Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Proč pečivo na víkend kupovat, když můžete rodinu překvapit vlastnoručně upečenými rohlíčky?

Úžasné domácí rohlíky: Snadné, jemné a tak lahodné

Rohlíky
zdroj: Getty Images Rohlíky
aktualizováno 16.03.2019, 00:00 | 16.03.2019, 00:00 | doma.cz

Proč pečivo na víkend kupovat, když můžete rodinu překvapit vlastnoručně upečenými rohlíčky?

Jednou ochutnáte a uvidíte, že ty kupované už vám nikdy nebudou cutnat tak dobře. Recept je přitom jednoduchý.

 

Ingredience:


0,5 kg hladké mouky
150 ml tuku, ideálně sádla
250 ml mléka
1 kostička droždí
1 lžička cukru
2 vejce
2 lžíce soli
Na posypání seznam, mák, kmín

 

Rohlíky
(Foto: Getty Images)

 

Postup:


Zahřejte 200 ml mléka, přidejte lžičku cukru a nechte rozpustit. Poté nadrobte droždí a nechejte vzejít kvásek.


Do misky prosejte mouku, přidejte tuk, sůl, jedno vejce a kvásek a zpracujte v hladké těsto. Dle potřeby můžete přidat zbytek mléka, aby bylo těsto hebké a vláčné.


Nechte kynout na teplém místě.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Šokující objev: Bílý chléb je pro některé lidi zdravější než celozrnný
Lehký letní recept: Cottage bulky
Upečte si vlastní domácí chleba! S olivami!


Z vykynulého těsta rozdělíme stejně velké hrudky, mělo by vám vyjít na 15-20 kousků. Každou kuličku rozválejte na tenký plát, který srolujte do tvaru rohlíku.


Plech vyložte pečícím papírem a klaďte rohlíčky vedle sebe s dostatečným rozestupem, aby se neslepily.


Rohlíčky potřete rozšlehaným vajíčkem, někdo potírá rozpuštěným olejem nebo teplým mlékem. Posypte dle chuti mákem, kmínem nebo sezamem. Nechte asi deset minut odležet.


V předehřáté troubě pečte při teplotě 220°C deset až patnáct minut, až budou hezky zlaté.


Náš tip: Můžete do trouby přidat hrnek s vodou, aby se rohlíky pekly v páře, to zaručí ještě větší jemnost. Těsně před dopečením hrnek odstraňte, troubu vyvětrejte, aby se na rohlících vytvořila křupavá vrstva.


Po upečení vyjměte z trouby a překryjte vlhkou utěrkou a nechejte asi pět minut dojít.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře