Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Čerstvost hledejte v detailech!

Nakupujte chytře: Jak poznat staré pečivo, zavánějící maso i nebezpečnou zeleninu?

Jíme zdravě
zdroj: Thinkstockphotos Jíme zdravě
aktualizováno 04.05.2019, 00:02 | 04.05.2019, 00:02 | doma.cz

Čerstvost hledejte v detailech!

Vaříte rádi z čerstvých potravin, ale často se vám stává, že namísto šťavnatého ovoce nebo kvalitního masa si z obchodů či farmářských trhů navzdory slibované čerstvosti přinesete domů něco, co čerstvé rozhodně není? Nezoufejte – poradíme vám, na jaké detaily se zaměřit, abyste se příště nespálili!

 

Čerstvost masa prozradí barva a vůně

 

Poznat čerstvé maso není vůbec jednoduché, ale rozhodně ne nemožné. Nejdůležitější je zaměřit se na barvu – u vepřového by měla být sytě růžová, u hovězího pak sytě červená. V obou případech platí, že pokud je maso moc tmavé nebo má dokonce odstíny zelené či černé, je to špatně.

 

U kuřecího značí kvalitu světle růžová, při viditelně tmavých či nažloutlých stopách na kůži zpozorněte.

 

Dalším důležitým ukazatelem je vůně. Jakýkoliv náznak zápachu by měl vést k obezřetnosti stejně, jako pokud je maso na pohled slizké, lepkavé nebo okoralé.

 

Náš tip: Pozor na rady typu, že starší maso lze zachránit koupelí v octě. Na povrchu sice bude vypadat jako čerstvé, jinak ale zůstává vše při „starém“.

 

 

Pohled z očí do očí ukáže na čerstvou rybu



Metoda „pokus – omyl“ může při nákupu ryb vyjít opravdu draho. Při výběru je proto třeba stejně jako u masa důležité sledovat jejich barvu. Čerstvé ryby mají lesklou kůži a jasně červené žábry, naopak staré mají kůži vybledlou až matnou a žábry zašedlé. Stejně tak o kvalitě ryby hodně naznačí její oči, které by měly být nezamlžené a vypouklé. Pokud jsou vpadlé, svraštělé a potažené hlenem, rybu nekupujte.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Tady prodávají zkažené jídlo! Jak poznat, že se obchodu máte vyhnout obloukem?
Nenechte se v obchodě nachytat: Tohle jsou triky supermarketů!
Proč nesmíte do obchodu hladoví aneb jak nakupovat a nepřibrat?


I při koupi ovoce se spolehněte na své základní smysly

 

I v případě ovoce existuje několik „fíglů“, jak si domů přinést ty správné kousky. Například u citrusů platí, že čím těžší kus najdete, tím bude šťavnatější. K jahodám, jablkům a hruškám se zase nestyďte přivonět, a pokud nemají typickou vůni, jsou scvrklé nebo viditelně potlučené, raději je vraťte. Stejně tak se vyhněte zeleným až světle žlutým a měkkým kusům meruněk či melounům s měkkou kůrou, která tvoří mapy.


Náš tip:


* Máte chuť na čerstvý salát? Zkuste bistra Delmart, kde si můžete dokonce do salátu sami nadiktovat, na jaké ingredience máte chuť. Kromě salátů si vychutnáte třeba i sendviče a hamburgery, začít tu den lze i nad dobrou snídaní.
 

* Zavítejte do UGO Freshbarů a Salaterií, kde se výběru čerstvého ovoce věnují každý den. Najdete zde nejenom čerstvé ovocné saláty a klasické šťávy, ale i zajímavé kombinace smoothies drinků.
 

* Chcete-li na domácí vaření nakoupit pěknou rebarboru, exotický artyčok nebo český chřest z Hostína, nakupte na e-shopu kosik.cz.


Není pečivo jako pečivo

 

Při výběru pečiva myslete na to, že není určeno pro dlouhodobou spotřebu, a proto ho nedává smysl nakupovat do zásoby. Pokud chcete opravdu čerstvé, nakupujte ho každý den. Jestliže nemůžete, volte takový typ pečiva, který je trvanlivější - tedy raději chléb před houskami apod.


Zeleninu nakupujte po hmatu i čichu

 

Při nákupu zeleniny asi každý kontrolujeme, zda není nahnilá, plesnivá nebo jinak na pohled závadná. To ale mnohdy nestačí, a proto je třeba sledovat i detaily, které prozradí její čerstvost. Například jsou-li saláty či bylinky ovadlé, paprika vrásčitá nebo okurka a rajčata měkká, raději je nekupujte. Brambory, česnek, celer, cibule a další kořenová zelenina by měla být na omak pevná a tvrdá. O kvalitě může hodně napovědět i typická plná vůně či neseschlé a čerstvé stonky.

 

Náš tip: Pokud můžete, vyhýbejte se baleným okurkám, bramborům, paprikám a rajčatům. Neproudí k nim totiž tolik vzduchu, a tak se mohou rychleji zapařit, změknout a zkazit se. V balení může být také často zkažený kus, který snadno přehlédnete.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře