Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka.

Oslavte Velikonoce delikátní nádivkou: 6 receptů pro inspiraci

Velikonoční nádivka
zdroj: Bonduelle Velikonoční nádivka
aktualizováno 18.04.2019, 00:01 | 18.04.2019, 00:01 | doma.cz

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka.

Velikonoční nádivka patří k tradičnímu svátečnímu pokrmu a zároveň jedné z nejoblíbenějších příloh, která se během Velikonoc připravuje po celém světě v mnoha variantách. Podle tradice se podává na Bílou sobotu, kdy končí půst. Pusťte se s námi do přípravy tradiční staročeské varianty s kopřivami, vláčnému těstu a zlatavé křupavé kůrce neodoláte!


Jak jíst dle tradice?


Za dob našich babiček přípravy na Velikonoce začínaly zpravidla po čtyřicetidenním postním období. To končí Škaredou středou, po které následují Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Boží hod velikonoční, a nakonec i očekávané Velikonoční pondělí. V každý z těchto dnů se mohlo podle tradice konzumovat pouze určité jídlo.


Například jídlo na Škaredou středu muselo na talíři vypadat opravdu škaredě. Vznikly tak známé trhance. Na Zelený čtvrtek se zase do jídla přidávala jarní zeleň a luštěniny. Velký pátek se obvykle nesl v duchu přísného půstu. Hostinu si lidé dopřáli na Bílou sobotu. Svátečně prostřený stůl vždy zdobila velikonoční nádivka. Té se říkalo odlišně, v závislosti na kraji, ve kterém se připravovala. Někde si tak pochutnávali na velikonočním svítku, sekanině, sekanici, velikonoční buchtě nebo hlavičce. Poslední název si vysloužila proto, že se do ní přidávalo vařené maso z telecí hlavy.

 

Nedělní Boží hod velikonoční s sebou nesl pečení buchet, mazanců a sladkého beránka. Lidé si na tento den dopřáli také maso, které se dříve nejedlo každý den. O Velikonočním pondělí se připravovaly nejrůznější pokrmy z vajec, která se upravovala na různé způsoby. Plnily se, smažily nebo se přidávaly do omáček, k masu, do zeleninových salátů, pomazánek a samozřejmě nemohly chybět v nádivce.


Nádivka podle babiček i trochu netradiční

 

Receptura velikonočních nádivek je velmi pestrá. Nádivka by podle tradice měla vždy obsahovat alespoň nějaké zelené bylinky jako symbol jara. „Rozhodně se bylinek v kuchyni nebojte,“ doporučuje Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá 5. „Představují ideální dochucovadla pokrmů. Právě díky začlenění bylinek nemusíme přidávat sůl, a to je zvláště u dětí velmi důležité. Vedle klasické petržele a pažitky můžete do nádivky přidat třeba jarní cibulku, špenát nebo tradiční kopřivy,“ dodává Alena Paldusová.

  

Velikonoční nádivka s uzeným masem

 

Velikonoční nádivka - 2
(Foto: akademiekvality.cz)


Autor receptu: Akademie kvality


Potřebujete:


10 ks den starých rohlíků
300 g vařeného uzeného masa
6 vajec
150 ml mléka
3 hrsti mladých kopřiv/ petrželky, pokud nemáte kopřivy
50 g másla
slunečnicový olej na vymazání pekáčku
špetka muškátového oříšku
sůl
čerstvě mletý pepř


Postup:


Troubu předehřejte na 180 °C.
Rohlíky a vařené uzené maso nakrájejte na kostičky a dejte je do větší mísy.
Oddělte žloutky od bílků a společně s pokrájenými kopřivovými listy, mlékem
a rozpuštěným máslem přidejte do připravené směsi a promíchejte.
Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a opatrně vmíchejte k ostatním surovinám.
Směs ochuťte špetkou muškátového oříšku, čerstvým pepřem a solí a přelijte do pekáčku vymazaného slunečnicovým olejem.
Nechte péct zhruba 40 minut, dokud nebude nádivka pevná a upečená dozlatova.


Tradiční babiččina nádivka

 

Velikonoční nádivka - 1
(Foto: Albert)


Autor receptu: Albert

 

Potřebujete:


7 bio vajec Nature’s Promise
150 ml mléka
10 rohlíků
50 ml smetany ke šlehání Nature’s Promise
Sůl
Pepř
muškátový oříšek
1 hrst pažitky
1 hrst hladkolisté petrželky

 

Postup:


V misce smíchejte prošlehaná vejce, smetanu a mléko. Osolte, opepřete a přidejte strouhaný muškátový oříšek. Vajíčkovou směsí přelijte na kostičky nakrájené rohlíky a nechte 10 minut odležet. Bylinky nasekejte a přidejte k rohlíkům. Vše dobře promíchejte. Troubu předehřejte na 180 °C. Nádivku přendejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte 35 minut dozlatova.

 

VARIANTY PRO ZPESTŘENÍ

 

Velikonoční nádivka
(Foto: Albert)

  

Kuřecí nádivka s paprikou


Autor receptu: Albert


Potřebujete:


K základnímu receptu přidejte navíc:
30 g másla
350 g bio kuřecích prsních řízků Nature’s Promise
½ červené papriky
2 jarní cibulky

 

Postup:
Na másle opečte na kostičky nakrájené maso, přidejte papriku nakrájenou na kostičky a pokrájenou bílou část jarních cibulek. Přidejte k základu na nádivku a pokračujte podle postupu.

 

Bezmasá fit nádivka


Autor receptu: Albert


Potřebujete:


K základnímu receptu přidejte:
30 g másla
250 g bio mrkve Nature’s Promise
70 g lískových ořechů
200 g sýru Cottage

 

Postup:


Na másle opečte nastrouhanou mrkev a přidejte ji k základu stejně jako lískové ořechy a přecezený sýr cottage. Pokračujte podle základního postupu.

 

Nádivka s uzeným masem


Autor receptu: Albert


Potřebujete:


K základnímu receptu přidejte:
30 g sádla
350 g uzené vepřové pečeně

 

Postup:


Na sádle opečte na kostičky nakrájené uzené maso a přidejte k základu. Dále pokračujte podle postupu.

 

Nádivka Delicate plná zeleniny

 

Velikonoční nádivka
(Foto: Bonduelle)


Autor receptu: Bonduelle


Potřebujete:


2 balení Bonduelle Bon menu Na pánev Delicate (425 ml)
10 rohlíků nakrájených nadrobno
7 vajec
200 ml polotučného mléka
sůl, pepř, muškátový oříšek
500 g uzeného bůčku
1–2 polévkové lžíce sádla
1–2 hrsti mladých kopřiv, nasekaných a propláchnutých
1 polévkovou lžíci nasekané pažitky
1 polévkovou lžíci nasekané petrželky
½ čajové lžičky prášku do pečiva
1 větší polévková lžíce másla


Postup:


Troubu předehřejte na 200 °C.
Rohlíky nasypte do větší mísy.
Vajíčka důkladně našlehejte v mléce, přidejte k nim sůl, pepř a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.
Směs nalijte na rohlíky a nechte je ji nasát. Vzniklá hmota by neměla být řídká, ale ani hustá.
Bůček povařte, nechte vychladnout a pak ho nakrájejte na kostky.
V pánvi rozpalte sádlo a bůček na něm opečte. Znovu nechte vychladnout a pak přidejte k rohlíkům a vajíčkům. Promíchejte, přisypte Bonduelle Bon menu Na pánev Delicate, kopřivy, pažitku a petrželku. Ochutnejte a dle chuti dosolte.
Vmíchejte prášek do pečiva.
V plechu, větším pekáčku nebo naopak malých mističkách rozpusťte máslo, rozetřete ho po dně i po stěnách a pak rozprostřete nádivku. Pečte dozlatova.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře