Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Zavzpomínejte na Mistra, třeba při nedělním obědě, a připravte si delikatesy podle české legendy.

Oblíbená jídla Karla Gotta: Miloval maso i exotiku RECEPTY

Karel Gott
zdroj: Profimedia Karel Gott
aktualizováno 12.10.2019, 00:00 | 12.10.2019, 00:00 | Karolína Šimečková

Zavzpomínejte na Mistra, třeba při nedělním obědě, a připravte si delikatesy podle české legendy.

Karel Gott nebyl MOC vybíravý, co se jídla týče. Na otázku, jaké bylo jeho oblíbené jídlo, odpovídal, že má někdy chuť na něco obyčejného a jindy si pochutná třeba na sashimi. Připravili jsme si pro vás tedy tři naprosto odlišné recepty, na které Mistr nedal dopustit.


Hovězí tatarák s koňakem

 

Tatatrák
(Foto: Getty Images)


Ingredience:


• 500 g hovězí svíčkové
• 2 lžíce plnotučné hořčice
• 1 lžíci dijonské hořčice
• 4–5 kapek tabaska
• 2 lžíce worchesterské omáčky
• 1 lžíci koňaku
• 4 žloutky nebo 100 ml kvalitního olivového oleje

 

K podávání:


• 4 jarní cibulky
• 4 lžíce kaparů
• mletý pepř
• sůl


Postup:


Maso najemno naškrábeme ostrým nožem a promícháme s oběma druhy hořčice, worchesterskou omáčkou, tabaskem a koňakem. Vytvarujeme bochánek a vytvoříme čtyři důlky a necháme vychladit. Těsně před podáváním do důlků vyklepneme žloutky, kdo nemá rád syrová vejce, promíchá maso s olivovým olejem. Podáváme s najemno nakrájenou jarní cibulkou, solí, pepřem a kapary. Jako přílohu měl Karel samozřejmě nejradši topinky, ve společnosti si na ně ovšem nikdy nedával česnek.

 
Srílanské kuřecí kari

 

Kuřecí masala
(Foto: Getty Images)


Ingredience:


• 750 g kuřecích prsou bez kůže
• 1 velkou cibuli
• 4 stroužky česneku
• čerstvý zázvor (asi 3 cm)
• šťávu z jednoho citronu a jedné limetky
• 2 lžičky garam masala koření (jde o směs indického koření, k sehnání je i v supermarketech)
• 4 až 6 bobulí kardamomu
• 4 ks hřebíčku
• sůl
• 4 polévkové lžíce kari pasty
• 5 lžic oleje
• 1 konzervu kokosového mléka
• 4 lžíce smetany

 
Postup:


Kuřecí prsa nakrájíme na větší kostky a smícháme s najemno nakrájenou cibulí a česnekem, zázvorem a kořením garam masala. Kardamom roztlučeme a přidáme i se slupkou, hřebíček můžeme použít mletý i celý. Osolíme a opepříme. Vmícháme kari pastu a šťávu z citronu a limetky a promícháme, všechno koření a kari pasta musí obalit maso. Přikryjeme fólií a necháme v ledničce na chvíli odležet, aby koření ovonělo maso. Rozpálíme olej na hlubší pánvi a osmažíme směs tak, aby maso bylo dobře propečené. Nepodléváme vodou ani nezakrýváme pokličkou.


Maso pustí trochu šťávy a obalí se pečenou marinádou. Zde je důležitý okamžik celé přípravy, maso se nesmí moc smažit, jinak ztratí svoji křehkost. Ve správném okamžiku, když je maso propečené, přidáme půl konzervy kokosového mléka. Nakonec podlijeme 4 polévkovými lžícemi smetany.

 

ČTĚTE TAKÉ:
Kdy byl Karel Gott nejkrásnější?
BÁJEČNÉ: Mistr Karel Gott zdraví čtenářky doma.cz
Nemoc, která zabila Karla Gotta: Co musíte vědět o akutní leukémii?

 

Salcburské noky

 

Salzburger Nockerln
(Foto: Getty Images)


Ingredience:


• 5 bílků
• 4 lžíce moučkového cukru
• strouhanou citronovou kůru
• 1 lžíci hladké mouky
• 3 žloutky
• 3 lžíce másla
• 2 lžíce mléka
• 1 vanilkový cukr


Postup:


Z bílků ušleháme tuhý sníh a po částech do něj zašleháme 3 lžíce moučkového cukru. Poté přidáme citronovou kůru, mouku a žloutky a opatrně promícháme tak, aby byly ještě v hmotě patrné stopy žloutků. Z těsta vytvoříme 3 – 4 noky pyramidovitého tvaru, které vložíme do předehřáté zapékací misky vymazané máslem. Pečeme asi 10 minut v troubě rozehřáté na 170 C°, v poslední třetině pečení do misky ze strany nalijeme mléko se zbylým moučkovým cukrem. Po vyjmutí z trouby poprášíme vanilkovým cukrem a ihned podáváme – pochoutka se musí jíst ještě horká, jinak nadýchané těsto spadne.

 

 

Jaký z Mistrových receptů si připravíte o víkendu vy?

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře