Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Kde se vzalo a proč nám tak chutná?

Všechno nejlepší, Prosecco! Co nevíte o hitu posledních let?

Mezinárodní den Prosecca
zdroj: Mionetto Valdobbiadene Mezinárodní den Prosecca
aktualizováno 13.08.2019, 00:00 | 13.08.2019, 00:00 | doma.cz

Kde se vzalo a proč nám tak chutná?

Oblíbené Prosecco, jehož sláva se v posledních letech přímo hvězd dotýká, si rok co rok získává větší pozornost, a to po celém světě i u nás v Česku. Mezinárodní den Prosecca, který letos připadá na úterý 13. srpna, můžete s lidmi z celého světa oslavit i vy.

 

 

Italský poklad výhradně ze severu země


Prosecco z hroznů odrůdy Glera je charakteristické svou oblastí výroby, které se věnují pouze vinaři v severní Itálii ve vinicích oblastí Veneto a Friuli Venezia Giulia. I díky nim se produkce tradičního šumivého vína stala chloubou regionu a proslula po celém světě.


Valdobbiadene – domov nejlepšího Prosecca


Měkce zvlněná krajina, nekonečná údolí, zeleň, kam až oko dohlédne a mezitím rozesety malé světlé cihlové domky. To je Valdobbiadene, domov nejlepšího Prosecca. Vinice, které se staly součástí dědictví UNESCO, zde leží v nadmořské výšce mezi 50 až 500 metry na mírných svazích, které se střídají s těmi strmějšími.

 

Prosecco - 15
(Foto: Mionetto Valdobbiadene)


Náš tip: Právě tady uplatňují po více než sto třicet let svůj um vinaři z vinařství Mionetto, jejichž produkty seženete běžně i v českých obchodech. Ochutnejte nejen klasické Mionetto Prosecco DOC Treviso Brut v elegantní černo-oranžové lahvi, ale třeba také Mionetto Cartizze, které kombinuje svůdné tóny jablek, hrušek s náznaky citrusů a glazovaných mandlí. Na své si přijdou i milovníci růžových vín a šumivých vín, a to s Mionetto Rosé Extra Dry, které má nádherně růžovou broskvovou barvu a v chuti dobře vyváženou kyselinka, která se dokonale snoubí s čistou chutí malin.

 

Prosecco - 11
(Foto: Mionetto Valdobbiadene)

 

Záplava svěžesti v každém doušku


Díky specifické a prvotřídní chuti, kterou je Prosecco proslulé, je považováno za cenově příznivější alternativu šampaňského. Vyznačuje se zejména svou nekomplikovaností, právě proto se tak rychle stalo oblíbeným po celém světě. Spolu s lehkým dotekem sladkosti, osvěžujícím aroma a chutí bílých jarních květin, citrusových plodů a zelených jablek je ideální volbou pro každou příležitost ve dne i v noci.


Jakou lahev si vybrat?


Podle tlaku v láhvi může být Prosecco šumivé (Spumante) nebo perlivé (Frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvajícím perlením a spolehlivě jej poznáte podle typické korkové zátky ve tvaru hříbku, kdežto perlivé Frizzante, které má obvykle kratší perlení, je nejčastěji uzavřeno šroubovým uzávěrem. Podle zbytkového cukru se Prosecco dělí na Brut, Extra Dry a Dry.


Oblast Veneto vyprodukuje téměř tři sta milionů lahví šumivého vína ročně, a to buď s apelací Prosecco DOC, anebo přísněji definované, takzvané Prosecco Superiore (DOCG), jehož hrozny se sklízejí na malém území mezi městy Valdobbiadene a Conegliano na sever od Benátek. Označení DOCG vám zaručí, že Prosecco pochází z oblasti, která je proslulá tou největší kvalitou. Méně známé je označení Rive, kdy víno pochází z jediné obce a Superiore di Cartizze, jež vyjadřuje absolutně špičkovou kvalitu.


Prosecco se z Itálie vyváží do všech koutů světa a jeho produkce v poslední době údajně překonává i svého francouzského soupeře - šampaňské. Největším odbytištěm je Velká Británie, USA a Německo. Ani Česká republika však nezůstává pozadu. Spotřeba u nás v posledních dvou letech stoupla o téměř 80 procent.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Chystáte se dnes otevřít sekt? Přečtěte si nejprve o historii přípitku i častých mýtech
Do horkých dnů ideální: Prosecco a růžové víno
Zaperlete před přáteli: Naučte se rozeznávat šumivá vína!
Dnes je den prosecca! Znáte jeho největší tajemství?


Jednoduše samotné či v míchaném drinku


Dalším důvodem, proč si Prosecco prostě každý zamiluje, je fakt, že si ho můžete dopřát jednoduše samotné například jako luxusní aperitiv před skvělou večeří, ale také si jej užít jako bezkonkurenční přísadu v lahodném míchaném koktejlu na pořádné party.


Podávat ho však můžete i k jednotlivým chodům. Perfektně ladí zejména k těstovinám, rybám, salátům, pizze a k drůbežímu masu. Ke sladším šumivým vínům a ke všemu, co umí v ústech příjemně zaperlit, se hodí jakékoli zmrzliny, sorbety a krémové dezerty. Skvělý je i pudink, pěna a soufflé. Prosecco navíc umí báječně souznít se svým italským „bratrem“ tiramisu.
Je libo míchaný drink?


Jemné Hugo


Skvělé lehké pití namícháte jednoduše ve sklence na víno. Do skleničky dejte led, bezinkový sirup (asi 1 cl) a dolijte Prosecco Mionetto (10 cl). Nakonec ozdobte lístkem máty a plátkem limetky.

 

Prosecco - 2
(Foto: Mionetto Valdobbiadene)

 

Slunečné Veneziano


Že vám název nic neříká a raději se mu vyhnete? To by určitě byla chyba. Pod tímto termínem se totiž skrývá všem dobře známý hořkosladký oranžový aperitiv spritz s pomerančem. Do sklenky na víno přidejte led a následně smíchejte 6 cl Prosecca Mionetto, 4 cl hořkosladkého bylinného likéru a 2 cl sodovky. Na závěr přidejte plátek pomeranče.

 

Prosecco - 3
(Foto: Mionetto Valdobbiadene)

 

Ovocné Bellini


Chuť čerstvého ovoce s kombinací bublinek? Skvělá volba je Bellini! Italský název drinku podle benátského malíře Giovanniho Bellini vznikne jednoduchým smícháním v poměru 3:1 Prosecca Mionetto s broskvovým pyré (může být broskvový džus). Bellini podávejte nachlazené s plátkem broskve nebo s jahodou a vždy bez brčka!

 

Prosecco - 1
(Foto: Mionetto Valdobbiadene)


Brunch nápoj Rossini


Zkombinujte Prosecco Mionetto s jahodovým pyré 2:1 a vytvořte osvěžující bombu, která se skvěle hodí i ke snídani.

 

Prosecco - 13
(Foto: Mionetto Valdobbiadene)


Citrusový drink i dezert v jednom - Sgroppino


Vyzkoušejte svěží koktejl, který je zároveň lehkým dezertem. Do sklenice na víno či na sekt vložte kopeček sorbetu (nebo zmrzliny), přidejte 15 ml italského limoncella a zalijte Proseccem Mionetto.

 

Prosecco - 14
(Foto: Mionetto Valdobbiadene)

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře