Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Chcete rodině upéct nějaký sladký dezert na víkend? Vsaďte na chuť rudého ovoce.

Sladké květnové pečení: Zkuste srdíčkový koláč nebo lehký dortík

Srdíčkový koláč
zdroj: Hamé Srdíčkový koláč
aktualizováno 25.05.2019, 00:00 | 25.05.2019, 00:00 | doma.cz

Chcete rodině upéct nějaký sladký dezert na víkend? Vsaďte na chuť rudého ovoce.

První slunné dny se doslova snoubí s vůní jahod, a sladkou chutí ovoce. Ať už seženete plody čerstvé, nebo vsadíte na marmelády, připravte rodině voňavý dezert, který ozdobí nejen nedělní sváteční stůl.

 

Zamilovaný srdíčkový koláč

 

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 30 minut
Náročnost: Středně těžké
Počet porcí: 6-8

 

Srdíčkový koláč
(Foto: Hamé)

 

Ingredience:

 

320 g hladké mouky
225 g másla
35 g cukru
5 g soli
2 vejce
3-4 lžíce ledové vody
350 g Hamé Extra Jam Višeň

 

Postup:

 

Ve velké míse smíchejte mouku s 30 g cukru a solí. Přidejte rozkvedlané vejce a promíchejte. Přidejte ledovou vodu, máslo na strouhejte na struhadle a rychle zapracujte, aby se nerozteklo.
 

Těsto rozdělte na dva díly. Každý zabalte do potravinové folie a dejte alespoň na 30 minut do lednice.
 

Předehřejte troubu na 200 °C. Připravte si formu na koláč (20-23 cm). Vál posypte trochou mouky a první díl těsta rozválejte do placky tak, aby mělo průměr zhruba 30 cm.
 

Rozválené těsto dejte do formy a rozprostřete do krajů. Těsto, které přebývá odkrojte. Dno propíchejte vidličkou, aby se nikde nevypouklo.
 

Na připravený základ rovnoměrně rozprostřete džem.
 

Druhý díl těsta rozválejte na stejnou tloušťku jako první a pomocí vykrajovátek vykrojte různě velká srdíčka, kterými doztobte koláč.
 

Rozkvedlejte zbylé vejce a přidejte do něj 5 g cukru.

 

Mašlovačkou potřete koláč a dejte na 15 minut do trouby. Poté alobalem přikryjte okraj koláče, snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 15 minut. Nechte vychladnout a podávejte.

 

ČTĚTE TAKÉ:

RECEPT na neuvěřitelně jemný štrúdl
Lehký letní recept: Cottage bulky
Výborná domácí pizza, která se vám zaručeně povede! RECEPT


Vanilkovo-malinový dort

 

Doba přípravy a pečení: 2 hodiny
Náročnost: Střední
Počet porcí: 16 porcí

 

Malinový dort
(Foto: Hamé)

 

Ingredience:

 

Na korpus:
 

375 g hladké mouky
½ lžičky soli
3 lžičky kypřícího prášku
226 g změklého másla
335 g krystalového cukru
5 vajec
2 lžičky vanilkového extraktu
240 ml plnotučného mléka

 

Na náplň a ozdobu:

 

450 g Hamé Extra Jam Malina
hrnek čerstvých malin (nebo jahod)
hrst čerstvé máty
500 g sýru Mascarpone
560 g smetany ke šlehání
90 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového extraktu

 

Postup:

 

Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si dvě olejem vymazané formy na dort (22 cm).
 

Připravte si ingredience na korpus. Smíchejte mouku, se solí, cukrem, kypřícím práškem. Přidejte změklé máslo a zapracujte. Vmíchejte vejce, vanilkový extrakt a nakonec mléko. Pořádně promíchejte, aby vám vzniklo těsto.
 

Polovinu vlijte do jedné formy a druhou polovinu do druhé a dejte na 30 minut péct.
 

Nechte vychladnout, vyndejte z formy a oba korpusy rozřízněte tak, že vám vzniknou celkem 4 vrstvy.
 

Připravte si krém na náplň. V jedné míse vyšlehejte smetanu. V druhé rozmíchejte mascarpone a smixujte s cukrem. Postupně a jemně vmíchejte šlehačku do mascarponové směsi a naplňte zdobičku.
 

První vrstvu korpusu umístěte na talíř. Potřete ⅓ džemu a ⅕ krému. Na zdobení položte další vrstvu a postup ještě dvakrát zopakujte. Čtvrtou vrstvu ozdobte krémem a poslední pětinou potřete obvod dortu.


Nechte minimálně 4-6 hodin odležet v lednici (nejlépe přes noc).


Před podáváním ozdobte čerstvými malinami a mátou.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře