Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Chleba s máslem se dětem rychle přejedl? Připravte jim ke svačině každý den něco nového, děti potřebují změnu.

Svačiny pro školáky? Zkuste zeleninové pomazánky i sladkosti. 30 NETRADIČNÍCH RECEPTŮ

Svačina
zdroj: Getty Images Svačina
aktualizováno 21.09.2019, 00:00 | 21.09.2019, 00:00 | doma.cz

Chleba s máslem se dětem rychle přejedl? Připravte jim ke svačině každý den něco nového, děti potřebují změnu.

Využijte sezónních plodin a připravujte netradiční sladkosti i zdravé pomazánky, které zaujmou barvou i nevšední chutí. Nebojte se experimentovat.

 

POMAZÁNKY NA CHLEBA


Mrkvová pomazánka

Svačiny pro školáky - 8
(Foto: Svět zdraví)

 

Potřebujete:


300 g čerstvé mrkve
100 g lučiny
340 g žitného chleba (8 tenkých plátků)
10 g najemno nakrájené petrželky

Postup:


Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme lučinu, petrželku a vše důkladně promícháme. Namažeme na chléb a druhým krajícem přiklopíme. Pro obměnu lze místo jedné mrkve nastrouhat kousek celeru nebo jednu petržel.


Tuňáková pomazánka

 

Svačiny pro školáky - 15
(Foto: Svět zdraví)


Potřebujete:


150 g tuňáka ve vlastní šťávě z konzervy n 100 g polotučného tvarohu
50 g jarní cibulky
1 g soli (na špičku nože)
1 g pepře (na špičku nože)
10 g plnotučné hořčic
340 g žitného chleba (8 tenkých plátků)


Postup:


Tuňáka slijeme, utřeme do hladka s tvarohem a přidáme najemno nasekanou cibulku a dle chuti ochutíme solí, pepřem a troškou hořčice. Namažeme na chléb a druhým krajícem přiklopíme.

 

Avokádová pomazánka

 

Svačiny pro školáky - 18
(Foto: Svět zdraví)


Potřebujete:


100 g avokáda
100 g lučiny
1 čajová lžička citrónové šťávy
1 g soli (na špičku nože)
1 g pepře (na špičku nože)
340 g žitného chleba (8 tenkých plátků)


Postup:


Avokádo oloupeme, rozmačkáme a smícháme s lučinou, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Namažeme na chléb a druhým krajícem přiklopíme.


Pomazánka z červené čočky s vejcem

 

Svačiny pro školáky - 2
(Foto: Naturhouse)


Suroviny:


50 g červené čočky
1 vejce
50 g šunky
1 kyselá okurka
1 malá cibule
1 stroužek česneku
1 lžička dijonské hořčice
Pepř
sůl himalájská
toasty

 

Postup:


Červenou čočku uvařte doměkka, pak rozmixujte. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Vejce, šunku, cibuli a okurku nakrájejte na kousky a smíchejte s čočkou, přidejte prolisovaný česnek a dochuťte hořčicí, pepřem a solí, pokud je potřeba. Nakonec rozmixujte dohladka a natírejte na toasty.


Celerovo-mrkvová pomazánka s tofu

 

Svačiny pro školáky - 1
(Foto: Naturhouse)

 

Ingredience:


1/2 bulvy celeru
3 střední mrkve
1 uzené tofu
2 lžíce nízkotučného jogurtu
2 lžíce sójové majolky
pepř


Postup:


Celer i mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Uzené tofu také nastrouháme na jemném struhadle a vše smícháme s 2 lžícemi nízkotučného jogurtu a 2 lžícemi sójové majolky.
Ochutíme mletým pepřem, případně špetkou soli.

 

Pikantní tuňáková pomazánka

 

Svačiny pro školáky - 3
(Foto: Naturhouse)


Ingredience:


200 g tuňáka ve vlastní šťávě – ideálně filety
1 jarní cibulka
125 g sýra Philadelphia Light nebo Gervais Light
špetka chilli
sůl
pepř barevný
dijonská hořčice
toasty nebo salátová okurka


Postup:


Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. V míse smíchejte tuňáka, nakrájenou jarní cibulku, sýr Philadelphia a promíchejte. Dochuťte solí, pepřem, chilli. Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat i dijonskou hořčici. Hotovou pomazánku natírejte na toasty nebo na kolečka salátové okurky. Ozdobte kolečky cherry rajčat nebo olivou.

 

Pomazánka s tofu, tvarohem a tuňákem

 

Svačiny pro školáky - 7
(Foto: Naturhouse)

 

Suroviny:


1 uzené tofu
1 konzerva tuňáka
200g nízkotučný tvaroh
1 lžíce dijonské hořčice
jarní cibulku nebo pažitku
citronovou šťávu
sůl a pepř dle chuti, může být i jedna feferonka

 

Postup:


Všechny ingredience rozmixujte. Přidejte najemno posekanou jarní cibulku nebo pažitku. Lehce osolte, opepřete a výslednou chuť dolaďte šťávou z citronu.

 

Sladká pomazánka s ricottou, rozinkami a ořechy

 

Svačiny pro školáky - 4
(Foto: Svět zdraví)


Potřebujeme:

 

100 g sýru ricotta
20 g javorového sirupu (cca 2 PL)
25 g rozinek
50 g vlašských ořechů
340 g žitného chleba (8 tenkých plátků)


Postup:


Ricottu rozmícháme s javorovým sirupem a přidáme rozinky a ořechy. Je dobré tuto pomazánku připravit večer a přes noc nechat v lednici, aby rozinky změkly a ořechy byly pro dítě lépe stravitelné. Namažeme na chléb a druhým krajícem přiklopíme.

 

ČTĚTE TAKÉ:

12 tipů, jak uspořádat vyvážený dětský jídelníček
12 tipů, jak přimět děti zdravě jíst
Proč tyto děti nechtěly sníst jídlo? Nejzvláštnější výmluvy, které vás dostanou

 

SLANÉ SVAČINY

 

Tortilla s krůtím masem a Eidamem

 

Svačiny pro školáky - 14
(Foto: Svět zdraví)


Potřebujete:


40g tortilly (1ks)
80 g upečeného krůtího masa (prso)
20 g 12% zakysané smetany
50 g 30% Eidamu
50 g rajčete
50 g salátové okurky
20 g ledového salátu
5 lístků čerstvé bazalky


Postup:


Bazalku nasekáme nadrobno a smícháme se zakysanou smetanou. Tímto dresinkem namažeme suchou tortillu, na ni poklademe na kousky nakrájené krůtí maso a nastrouhaný Eidam. Přidáme na plátky nakrájené rajče, okurku a salát. Zatočíme a necháme na chvíli změknout v lednici. Torttilu rozkrojíme napůl a zabalíme do krabičky.


Domácí hummus

 

Domácí hummus


Potřebujete:


150 g suché bio cizrny
Voda
3 stroužky bio česneku
0,5 dcl bio olivového oleje
Sůl
Pepř

 

Postup:


Cizrnu propláchněte a přes noc ji zalijte vodou. Druhý den jí uvařte doměkka. Vložte luštěninu do mixéru společně s trochou vody, olivovým olejem a utřeným česnekem. Vše pečlivě promixujte, osolte a opepřete. Pokud bude směs příliš suchá, přilévejte postupně vodu do požadované konzistence.


Vajíčkovo-špenátové muffiny

 

Svačiny pro školáky
(Foto: Naturhouse)


Suroviny:


3 vajíčka
hrst špenátových listů
50 g šunky
½ nakrájené červené papriky


Postup:


Vajíčka prošlehejte, osolte, opepřete, přidejte nakrájené špenátové listy, šunku a papriku. Směs nalijte do formy na muffiny, pokud je potřeba, tak ji nejprve vymažte kokosovým olejem. Pečte na 150 °C cca 50 min. podle potřeby, aby byla vajíčka hotová. Podávejte s kouskem uzeného lososa zakapaného citrónem.

 

SLADKÉ SVAČINY



Jablková bábovka se stévií

 

Svačiny pro školáky - 6
(Foto: Svět zdraví)


Potřebujete:


400 g jablek
400 g špaldové mouky
1,5 g práškové stévie
200 ml řepkového oleje
150g vajec (3ks)
1 prášek bezfosfátového prášku do pečiva n špetka skořice
strouhaný kokos na vysypání formy


Postup:


Jablka nastrouháme nahrubo, přidáme žloutky, olej, stévii, skořici a vše ve větší míse důkladně smícháme. Ve druhé míse promícháme mouku s bezfosfátovým práškem do pečiva a přidáme ke směsi s jablky. Nakonec do ní jemně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto dáme do vymaštěné a kokosem vysypané bábovkové formy a vložíme do vyhřáté trouby na 170°C. Pečeme cca 60 minut.


Pohankové palačinky

 

Svačiny pro školáky - 6
(Foto: Naturhouse)


Suroviny:


75 g pohankové mouky
10 g tapiokové škrobové mouky
¼ lžičky prášku do pečiva
2 lžičky kokosového oleje
1 lžička kokosového cukru
200 ml vody

 

Postup:


Ze všech surovin připravte řidší palačinkové těsto, které nechejte 20 minut odležet. Poté ho znovu důkladně promíchejte. Pánev s nepřilnavým povrchem lehce vytřete kokosovým olejem, rozehřejte a nalijte na ni menší naběračku těsta a krouživým pohybem jej nechejte roztéct k okrajům pánve. Smažte, dokud povrch palačinky neztuhne a okraje se začnou samy odlepovat. Poté opatrně palačinku obraťte a krátce osmažte i z druhé strany. Hotové palačinky skládejte na sebe a přikryjte talířem, díky čemuž ještě trochu zvlhnou a dají se lépe rolovat.

 

Kaše do skleničky

 

Kaše


Potřebujete:


3 lžíce ovesných vloček (nebo jáhly, pohanka…)
½ hrnku mléka
Med nebo javorový sirup
Drobné ovoce dle chuti: maliny, pokrájená jablka

 

Postup:


Svačinka v podobě kaše má nespočet různých variant. Základ můžete připravit z ovesných vloček, jáhel či pohanky, která dodá do jídelníčku cenné látky. Přibližně tři lžíce povařte s půl hrnkem mléka. Dochutit můžete například medem či různými sirupy v bio kvalitě. Hotovou kaši nalijte do skleničky a přidejte ovoce.


Zdravý moučník bez tuku a mouky

 

Svačiny pro školáky - 4
(Foto: Naturhouse)


Suroviny:


2 vejce
150 ml mléka
3 čajové lžičky medu
1 čokoládový pudink SLIMBEL
3 najemno nastrouhaná jablka
na zahuštění rozemleté cereálie cca 10 polévkových lžic
kokosový olej a kokos na vysypání formy

 

Postup:


Vyšlehejte vejce s medem a mlékem, do vyšlehaných surovin přidejte nastrouhaná jablka, rozemleté cereálie a pudink a směs vyšlehejte. Pokud je směs řídká, můžete ji zahustit cereáliemi. Naplňte do formy vymazané kokosovým olejem a vysypané kokosem. Pečte na 170–180 °C asi 1 hodinu.


Perníkové muffiny

 

Svačiny pro školáky - 1
(Foto: Svět zdraví)


Potřebujete:

 

300 g hladké špaldové mouky

6 g jedlé sody (2 ČL)
4g soli (1 ČL)
6 g mletého zázvoru (2 ČL)

2 g mleté skořice (1 ČL)
2 g mletého hřebíčku (1 ČL)
1g čerstvě mletého pepře (1 ČL)
1 g mletého nového koření (1 ČL)

120 g vajec pokojové teploty
(2ks velikosti L)
90 g světlého třtinového cukru

250 ml podmáslí
120 ml řepkového oleje
30g medu (3 PL)


Postup:


Troubu zahřejeme na 200 °C. V míse důkladně smícháme mouku, jedlou sodu, sůl a všechno koření. V druhé míse pořádně rozšleháme vejce, pak přisypeme třtinový cukr a metlou šleháme tak, aby směs zhoustla a nabyla. Potom přimícháme podmáslí, slunečnicový olej a med. Až bude směs hladká, vmícháme do ní moučnou směs. Formičky/košíčky naplníme těstem a pečeme asi 22 minut, až muffiny popraskají.

 

Mrkvové sušenky

 

Svačiny pro školáky - 2
(Foto: Svět zdraví)

 

Potřebujete:

 

140 g hladké špaldové mouky
120 g namletých ovesných vloček
6 g bezfosfátového prášku do pečiva (1 balení)

80 ml javorového sirupu (8 PL)
200 g nastrouhané mrkve
100 g nasekaných neloupaných mandlí
150 g strouhaného kokosu
50 g rozpuštěného másla
1 g soli (na špičku nože)

 

Postup:


Ve větší míse smícháme mouku, rozdrcené vločky, prášek do pečiva a sůl. Potom přidáme nastrouhanou mrkev, nasekané mandle a strouhaný kokos. K suché směsi přidáme rozpuštěné máslo a přilijeme javorový sirup. Vše pořádně rukama hněteme, až se nám vytvoří celistvé těsto. Hotové těsto opatrně rozválíme a vy- krajujeme kolečka nebo jiné tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. V troubě předehřáté na 180°C pečeme cca 25 minut.

 

Skořicové tyčinky

 

Svačiny pro školáky - 3
(Foto: Svět zdraví)


Potřebujete:

 

300 g ovesných vloček
300 g vlašských ořechů
250 g sušených datlí (bez pecek) n 2 ČL skořice
2 jablka
špetka soli

 

Postup:


Troubu si předehřejeme na 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem si rozprostřeme vločky a ořechy a pečeme cca 10 minut při 180 °C. Potom necháme vychladnout a rozmixujeme společně s ostatními ingrediencemi. Nakonec směs přemístíme do formy cca 20×20cm vyložené pečicím papírem a pečeme 15–20 minut. Necháme vychladnout a nakrájíme na 20 1cm obdélníků.


Domácí müsli tyčinky

 

Svačiny pro školáky - 13
(Foto: Svět zdraví)


Potřebujete:

 

175 g sušeného ovoce (meruňky, švestky, jablka)

175 g ovesných vloček
175 g směsi oříšků a semínek
30 g rozmixovaných ovesných vloček
100 g tekutého medu n 1 g soli (na špičku nože)


Postup:


Sušené ovoce nakrájíme nahrubo (pokud je tužší, je dobré ho předem ještě namočit do vody a poté ho až po důkladném vyždímání krájet). Troubu předehřejeme na 180 °C.
Rozehřejeme suchou pánev na středně silném plameni, nasypeme do ní oříšky opékáme tak dlouho, až začnou vonět. Vysypeme stranou do mísy a po vychladnutí je nasekáme na hrubší kousky. Použitou pánev vytřeme papírovou utěrkou, nasypeme do ní ovesné vločky a opečeme je nasucho do světle zlaté barvy. Nezapomínáme promíchávat. Pekáč o velikosti cca 25×15cm vyložíme pečicím papírem. Opečené oříšky a vločky promícháme s moukou z rozmixovných ovesných vloček a solí, přidáme ovoce, zalijeme medem a promícháme. Těsto upěchujeme do připraveného pekáče. Pečeme 20–25 minut. Vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout v pekáči a následně rozkrájíme na stejně velké tvary.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře