Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Nalákalo vás jarní sluníčko ke grilování a přemýšlíte, čím překvapit hosty? Naložte maso do populárních, i méně obvyklých marinád a připravte jim nezapomenutelnou pochoutku.

První jarní grilovačka: Oslňte nejlepší marinádou

Grilování
zdroj: Getty Images Grilování
aktualizováno 30.03.2019, 00:00 | 30.03.2019, 00:00 | doma.cz

Nalákalo vás jarní sluníčko ke grilování a přemýšlíte, čím překvapit hosty? Naložte maso do populárních, i méně obvyklých marinád a připravte jim nezapomenutelnou pochoutku.

Na grilování nemusíte čekat do léta, již první jarní paprsky nutí vytahovat grily a dopřát si šťavnaté maso provoněné kouřem rozžhavených uhlíků. Dodejte mu ještě tu správnou chuť.


TRADIČNÍ
Pivní marináda na vepřovou krkovici


Náš tip: Recept na marinádu není jen záležitostí letního grilování, ale dá se využít i při pečení v troubě. Pivní marináda se nejlépe hodí na vepřové maso, například krkovici. Ale chutná skvěle i na kuřecí maso.

 

Grilování
(Foto: akademiekvality.cz)

 

Potřebujete:


• 3 lžíce kečupu
• 1 lžička hořčice
• 1 chilli paprička
• 1 cibule
• ¼ citronu
• 2 stroužky česneku
• 150 ml piva
• 1 lžička cukru
• Tymián, rozmarýn
• Sůl, pepř

 

Postup:


Cibuli oloupejte a nasekejte najemno, stejně tak i česnek.
Chilli papričku nasekejte nadrobno, a pokud si přejete méně pikantní marinádu, vyjměte předem semínka.


V misce smíchejte kečup, hořčici, pivo, cibuli, česnek, chilli a přidejte citronovou šťávu, cukr, sůl a pepř podle vlastní chuti.
 

Marinádu rozmíchejte dohladka a naložte do ní maso. K masu přidejte větvičky koření a nechte ho marinovat alespoň přes noc.

Než budete maso péct, vyjměte ho z marinády a nechte ho okapat, případně ho lehce osušte.

 

SLADKÁ
Grilovaná žebra se švestkovou marinádou


Náš tip: Povidla jsou sladká, ale masu dodají i plnou, pikantní chuť a také krásnou barvu.

 

Grilování
(Foto: Hamé)


Potřebujete:


• 1 kg masitých vepřových žeber
• lžička soli

Na švestkovou marinádu:
• 3 lžíce Slazená švestková povidla Hamé
• 3 lžíce sójové omáčky
• 2 lžíce bílého vína
• 2 lžíce oleje
• lžička strouhaného zázvoru
• 2 stroužky prolisovaného česneku
• špetka mletých chilli papriček

 

Postup:


Žebra nakrájejte na menší kousky, osolte, vyskládejte do velkého hrnce a podlijte vodou tak, aby byly potopené zhruba v 1-2 cm tekutiny. Přiklopte poklicí, přiveďte k varu a snižte plamen. Duste zhruba hodinu a půl.


Připravte si marinádu. Smíchejte všechny ingredience a marinádou pořádně potřete podušená žebra.


Rozdělejte gril a na mřížce opečte dozlatova marinovaná žebra. Zhruba 5 minut z každé strany. Podávejte s rozpečenou bagetkou.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Tři nejlepší bylinky na grilování
Grilovat lze i DIETNĚ! Známe nejlepší MARINÁDY PRO ŠTÍHLOU LINII
Jak na úžasný steak? Škola grilu pro fajnšmekry

 

SEVERSKÁ
Sobí maso v brusinkové marinádě


Náš tip: Už vás nebaví pořád dokola grilovat kuřecí či vepřové, nebo dokonce špekáčky? Překvapte sebe i své blízké netradičním kulinářským zážitkem a ugrilujte si finskou specialitu – soba! Sob je na severu považován za běžnou zvěřinu a též jako zvěřina chutná. Dnes ho běžně seženete i u nás (např. na stejkshop.cz, ale i v nabídce Lidlu nebo Coopu), jeho úprava je velmi jednoduchá. Maso doporučujeme vždy naložit do marinády alespoň 24 hodin před grilováním, aby se hezky proleželo a bylo křehké.

 

Grilování
(Foto: Fiskars)


Potřebujete:


• brusinkový kompot či marmeláda
• několik kuliček jalovce a nového koření
• olivový olej
• 2 polévkové lžíce medu
• sůl
• černý pepř
• pár kapek šťávy z citronu


Postup:


Maso si nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba dvou až tří palců.

 

V míse smíchejte brusinkový kompot či marmeládu s jalovcem, novým kořením, olivovým olejem, medem, solí, pepřem a šťávou z citronu.

 

Špalky masa vložte do marinády a pořádně je potřete mašlovačkou ze všech stran. Poté maso přendejte do uzavíratelné krabičky a přelijte zbytkem marinády. Uzavřete a vložte na 24 hodin do chladničky. Po uplynutí této doby je maso dobře rozležené a připravené na gril.
 

Marinované maso nechte před grilováním alespoň hodinu odležet v pokojové teplotě. Tím zamezíte teplotnímu šoku, který způsobí, že póry, které by měly nasát chuť koření, se místo toho uzavřou. Maso pak vyžaduje delší přípravu a ztrácí na své přirozené chuti.

 

Na obracení masa vždy používejte kleště. Při obracení pomocí vidličky totiž maso ztrácí spoustu šťávy.
Ideální přílohou je grilovaná zelenina či bramborová kaše a nesmí chybět ani typické finské nakládané brusinky.

 

EXOTICKÁ


Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte na dochucení masa i různé exotické ovoce a plodiny. Narazit na ně můžete i v supermarketech, spolehlivě je má v nabídce kosik.cz nebo tržnice Sapa.


* Skvěle dokáže ochutit pečená masa, zvěřinu, drůbež, jehněčí maso, grilované maso i marinády například exotický kumquat. Pochází z jihovýchodní Asie, ale dnes se pěstuje v teplých oblastech po celém světě. Svým vzhledem připomíná miniaturní pomeranče a patří mezi nejmenší citrusové plody, protože je velký 2-4 cm. Na rozdíl od pomeranče ho můžete jíst i s kůrou. Je mírně nahořklý, výborně doplní sladkokyselé omáčky.
 

* Ke grilovanému masu se perfektně hodí i citronová tráva (voňatka citronová). Je to tropická rostlina původem z jihovýchodní Asie, které se rozšířila do celého světa. Citronová tráva se používá nejčastěji k dochucení a provonění asijských polévek, stačí její kousek trošku rozdrtit nebo rozbouchat a přidat do polévky. Podobně se dá využít i při pečení nebo vaření rýže, kdy se po uvaření tvrdé kousky trávy nejí a vyhodí se. Další možností je nejměkčí část stonku nasekat na drobné kousíčky a použít jako koření – do salátů, jídel z mořských plodů nebo právě do marinády na maso.

 

Grilování
(Foto: Kosik.cz)

 

* I když byste to možná nečekali, při grilování najdete využití i pro banánové listy. V Indonésii se používají k pečení a grilování, protože maso díky nim získá specifickou chuť a aroma. Navíc listy na ohni neshoří, takže se nemusíte obávat, že maso na grilu přepečete. Nemluvě o tom, že na své přátele a známé uděláte s masem připraveným v banánovém listu velký dojem. Můžete do nich zabalit také ryby a různé další druhy masa. Pokud chcete opravdu zabodovat, použijte banánové listy jako netradiční talíře a servírujte na nich jídlo stejně, jako to dělají v jižní Indii.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Amanda 17:06 30.04.2019
Můžu ještě doporučit marinádu z kefirového mléka, když jsem byla v Rusku na návštěvě (na pozvání u známých - http://rusko-viza.cz/ ), dělalo se kuřecí právě v této marinádě.
Složení: na 300g kuř. stehen 5 proužků česneků, koriandr (zelená nať), 1 hlavička cibule, petržel a kopr, sůl, pepř a sušené bylinky (říkali jim "chmeli-suneli").