- Zdraví a životní styl
- Krása a móda
- Láska a sex
- Rodina a děti
- Domov
- Recepty
- Volný čas
- Celebrity
- Horoskopy
Původním domovem pohanky je Asie. Do našich končin se dostala prostřednictvím nájezdníků někdy ve 13. století, odtud byl i inspirován její název. V jídelníčcích chudších vrstev zdomácněla o století později, kdy nacházela upotřebení při pečení chleba či při přípravě kaší. Dnes už rozhodně není jen jídlem chudých a v jídelníčku vás překvapí v mnoha sladkých i slaných kombinacích.
Pohanka má drobný tříboký plod šedostříbrné, hnědočervené nebo černofialové barvy. Vyniká lehce stravitelnými bílkovinami a nízkým glykemickým indexem, což znamená, že vás zasytí, sníte menší porci a hlad se dostaví později. Pohanka se vyznačuje specifickou chutí, která řadě lidí připomíná oříšky.
Chrání před infarktem i křečovými žílami
Pohanka je dále ceněná pro vyváženou skladbu aminokyselin, obsah vitamínů (B1 a B2) a minerálů (zinek, draslík) a vlákniny. Zcela mimořádný je zdroj rutinu, který kladně působí na cévy a vrací jim pružnost, tím preventivně zabraňuje tvorbě křečových žil. Přináší úlevu i při hemoroidech. Pohanka snižuje cholesterol, posiluje imunitu a je vhodná při detoxikaci, protože podporuje trávicí systém a regeneruje jaterní buňky.
Přirozeně bezlepková
Pohanka je vhodná především pro celiaky. Nepatří do skupiny obilovin, i když se tak v jídelníčku běžně užívá, ale mezi tzv. pseudocereálie.
„Ideální je pohanku krátce povařit, zhruba 5 až 8 minut, v jeden a půl násobku vody a poté ji nechat asi 30 minut pod pokličkou dojít, nezničíme tak tolik prospěšných látek, jako kdybychom ji dlouhou dobu vařili,“ radí Martin Moučka, ze značky Zdravé potraviny ARAX.
Do kaše, polévky i k masu
Přirozeně bezlepkovou pohanku můžete použít jako přílohu, surovinu pro přípravu nákypů, nádivek, kaší, polévek či pomazánek, hodí se i na přípravu dětské stravy. Tmavě hnědá pohanka, jež má oproti té světlé oříškovou chuť, se hodí do salátů, jako příloha k masům, k výrobě celých pokrmů, výborná je v kombinaci se zeleninou.
„Pohanku kroupy využijete jakožto přílohu místo rýže, vhodná je i k zapékání. Lámanku naopak použijte k vytvoření kaše nebo jako pojidlo do karbanátků, sekané apod. Pohanková mouka je zase skvělá na palačinky galletes, pohanková krupice je vhodná na sladké obilné kaše či pudinky. Pozor si však dejte při nákupu pohanky neloupané – ta není určena ke konzumaci, ale k vysévání záhonů,“ upřesňuje nutriční a výživová specialistka, Kristýna Ostratická.
„Pohankovou mouku můžete uplatnit pro bezlepkové pečení dezertů či chleba. V obchodech se můžete setkat i s pohankovými vločkami, kroupami nebo křehkými extrudovanými chlebíčky,“ doplňuje Martin Fuchs z Extrudo Bečice. Pro zachování cenných živin se doporučuje šetrná kuchyňská úprava.
Zažeňte chuť na sladké
Z pohanky se dají připravovat také sladké pokrmy. Lze ji konzumovat třeba v podobě kaše povařené s mlékem, jemně ji doslaďte medem a přidejte oblíbené oříšky. Chutná i zamíchaná do tvarohu s medem a oříšky. V obchodech seženete ale i hotové pohankové müsli nebo lupínky (např. od Emco, Bonavita, Mixit).
ČTĚTE TAKÉ:
Bezlepkové domácí tiramisu RECEPT
RECEPT na populární Dort Red Velvet v bezlepkové podobě
Upečte si BEZLEPKOVÉ cukroví! Recepty na nejoblíbenější druhy
TIPY na RECEPTY
Pohankové rizoto s karotkou
Potřebujete:
400 g pohanky
3 karotky
1 l zeleninového vývaru
svazek jarní cibulky
2 žluté papriky
hrst slunečnicových semínek
sójová omáčka
olivový olej, sůl, pepř
dle chuti strouhaný sýr
Postup:
Ve vývaru uvaříme pohanku s nakrájenou karotkou na kostičky do měkka. Na olivovém oleji osmažíme slunečnicová semínka a na kostičky nakrájenou žlutou papriku. Přidáme uvařenou pohanku s mrkví. Zakápneme sójovou omáčkou a 5-7 minut dusíme pod pokličkou. Do hotového rizota přidáme nakrájenou jarní cibulku. Dochutíme solí, pepřem a navrch posypeme strouhaným sýrem.
Pohankový kuba
Potřebujete:
300 g pohanky
250 g oblíbených hub
1 větší cibule
2 mrkve nakrájené na proužky
300 ml vývaru (dle chuti)
Postup:
Pohanku uvaříme dle návodu ve vývaru. Cibuli, mrkev a houby orestujeme na pánvi do měkka. Přidáme pohanku a dle potřeby dochutíme. Můžeme přidat čerstvé bylinky, výborně se hodí petrželová nať.
Pohankový chléb
Potřebujete:
520 ml polotučného mléka
25 g droždí
špetku soli
2 lžíce medu
2 lžičky mletého anýzu
600 g pohankové mouky
120 ml rozpuštěného másla
200-300 g chlebové mouky pšeničné
2 lžíce másla na potření
Postup:
Do malého množství vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, směs necháme vykynout.
Pak ji přesuneme do velké mísy, přidáme sůl, med, anýz, pohankovou mouku, chlebovou mouku a máslo. Postupně přidáváme mléko a vypracujeme nepříliš tuhé chlebové těsto, které necháme vykynout. Vložíme ho do formy na pečení chleba a necháme ještě 20 minut kynout.
Povrch potřeme rozpuštěným máslem, pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 45 minut.
Tip Josefa Tydlačky, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna: „Chlebová mouka je do směsi přidávána proto, aby ji zhutnila. Chléb se pak také lépe krájí. Kdo chce mít chléb skutečně 100% pohankový, místo chlebové mouky přidá ještě stejné množství pohankové. Čistě pohankové pečivo je křehčí. Anýz a med se pak do chleba přidávají pro zjemnění chuti – chléb je pak trochu sladší. Pro ještě sladší pečivo mohou být přidány i hrozinky.“
Pohankové pyré
Potřebujete:
(na 6 porcí)
1 kg brambor
100 g pohanky (uvařit ve 150 ml vody)
500 ml smetany na šlehání (33%)
125 g másla
Postup:
Pohanku vložíme do menšího kastrolu a zalijeme vroucí vodou, osolíme, přivedeme k varu pod pokličkou, zvolna povaříme 5 minut, poté odstavíme a nezakrytou necháme stát 15-20 minut. Během této doby změkne a nabude na objemu. Měla by vstřebat všechnu vodu.
Brambory uvaříme v osolené vodě, vyšleháme v robotu, přilijeme smetanu s máslem, vyšleháme na jemné pyré, které poté spojíme s uvařenou pohankou. Ta bramborové pyré zpevní a zvýší jeho sytost. Pokud se nerozmixuje, působí i jako zajímavý zdobný prvek (a lehce křupe).
Pohankový nok
Potřebujeme:
50 g krupice
100 g polohrubé mouky
100 g pohankové mouky
špetka soli
voda
olej
2 vejce
Postup:
Pohankovou a polohrubou mouku smícháme s krupicí, přidáme špetku soli, vejce a tolik vody, aby vzniklo hladké a nepříliš husté těsto.
Lžící namočenou ve vodě vykrajujeme z těsta noky, vaříme 4-6 minut ve vroucí osolené vodě dle velikosti noku (než vyplave nahoru).
Tip Josefa Tydlačky, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna: Pohankový nok je variantou doplňku do polévky pro ty, kteří si chtějí dát pauzu od masa, ale potřebují v polévce něco, co je zasytí. Nok skutečně vypadá jako masitý, také jeho struktura je podobně hutná, chuťově je nok neutrální a opravdu sytý. Hodí se do krémových polévek, ale i masových a zeleninových vývarů, také jako příloha k hlavnímu chodu. Vzhledem k neutrální chuti je dobré ho kombinovat s omáčkou. Viděl bych ho i jako přílohu k tradičnímu valašskému pokrmu – trnkové omáčce a uzenému masu (místo obyčejného knedlíku). Pohankový nok se hodí i jako základ kapání do polévky – stačí ho nastrouhat.
Sladká pohanka s hruškou
Potřebujete:
(na 6 porcí)
200 g pohanky
200 g cukru krystal
1 dcl bílého vína
2 kousky badyánu
4 hřebíčky
Postup:
Pohanku dáme do 250 ml vařící vody (vody má být tolik, aby hladina byla zhruba na výšku prstu nad pohankou). Po vložení pohanky již nevaříme, necháme odstát pod pokličkou. Pohanka vstřebá veškerou vodu a nabobtná.
V malém hrnci rozpustíme cukr, zkaramelizujeme ho, přilijeme bílé víno, přidáme badyán a hřebíček a necháme vše svařit do sladkého nálevu. Pak koření odstraníme a do nálevu přidáme uvařenou pohanku. Mírně prohřejeme a servírujeme na talíř společně s očištěnou hruškou (kompotovanou nebo povařenou doměkka), zakápneme medem (případně i pomerančovým přelivem), případně čímkoli jiným dle chuti a fantazie.
Tip Josefa Tydlačky, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna: Pohanka je v této úpravě dostatečně sladká, ovoce proto doporučuji přidat takové, které je lehce kyselé (kromě hrušky třeba jablko, borůvky, rybíz).
Kvízové hry se v posledních letech zabydlely v českých hospodách i obývácích a není se čemu divit. Provětrat mozkové závity a poměřit znalosti s přáteli je skvělý způsob, jak si zpestřit večer!
víceTento podzim značka AVON společně s Darou Rolins přináší novinku v rámci projektu Beauty By Dara.
vícePálení a řezání při močení, bolesti v podbřišku a časté močení. Urolog radí, jak obtížím předejít.
víceOriginální design, nepřilnavý povrch a špičkové vlastnosti. Ruku na srdce, ne v každé domácnosti takové nádobí najdeme. Přitom vaření s ním se stává dokonalým zážitkem. Právě nyní máte šanci získat stylové profesionální náčiní do vlastní kuchyně.
víceMário Doubek nepatří mezi lamače dívčích srdcí, a tomu odpovídal i způsob, jakým začal Vendulu líbat. ...
Udělej si testKaždý z nás si v chladné zimní měsíce dá alespoň jednou svařák, punč, grog či horkou medovinu. Jsou zkrátka nápoje, které k těmto chladným ročním období patří.
vícePůvodním domovem pohanky je Asie. Do našich končin se dostala prostřednictvím nájezdníků někdy ve 13. století, odtud byl i inspirován její název. V jídelníčcích chudších vrstev zdomácněla o století později, kdy nacházela upotřebení při pečení chleba či při přípravě kaší. Dnes už rozhodně není jen jídlem chudých a v jídelníčku vás překvapí v mnoha sladkých i slaných kombinacích.
víceJedlé kaštany k podzimu a zimě neodmyslitelně patří.
víceKarty, zvědavost a tajemství Karty nám neřeknou všechno, ale znají toho hodně. Přesto se občas stane, že někdo nechce vědět, co ho čeká. Ani kdyby...
Celý článek»
Vložit příspěvek