Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Každý určitě zná tradici, že na Nový rok by se měla jíst čočka. Víte ale proč?

Novoroční čočka? Co o ní netušíte + recepty pro inspiraci

Čočková polévka
zdroj: Getty Images Čočková polévka
aktualizováno 31.12.2018, 00:00 | 31.12.2018, 00:00 | doma.cz

Každý určitě zná tradici, že na Nový rok by se měla jíst čočka. Víte ale proč?

Čočka je zásadní součástí české kuchyně. Už od malička nám ji maminky servírovaly na talíři a ve školních jídelnách byla také oblíbenou součástí menu. Navíc je tato luštěnina zdravá a bohatá na bílkoviny, což je důležité především pro vegetariány a také podporuje zažívací trakt. Řekli byste ale, že je ještě několik věcí, které jste o čočce nevěděli?


Čočka pro peníze


Každý určitě zná tradici, že na Nový rok by se měla jíst čočka. Proč? Protože tento pokrm by měl přinést v budoucím roce do rodiny hromadu peněz. Není sice jisté, kdy a jak tato tradice vznikla, odvíjí se zřejmě hlavně od toho, že čočka připomíná mince. Průzkumy ale v poslední době ukázaly, že tuto tradici dodržují pouze 2/5 lidí! Nejpoctivějšími z nich jsou vysokoškoláci. Tradice je zkrátka lepší nepokoušet!

 

Čočka s vajíčkem a uzeným
(Foto: TV Nova)


Čočka v nevídané podobě


Pokud jste vegetariáni, budete čočkové burgery určitě znát. Jestli ale dáváte přednost spíš masu, možná se trochu zarazíte. Když totiž ochutnáte čočkový burger, na první dobrou skoro nepoznáte rozdíl. Stačí jen rozmixovat v mixéru doměkka uvařenou čočku beluga, červenou čočku nebo mix obou čoček společně s cibulí, česnekem, kořením a trochou oleje. Poté hmotu vytvarujte do tvaru hamburgerů a hoďte na chvilku na pánvičku. Pokud chcete být ještě zdravější, upečte čočkové burgery v troubě. Podávejte stejně jako masové hamburgery v housce, se zeleninou a dipem. Uvidíte, že vaše chuťové buňky zaplesají!


Čočka nejenom na jídlo


Máte rádi hezké dekorace a styl, který zaujme? Čočku nemusíte mít pouze na talíři v uvařeném stavu. Kupte si skleněnou nádobu, do které nasypete několik druhů čoček. Použijte červenou, zelenou a černou čočku, které vzájemně vytvoří barevnou mozaiku vrstev. Nádobu postavte na polici v kuchyni a uvidíte, jak se najednou vaše království rozzáří barvami. Když navíc na chutnou luštěninu dostanete chuť, budete ji mít hezky při ruce.

 

Čočka
(Foto: oficiální zdroj)


Čočka z doby bronzové


Čočka je na světě už od nepaměti. V Turecku byla dokonce archeology objevena čočka, která je stará 4 000 let! Po zasetí vzklíčila jen díky tomu, že ji před neblahými vlivy chránily střepy nádoby, do které byla uložena. Díky tomu mohou vědci zkoumat, v čem byla čočka tehdy jiná. Už teď je jasné, že se od té dnešní liší zejména tím, že je plazivější a slabší. Rostlina je velmi cenná hlavně pro zemědělce. Nese v sobě totiž prastaré geny.


Čočka je ideální pro těhulky


Čočka je kromě vysokého množství proteinů známá pro svůj obsah železa a dalších látek podílejících se na tvorbě červených krvinek. Jsou jimi stopové prvky mědi a kyselina listová. To je důležité zejména v těhotenství, kdy se tak může stát přirozeným zdrojem těchto látek. Dále obsahuje vyvážené množství hořčíku, vápníku, fosforu, železa a selenu. Vysoké množství vlákniny dokáže ve střevech vázat cholesterol z jiných potravin, proto je vhodné čočku zařadit do jídelníčku při snaze snížovat přijatý cholesterol. Vysoký obsah proteinů a malé procento tuku ji předurčuje jako potravinu vhodnou v době dietního režimu a je zároveň vhodná pro diabetiki, a to i přes vysoký obsah sacharidů. Ty se v případě čočky ve střevě uvolňují postupně a nedochází tak k výkyvům v hladině krevního cukru.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Ostrá čočková polévka chutná a zahřeje
Klasická čočka nakyselo s uzeným
Čočková polévka s fazolemi na slovenský způsob


Není čočka jako čočka


Černá čočka beluga svými drobnými zrnky i barvou připomíná kaviár, čímž si zasloužila i své jméno – kaviár mezi luštěninami. Navíc je to luštěnina vskutku luxusní, protože má jemnou oříškovou chuť a perfektní nutriční profil. K nám se dováží z Kanady. „Černá čočka beluga patří mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin (24 g) než třeba tofu (10 g), spoustu vlákniny a její černý pigment obsahuje antioxidanty, které se nacházejí ve velké míře v bobulovém ovoci (například v borůvkách a ostružinách). Je také dobrým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku),“ řekl Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold. Šikovné je, že na rozdíl od ostatních luštěnin belugu není nutné před přípravou namáčet. Je drobnější a po uvaření dobře zachovává tvar. Vaří se v neosolené vodě zhruba 25 – 30 minut. Skvěle se hodí do salátů, k rybě, výborně chutná s kořenovou zeleninou. Její jemnou chuť můžete doplnit olejem z vlašských ořechů, sezamovým nebo balsamico octem s kapkou hořčice. Výborně bude chutnat i v pomazánkách.
 

Určitě neignorujte ani jiné druhy. Čočka hnědá a tmavozelená je vysoce energetická a výživná luštěnina, která obsahuje jen málo tuku. Je bohatá na kyselinu listovou a železo, obě látky, pomáhají předcházet chudokrevnosti. Rovněž čočka červená u nás získává v posledních letech na popularitě. „Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. Škroby obsažené v čočce se díky obsahu vlákniny vstřebávají pomalu a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve, díky tomu doporučuji sportovcům čočku jako například rychlou odpolední svačinu.“ říká Milan Merva. Rovnoměrně uvolňování glukózy je důležité také pro udržení stabilní hladiny krevního cukru zejména pro diabetiky, ale i pro kohokoliv kdo se snaží hubnout. Červená čočka se výborně hodí i jako první koncentrovanější zdroj bílkovin pro miminka již od prvních měsíců při zavádění tuhé stravy a díky absenci nadýmavých látek i pro kojící maminky.

 

RECEPTY PRO INSPIRACI


Orientální čočková pomazánka

 

Červená čočka
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:


3 lžíce olivového oleje
2 šalotky
3 stroužky česneku
1 lžička římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
2 cm čerstvého zázvoru
1 lžička kurkumy
400 ml vody
2 rovné lžičky soli
pepř
200 g červené čočky Lagris
100 ml kokosového mléka
šťáva z 1/2 citronu


Postup:


V kastrůlku si rozpálíme olej a opečeme na něm najemno posekané šalotky a česnek. Přidáme římský kmín, koriandr, nastrouhaný zázvor a kurkumu a minutku opékáme, až se koření rozvoní. Pak zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přivedeme k varu, vsypeme červenou čočku a 10 minut vaříme.

 

Pak přidáme i kokosové mléko a citronovou šťávu, přivedeme znovu k varu a poté vypneme plamen. Necháme vychladnout, podáváme s knäckebrotem nebo pitou a posypeme čerstvým koriandrem. Pokud nemáme rádi čerstvý koriandr, jehož chuť je trochu neobvyklá, dobře poslouží i bazalka nebo čerstvý tymián.

 

ZKUSTE TAKÉ:

Teplý salát z červené čočky
Řecká čočková polévka

 

Bleskový losos se sladkokyselou čočkou beluga

 

Losos s čočkou
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:


300 g černé čočky beluga Lagris
3 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 červená paprika
1 mrkev
1 jarní cibulka
2 citrony
sůl a pepř
chilli vločky dle chuti
hrst čerstvého kopru
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce rajčatového pyré
1 lžíce hrubozrnné hořčice
4 lžíce másla
4 filety lososa s kůží
1 dcl bílého vína

 

Postup:


Čočku propereme v cedníku a pak dáme vařit na 20 minut do dvojnásobného množství vroucí neosolené vody. Asi v polovině této doby si na pánvi rozpálíme olivový olej a opečeme na něm cibuli a papriku, oboje pokrájené na tenké proužky. Po pár minutách přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou jarní cibulku. Společně už jen lehce osmahneme.

 

Po dvaceti minutách varu slijeme přebytečnou vodu z čočky a teprve pak ji osolíme. Pak vmícháme do čočky zeleninu, šťávu z jednoho citronu, chilli vločky, pepř, polovinu posekaného kopru, cukr, rajčatové pyré a hořčici.

 

Připravíme si lososa: na pánvi si rozpustíme 3 lžíce másla a opečeme na něm osoleného a opepřeného lososa, nejprve kůží dolů a poté kůží nahoru, z každé strany to bude trvat přibližně 3-4 minuty podle síly filetu – na boční straně filetu krásně uvidíme změnu barvy, jak se maso postupně propéká.

 

Hotového lososa zabalíme do alobalu, necháme pět minut odpočívat a v pánvi mezitím do výpeku přidáme bílé víno, osolíme, opepříme a necháme chvilku zredukovat, aby vznikla pěkná šťáva. Necháme v ní na úplný závěr rozpustit zbylou lžíci másla. Lososa podáváme přelitého touto šťávou, s čočkou a s pěkným měsíčkem citronu.

 

Extra tip: Při vaření belugy je dobré dodržet poměr 450 ml vody na 250 g belugy. Že je čočka hotová poznáte podle toho, že se voda v hrnci vstřebala. Pokud ji vaříte ve větším množství vody, tak jak je u luštěnin obvyklé, černá barva se vyluhuje do vody a beluga ztratí svou krásnou barvu.


Salát z čočky, paprik, divokých bylin a Gorgonzoly DOP

 

Salát z čočky
(Foto: Archiv firem)

 

Potřebujete:

 

200 g Čočka zelená
5 g Tymián
2 g Bobkový list
300 g Paprika červená
100 g Olivový olej
40 g Javorový sirup
3 g Sůl
0,5 g Pepř
40 g Vinný ocet
20 g Kopr
20 g Koriandr
20 g Petržel plochá
120 g Gorgonzola DOP
50 g Sušená rajčata


Postup:

 

Čočku uvařit na skus s tymiánem, a bobkovým listem.
Papriky potřít olivovým olejem a upéct v troubě na 200°C, aby byla slupka tmavá.
Papriky vložit do mísy a uzavřít folií na cca 30 minut. Poté papriky oloupat.
Uvařenou čočku smíchat s nakrájenými paprikami, sušenými rajčaty, nasekanými bylinkami, sirupem a vinným octem.
Osolit opepřit a přidat nakrájenou gorgonzolu.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře