelle od pravého Itala

 

Jarní divoké muffiny


Potřebujete:


250 g špaldová mouka celozrnná Probio
2 lžičky prášku do pečiva
1 malá brokolice
2 lžíce olivového oleje
3 ks jarní cibulka
3 vejce
100 ml mléka nebo rýžového nápoje Isola BIO
100 g mozzarelly
hrst mladých divokých bylin
muškátový oříšek
pepř
1 lžička soli

 

Zeleninové muffiny
(Foto: Probio )

 

Postup:


Ve velké míse smíchejte mouku a kypřicí prášek. Přidejte uvařenou na drobné kousky nakrájenou brokolici, najemno nasekanou jarní cibulku, olej, vejce, mléko, na drobné kostičky nakrájenou mozzarellu a nasekané divoké byliny. Osolte, dochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Pořádně směs promíchejte, aby se všechny suroviny propojily. Výsledná směs by měla být hustá a dobře spojená.
Vyložte formu na muffiny košíčky a postupně naplňte. Pečte asi 45 minut v předehřáté troubě na 180°C.
Chutnají výborně teplé i studené jako svačina do školy či do práce.

 

Bezlepková sekaná s cizrnou


Potřebujete:
(množství na 6 až 8 porcí)

 

250 g směsi na cizrnové placičky Crispins
500 ml mléka
olej na pečení placek
600 g uzeného boku
200 g klobásy
7 vajec
200 g kukuřičné strouhanky Extrudo
120 ml smetany ke šlehání
70 g cibule
70 g pórku
40 g sádla
30 g česneku
sekané kopřivy, petržel, pažitka

sůl, drcený kmín, majoránka

 

Velikonoční nádivka
(Foto: Extrudo)


Postup:


Směs na cizrnové placičky intenzivně rozšlehejte v teplém mléce spolu s jedním vejcem. Vše nechte krátce odpočinout a poté z hmoty tvořte na rozehřáté pánvi potřené tukem libovolné placky a ty upečte z obou stran. Po zchladnutí nakrájejte placičky na stejnoměrné kostky. V pánvi na trošce sádla opečte dozlatova nakrájenou cibulku, pak přidejte drcený kmín, prolisovaný česnek, spařené a posekané kopřivy, které doplňte pokrájenými bylinkami. Výrazně ochucenou klobásu a předem uvařený uzený bok nakrájejte na kostičky a přidejte do pánve spolu s pórkem. Vše nakonec zalijte smetanou a nechte krátce povařit. Po zchladnutí směsi přimíchejte rozšlehaná vejce, sůl a nakonec vmíchejte připravené cizrnové placky a větší část strouhanky. Vše následně přendejte do předem sádlem vymaštěné a strouhankou vysypané nádoby. Tuto speciální nádivku – sekanou – pak pečte v troubě při 160 stupních cca 30 – 40 minut. Podávejte se salátem.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře