Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka nebo mazanec, nedochoval, vyzkoušejte recepty, o které se s námi podělili zkušení cukráři a kuchaři.

Nejlepší velikonoční beránek, mazanec a další sladkosti?

Velikonoční beránek - 17
zdroj: Archiv firem Velikonoční beránek - 17
aktualizováno 17.04.2019, 00:00 | 17.04.2019, 00:00 | doma.cz

Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka nebo mazanec, nedochoval, vyzkoušejte recepty, o které se s námi podělili zkušení cukráři a kuchaři.

Velikonoce patří mezi nejvýznamnější křesťanské svátky a jsou zároveň obdobím tradic spojených s vítáním jara. Kluci pletou pomlázky a holky pro změnu barví vajíčka, nezastavíte se ale ani v kuchyni: pečou se beránky, mazance a další pochoutky. Poradíme vám jak tradiční recepty, tak varianty pro celiaky nebo pro ty z vás, kteří redukují svoji váhu.


TRADIČNÍ
Tradiční velikonoční beránek

 

Velikonoční beránek - 9
(Foto: Archiv firem)


Autor receptu: Pavla Stoklasová, profesionální pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích

 

Potřebujete:


250 g cukru krystal
300 g polohrubé mouky
5 vajec
50 ml oleje
40 g rozinek
40 g vlašských ořechů
40 g hořké čokolády (vyberte tu nejkvalitnější čokoládu s nejvyšším podílem kakaa, která dodá moučníku tu nejlepší chuť)
1 citron
20 g prášku do pečiva
50 ml vody vlažné

 

Na vymazání a vysypání formy
50 g Hery
50 g polohrubé mouky

 

Na polevu
500 g fondánu
1 bílek
šťáva z 1 citronu

 

Postup:

 

1. Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. V misce přidáme ke žloutkům cukr, společně je vyšleháme do pěny, přidáme olej, opět důkladně vyšleháme, a na závěr přidáme vlažnou vodu.
2. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny.
3. Mouku s kypřicím práškem prosejeme přes síto do druhé misky. Nepodceňte prosátí mouky před samotnou přípravou těsta, zbavíte ho tak hrudek a bude jemnější a kypřejší.
K mouce přimícháme zbylé suroviny – mouku, rozinky, nasekané ořechy a čokoládu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, k tomu vyšlehanou pěnu z bílků. Ořechy nasekejte těsně před přípravou těsta, díky tomu zůstane beránek dlouho voňavý.
4. Vše spojíme do jednoho těsta, které důkladně vypracujeme, ideálně s použitím kuchyňského robota.
5. Formu vymažeme Herou a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto (zhruba do výšky dvou třetin formy, protože při pečení ještě nabyde) a vložíme do trouby. Pečeme shora i zespodu 55 až 60 minut na 155 °C. Po upečení necháme formu i těsto vychladnout, teprve poté opatrně vyklopíme.
6. Pro zdobení vytvoříme polevu z bílku, fondánu a citronové šťávy. Cukrářským zdobítkem tvoříme na pečivu kudrlinky, na oči použijeme dva kousky čokolády. Po zatvrdnutí polevy dozdobíme mašličkou kolem krku.
7. Hotového beránka můžeme přelít čokoládovou polevou nebo fondánem. Zkuste třeba polevu připravenou z bílků utřených s fondánem, která umožní, nejlépe s pomocí cukrářského kornoutu, vytvořit dokonalé ovčí kudrlinky.

 

Tip cukrářky: „Zjistila jsem, že nejvhodnějším dnem pro pečení je středa. Pokud se tímto doporučením budete řídit, vydrží vám beránek vláčný a chutný až do Velikonočního pondělí,“ prozrazuje Pavla Stoklasová. Alfou a omegou úspěchu jsou podle ní kvalitní suroviny a perfektně vymazaná a vysypaná forma. Pavla Stoklasová používá keramickou formu, kterou vymazává Herou a vysypává hrubou moukou. „Nepoužívám horkovzdušnou troubu, ale peču v klasické s ohřevem shora i zespodu, a to asi hodinu na 155 °C,“ dodává cukrářka a připomíná starou osvědčenou radu – nespěchejte s vyklápěním beránka a z formy ho osvoboďte až ve chvíli, kdy bude zcela vychladlý – jen tak se vám nepoláme.

 

Tip odborníka na sladké: „Ověřených receptů na beránka je celá řada, takže rozhodně máte z čeho vybírat. Těsto můžete zvolit třené, kynuté nebo možná trochu neobvyklejší variantu, a to mrkvové těsto, které má však krásný jarní nádech,“ doporučuje Michal Kubíček, majitel cukrářské portálu Svět cukrářů.

 


TRADIČNÍ
Hedvábný mazanec s jogurtem

 

Velikonoční pečení - 3
(Foto: Archiv firem)

 

Autor receptu: Akademie kvality

 

Potřebujete:

 

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
120 g cukru krupice
120 g másla
30 g droždí
4 žloutky
250 ml mléka
50 g bílého jogurtu
1 vejce na potření
citronová kůra
50 g rozinek namočených alespoň na 15 minut v horké vodě
50 g mandlových lupínků
špetka soli


Postup:

 

1. Smíchejte prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky
a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut).
2. Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.
3. Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
4. Předehřejte troubu na 200 °C.
5. Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.
6. Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky.
7. Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut.
8. Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.

 

PEČENÍ S DĚTMI
Velikonoční mandloví zajíčci

 

Velikonoční pečení - 1
(Foto: Archiv firem)


Autor: Vitana

 

Potřebujete:
(na 10 ks)

 

150 g mandlové mouky
80 g celozrnné pšeničné mouky
40 g hladké mouky
150 g másla
30 g vejce
75 g cukru moučky
1 Cukr s mandlovou příchutí Vitana
½ Kypřicího prášku s vinným kamenem Vitana
200 g Ovocné směsi jahoda Hamé
100 g cukru moučky

 

Postup:

 

Do prosáté mouky zamíchejte kypřicí prášek. Povolené máslo zadělejte s cukrem a vejci. Do rozmíchaného másla zamíchejte sypké suroviny. Těsto zabalte a nechte jednu hodinu odležet v lednici. Poté těsto rozválejte a vykrajujte velikonoční tvary. Polovině motivů vykrojte střed malým srdíčkem.
Pečte při 180 °C dozlatova. Upečené tvary rozdělte na spodky a vršky se srdíčkem. Na dolní část rozetřete jahodovou marmeládu a horní část pocukrujte. Nakonec dolní a horní část spojte.


PRO KOLEDNÍKY
Velikonoční cukroví: vajíčka z lineckého těsta

 

Velikonoční pečení - 2
(Foto: Archiv firem)

 

Potřebujete:
(na 20 ks)

 

230 g prosáté hladké mouky
75 g cukru moučky
1 Citronový cukr Vitana
1 Vanilkový cukr Vitana
150 g másla
1/2 vejce
10 g Kypřicího prášku s vinným kamenem Vitana
100 g Ovocné směsi meruňka Hamé
100 g cukru moučky


Postup:

 

Do hladké mouky zamíchejte kypřicí prášek s vinným kamenem. V míse spojte povolené máslo s cukrem citronovým, vanilkovým a moučkou. Přidejte vejce. Do kašovité hmoty zapracujte mouku.
Po krátkém propracování těsto zabalte do fólie a nechte v lednici odležet minimálně jednu hodinu.
Těsto rozválejte a vykrajujte libovolné tvary, například vajíčka. Do poloviny vajíček vykrojte kolečko a se zbylými vajíčky upečte při 180 °C do zlatova. Upečená linecká vajíčka potřete džemem a slepujte s pocukrovanými vajíčky s vykrojeným středem.

 

Přijdou vhod:

Kuchyňští pomocníci
(Foto: Archiv firem)

 

* Kuchyňský pákový robot Tefal Masterchef Grande (19499 Kč). Poradí si i se složitými kulinářskými úkoly od šlehání, mixování, strouhání, hnětení, odšťavňování až po mletí masa. Masterchef Grande je vybaven motorem o příkonu 1500 W a mísou o objemu 6,7 litru, ve které zvládnete najednou zpracovat až 2,6 kg těsta. Kuchyňský robot Masterchef Grande ocení každý domácí cukrář, který rád peče a připravuje sladké dezerty. Při míchání se hlava robotu a míchací nástavec pohybují opačným směrem proti sobě, což zajišťuje rychlé výsledky a jednolité těsto. Díky technologii Flex Whisk zajistí šlehací metla dokonalý nadýchaný sníh z jediného vejce, hnětací hák z litého kovu pomůže připravit ta nejhutnější slaná i sladká těsta.

 

* V případě, že se nebojíte inovativních kuchyňských technologií, vsaďte na formu silikonovou, třeba formu beránka Banquet (199 Kč, prodává mall.cz). Ta neváže chutě ani pachy pokrmů, snadno se udržuje a vydrží vysoké teploty.

 

* Používáte do těsta rádi rum, který mu dodá lákavější vůni. Zkuste i ochucené varianty, například Božkov Speciál Kokosový (155 Kč) s příchutí kokosu nebo Božkov Černý (112 Kč), který získal svoji tmavou barvu a plnou chuť díky vyvážené kombinaci koření a karamelu.


* Pokud máte ambice návštěvníky s pomlázkou odměňovat sladkostmi z vlastní cukrářské dílny, třeba muffiny, cupcakes nebo velikonočními perníčky, podávejte je v tematických papírových cukrářských košíčcích (100 ks, 104 Kč, prodává mall.cz).

 

BEZLEPKOVÉ

Velikonoční koláček à la volské oko

 

Velikonoční pečení - 4
(Foto: Archiv firem)

 

Autor receptu: Vitana

 

Potřebujete:
(na 15 ks)

 

180 g cukru krupice na rozvar
380 ml vody
70 g cukru krupice
3 bílky
65 g cukru moučky
2 Vanilkové cukry Vitana
200 g meruňkové zavařeniny 100% ovocná Hamé

 

Postup:


Dejte vařit cukr krupici s vodou. Pokud se začne cukerný roztok vařit, začněte šlehat bílky se zbytkem cukru krupice a vanilkovým cukrem. Cukr moučku si prosejte a odložte prozatím bokem. Do pevného sněhu, který stále šleháte, zalijte cukerný roztok uvařený na 116–120 °C. Snižte rychlost a nechte hmotu při chodu částečně vychladnout. Ručně do hmoty krátce zamíchejte cukr moučku. Hmotu nanášejte lžící na pečicí papíry. Vytvarujte důlek na džem.
Volská oka sušte na 100 °C, dokud se nebudou lehce odlepovat od pečicího papíru. Až budou volská oka hotová, vyplňte jejich střed džemem.


DIETNÍ
Dietní velikonoční beránek s oříšky

 

Beránek
(Foto: Svět zdraví)


Autor receptu: Svět zdraví


230 g špaldové mouky celozrnné
50 g kokosové mouky
100 g třtinového cukru
5 g citrónové kůry (1 ČL)
200 g slepičích vajec (4 ks)
9 PL kokosového oleje
9 PL horké vody
¾ prášku do pečiva bez fosfátu
45 g vlašských ořechů
máslo na vymazání formy
20 g špaldové mouky na vysypání formy

 

Ušleháme 4 žloutky s třtinovým a vanilkovým cukrem, postupně přidáme olej, vodu, citrónovou kůru, mouku s práškem do pečiva, umleté ořechy a opatrně vmícháme z bílků ušlehaný sníh.

 

Formu (26 cm) vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme do ní těsto. Přiklopíme a pečeme v troubě na 180 °C 45 minut.

 

 

DIETNÍ
Dietní mazanec

 

Mazanec
(Foto: Svět zdraví)


Autor receptu: Svět zdraví


Potřebujete:

 

200 ml polotučného mléka
30 g droždí
30 ml čekankového sirupu (lze nahradit medem)
10 g třtinového cukru (1 PL)
100 g ovesných vloček
150 g špaldové celozrnné mouky
50 g kaštanové mouky (lze nahradit např. kokosovou, pohankovou)
špetka soli (podle chuti)
34 g žloutků (ze 2 ks slepičích vajec)
33 g bílku na pomazání (z 1 slepičího vejce)
1 PL citrónové kůry
60 g kokosového oleje (lze nahradit máslem)
100 g rozinek
50 g mandlí na posypání (lze nahradit např. vlašskými ořechy)

 

Postup:

 

Ve vlažném mléce rozmícháme třtinový cukr a nadrobíme do něj droždí. Dobře zamícháme, přikryjeme a dáme na cca 15 minut odležet, aby vznikl kvásek. Poté přilijeme sirup (med).

Ve větší míse smícháme mouky, jemně pomleté ovesné vločky a sůl.

Kvásek smícháme s moučnou směsí, přidáme žloutky, citrónovou kůru a vypracujeme těsto.

Po pár minutách hnětení přidáme do těsta kokosový olej (nebo změklé máslo) a rozinky a znovu zapracujeme do těsta.

Finální těsto přikryjeme utěrkou a dáme na cca hodinu vykynout na teplé místo.

Těsto přendáme na pomoučněný vál a vypracujeme bochánek, který přemístíme na plech vyložený pečicím papírem.

Nakonec jej potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme nasekanými mandlemi.

Pečeme cca 40–45 minut při 175 °C.

Poznámka: Pečení mazance připadalo tradičně na Bílou sobotu. Podle toho, pro koho byl mazanec určen, se lišilo jeho složení. Pro čeledíny a služebné se dělal mazanec z klasického kynutého těsta, pro návštěvy se těsto obohacovalo o rozinky a mandle.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře