Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Máte v létě chuť servírovat na stůl něco čerstvého a lehkého? To je ideální konstelace pro ricottu. V mžiku vám pomůže vytvořit nápadité a neodolatelné recepty na sladko i na slano. Ricotta se hodí k těm nejjemnějším chutím a dodává jídlům ideální...

Letní vaření s ricottou: Lehký italský poklad slané i sladké kuchyně

Dezert
zdroj: Getty Images Dezert
aktualizováno 03.08.2019, 00:00 | 03.08.2019, 00:00 | doma.cz

Máte v létě chuť servírovat na stůl něco čerstvého a lehkého? To je ideální konstelace pro ricottu. V mžiku vám pomůže vytvořit nápadité a neodolatelné recepty na sladko i na slano. Ricotta se hodí k těm nejjemnějším chutím a dodává jídlům ideální konzistenci, ochucuje hlavní chody a je součástí znamenitých dezertů.

Ricotta je potravina bohatá na bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Mimo to obsahuje snadno vstřebatelný vápník a vitaminy B1, B2, B3 a vitamin A, dále pak významné množství minerálů, především sodík, draslík a fosfor. Jedná se o mléčný výrobek, který můžete jíst bez obav: má totiž omezené množství tuků a kalorií. Drahocenné vlastnosti ricotty jsou důležité zejména pro výživu dětí a dospívajících, ale také osob nad 50 let, protože její antioxidační vlastnosti pomáhají udržet tělo mladé. Ricotta je díky nízkému přísunu kalorií a vysokému obsahu bílkovin vhodným řešením také v případě, že vás přepadne noční hlad.

 

Jak se ricotta vyrábí?

 

Jde o tradiční italský sýr, vyráběný z mléčné syrovátky – jakéhosi odpadu při výrobě sýrů. Vyrábí se jak z mléka kravského, tak kozího, nebo ovčího. Připomíná zrnitější tvaroh, má ale nasládlejší chuť bez pro tvaroh typické navinulosti. Oproti jiným mléčným výrobkům je méně tučná, obsahuje maximálně 13 % tuku. Navíc je dobře stravitelná i pro alergiky, neboť obsahuje jen minimum dráždivého kaseinu.

 

Nízkotučná pochoutka

 

Další typicky italská pochoutka, mascarpone, se vyrábí ze smetany a mléka, je hladká, až pudinkové konzistence, a velmi tučná – má od 25 do 75 % tuku. A celosvětově oblíbená mozzarella je rovněž mladý sýr z buvolího nebo kravského mléka a syřidla, obsah tuku v ní je 17 %.

 

Ricotta
(Foto: Getty Images)

 

Kam pro dobrou ricottu?

 

Samozřejmě do Itálie, kde je doma. Pokud tam na dovolenou nemíříte, koupíte ji i v Čechách, ideálně ve specializovaných prodejnách se sýry a italskými dobrotami. Ricotta se rychle kazí, chcete-li pořídit čerstvou a pěknou, zamiřte tam, kde ji často doplňují a je o ni zájem. Seženete ji například v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia nebo prodejnách Wine Food Market, on-line ji můžete objednat na kosik.cz.

 

Jak se ricotta uchovává?

 

Při nákupu je ricotta měkká, má pěknou sytě bílou barvu a jemnou mléčnou vůni. Pokud ji nespotřebujete okamžitě, je vhodné uchovávat ji v chladničce v uzavřené nádobě, aby si zachovala své vlastnosti. Po několika dnech může být o něco sušší, v takových případech ji můžete využít při
vaření.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Domácí sýr a tvaroh
Průvodce nakupováním pro štíhlou linii: jogurty a tvarohy
Odlehčená panna cotta RECEPT

 

Jak si ji vychutnat?

 

Ricotta je výborná jako ingredience v kuchyni, součást náplní i druhých chodů. Skvělá je i namazaná na chleba (ideálně bílou večku nebo bagetu), zkuste ji i jako podklad dalších ingrediencí na klasických českých chlebíčcích. Evergreenem jsou také ricottové dezerty.

 


Deset napadů, jak použít ricottu

Quenelle
Ricottu využijete třeba na přípravu podlouhlých nočků zvaných quenelle, které jsou vhodné do zeleninových krémů a polévek. Lze je vařit také přímo ve vývaru, případně je možné servírovat spolu s teplými omáčkami. Smíchejte ricottu s nastrouhanou citrónovou či pomerančovou kůrou nebo s bylinkami, jako je bazalka a petrželka, výraznější chuti můžete nočkům dodat přidáním sladké papriky nebo feferonky.

 

Polpette
Kuličky polpette jsou ideálním způsobem, jak využít zbylou ricottu. Smíchejte 200 gramů ricotty s vejcem, solí, pepřem a s nastrouhanou Gran Moravií dle chuti. Na pánvi rozehřejte olej, lžící vytvořte kuličky a dávejte je přímo na pánev. Dobře je opečte po obou stranách a podávejte horké.

 

Náplně
Všechny ricottové krémy je možné použít na plnění masa, zeleniny, slaných koláčů, zeleninových nákypů, závitků a raviol.

 

Bruschetty
Nastrouhejte kůru z poloviny citronu a potom vymačkejte šťávu, nasekejte 40 g ořechů s polovinou stroužku česneku. Vše dejte do misky spolu s ricottou, přidejte olej a pepř a nechte uležet. Namažte na teplou bruschettu.

 

K dochucení
Ricotta je ideální také k hlavním jídlům. Třeba smíchaná s šafránem a troškou oleje je vhodná k ochucení různých druhů těstovin, jako jsou penne či orecchiette. Obohatit s ní můžete zeleninu nakrájenou na kostičky a orestovanou na pánvi.

 

Panini a sendviče
Rozkrojte 2 housky. V misce smíchejte 125 g ricotty a 80 g krému z černých oliv a směs namažte na panini. Ozdobte čerstvým salátem a 120 g ančoviček.

 

S ovocem
Omyjte a nadrobno nakrájejte jahody a angrešt a ochuťte je citronovou šťávou. Zpracujte ricottu s cukrem, trochou vanilky a lžící mléka. Ovoce dejte do pohárku a ozdobte ricottovým krémem. Nechte v chladničce asi dvě hodiny odpočinout.

 

Tiramisu
Ricottové tiramisu je stejně tak krémové jako to klasické. Jednoduše ho připravíte nahrazením mascarpone ricottou.

 

Koláče & Dorty
Na mřížkové koláče a plněné dorty použijte 400 g ricotty, přidejte 2 vejce a zpracujte s asi 180 g cukru, přidejte 200 g čerstvé smetany a nastrouhanou kůru z poloviny citrónu. Směs dejte na křehké nebo listové těsto a dejte péct při 190 °C na 40 minut. Jakmile koláč vychladne, pocukrujte ho a podávejte.

 

Cheesecake
Ricotta je vhodná na přípravu jemných cheesecaků. Použít ji můžete místo krémových sýru nebo společně s nimi a dále postupovat podle vašeho oblíbeného receptu. Vyzkoušejte cheesecake s jahodami, šlehackou a ricottou.


Palačinky s krémovým špenátem

 

Palačinky s krémovým špenátem
(Foto: Svět zdraví)


Potřebujete:


50 g mouky (lze i kombinovat) (špaldová celozrnná, pohanková, ovesná, rýžová)
90 ml mléka (polotučné kravské, mandlové, sójové nebo ovesné)
50 g slepičích vajec (1 ks velikosti S)
75 g čerstvého baby špenátu
50 g čerstvého sýra ricotta
10 ml tuku (řepkový olej, přepuštěné máslo ghí nebo kokosový olej)
sůl
pepř
100 g zeleniny k podávání (rukola, cherry rajčata, paprika, ředkvičky)

 

Postup:

 

Smícháním mouky, mléka, vejce a špetky soli připravíme řídké těsto, které necháme chvilku odpočinout při pokojové teplotě.
Mezitím na pánvi na lžičce tuku orestujeme špenát, dokud výrazně nezmenší svůj objem a nezměkne. Poté pánev odstavíme z plotny, přidáme sýr, přiklopíme pokličkou a necháme jej pomalu rozpustit. Vzniklou směs lehce osolíme a opepříme.


Na čisté pánvi rozpálíme druhou lžičku tuku a z těsta vytvoříme celkem 3 palačinky. Ty naplníme špenátovou směsí a podáváme s umytou a nakrájenou čerstvou zeleninou.


Křupavé pirohy „burek“ s ricottou a sýry

 

Burek
(Foto: La Formaggeria Gran Moravia)

 

Italská verze původem balkánského jídla s pečením v troubě. Tento způsob přípravy je snazší a navíc jsou díky němu pirohy lehčí, krásně křupavé a chutné.

 

Vidličkou zpracujte 100 g ricotty speciale a 100 g okapaného sýru giuncata fresca, 50 g nastrouhaného sýru provolone piccante (vše koupíte v La Formaggeria Gran Moravia), 1 vejce, špetku soli a pepře.

 

Rozválejte listové těsto, potřete ho rozpuštěným máslem, aby neoschlo. Nakrájejte ho na čtverce a dostatečně je naplňte krémem z ricotty a sýrů.

 

Těsto pečlivě přeložte do trojúhelníčků. Potřete je rozšlehaným vaječným žloutkem, posypte sezamovými semínky a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu asi 30 minut.


Sladký krém

 

Ovoce s ricottovým krémem
(Foto: La Formaggeria Gran Moravia)

 

Tento krém si výborně vychutnáte samotný jako dezert ozdobený šlehačkou nebo spolu s ovocem, využijete ho ale také do dortů a k sušenkám, jako náplň do trubiček cannoli či v netradiční verzi tiramisu místo klasického mascarpone.

 

Na jeho přípravu potřebujete 350 g ricotty speciale (koupíte v La Formaggeria Gran Moravia), 80 g moučkového cukru, 50 g nasekaných piniových semínek, lžíci kakaa na vaření a tři lžíce tekuté čerstvé smetany.

 

Všechny ingredience jednoduše smíchejte v misce a důkladně ušlehejte.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře