Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Restaurace, hospůdky i luxusní podniky. Tam všude nám chutná. Teď si jejich speciality můžete uvařit doma!

RECEPTY slavných hospod: Jehněčí steak s jarními cibulkami

aktualizováno 13.04.2009, 08:11 | 13.04.2009, 00:01 | tn.cz/kat / /kar/Ján Schurger

Restaurace, hospůdky i luxusní podniky. Tam všude nám chutná. Teď si jejich speciality můžete uvařit doma!

Staročeská restaurace Mlejnice je naším tajným tipem! Je tak trochu schovaná v křivolakých uličkách za Staroměstským náměstím. Za přijatelné ceny si pochutnáte na typicky českých dobrotách.

Mlejnice
(Foto: TN.cz)



"Zatímco konkurenční podniky servírují těstoviny jako na běžícím páse, tady si pochutnáte především na bramborách na všechny možné způsoby,“ říká provozovatelka restaurace Olga Netuková.

 

Mlejnice
(Foto: TN.cz)

 

Jehněčí steak s jarními cibulkami a smetanovými bramborami

"Jehněčí steak s jarními cibulkami je vyloženě minutková záležitost, pokud si dopředu připravíte brambory a marinádu, hotovo budeme mít během 10 minut,“ říká kuchař Jaroslav Ptáčník.


"Je to jídlo vhodné pro pohodový gril na chalupu nebo posezení s přáteli,“ dodává. "Když nemáte čas na přípravu marinády, lze podobné s bylinkami a česnekem koupit v supermarketech. Stejně tak lze čerstvé bylinky nahradit sušenými, ale nedosáhnete tak intenzivní chuti, radí mistr kuchař.

 

Pro 4 osoby potřebujeme:

1 kg řezané jehněčí kýty s kostí

Naložené stříbřité cibulky
 

Marináda:

Lžíce olivového oleje
Sůl, pepř
Snítka čerstvého tymiánu, rozmarýnu, kopru, několik stroužků česneku.

Smetanové brambory:
2 kg vařených oloupaných brambor
500 ml smetany ke šlehání
Špetka sušeného tymiánu
100 g parmezánu
1 cibule
 

Postup:

Steaky:
 

Nejdříve si připravíme si marinádu: olej smícháme s bylinkami a rozdrtíme v hmoždíři, přidáme pár stroužků česneku. Podle chuti přisolíme, opepříme.


Mlenice
(Foto: TN.cz)

 

Jednotlivé steaky marinádou potřeme a necháme odpočinout v lednici nejméně na 3 hodiny, ideálně přes noc.



Poté grilujeme po obou stranách přibližně 10 minut
Cibulky zlehka orestujeme na pánvičce a přidáme ke steaku na talíř.
 

Smetanové brambory
 

Vařené oloupané brambory orestujeme na pánvi, přidáme nasekanou cibuli a zalijeme smetanou a tymián. Za neustálého míchání přisypáváme parmezán. Na 10 minut dáme do horkovzdušné trouby na 190°C.


Doba přípravy: 15 minut.
Marináda: 3 hodin
Brambory: vaření 20 minut, restování 5 minut, zapékání 10 minut


Dobrou chuť!

Za spolupráci děkujeme:

O.C.G. s.r.o. – dodavatel masa

a
Restaurace Mlejnice

 

Ochutnejte i další RECEPTY slavných hospod:

 

Jehněčí briošky se špenátem Hotelu Paříž

 
18 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře