Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Jedlé kaštany k podzimu a zimě neodmyslitelně patří.

Zdravé podzimní mlsání? 8 důvodů, proč zkusit jedlé kaštany

Jedlé kaštany
zdroj: Getty Images Jedlé kaštany
aktualizováno 16.10.2019, 00:00 | 16.10.2019, 00:00 | doma.cz

Jedlé kaštany k podzimu a zimě neodmyslitelně patří.

Jejich vůně, nasládlá chuť a možná i nostalgie, kterou v nás tyto plody vzbuzují. Věděli jste ale, že kromě toho, že jsou vynikající pochoutkou, tak jsou také nesmírně zdravé a tělu prospěšné?

 

Jedlé kaštany mají pro lidský organismus obrovský přínos


* Čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti.
 

* V lidovém léčitelství a farmakologickém průmyslu se využívají listy jako prostředek proti kašli.
 

* Pro svůj nízký obsah cukru jsou vhodné i pro diabetiky.
 

* Obsahují více uhlovodíků než většina ořechů a jsou proto výborným energetickým a regeneračním zdrojem.
 

* Obsahují také sacharózu jako hlavní cukr, a to ve větší míře než pšenice, vlašský ořech či brambory.

 

* Kaštany jsou také plné minerální látek jako je draslík, fosfor, síra, hořčík, vápník, chlorid, sodík, železo, mangan, měď či zinek.
 

* Jsou také bohaté na vitamin C, B1, B2, B6 a niacin, přispívají dobré imunitě.


* Díky vysokému obsahu draslíku a malému množství sodíku jsou doporučovány lidem trpícím hypertenzí a kardiovaskulárními poruchami.

 

ČTĚTE TAKÉ:

NEUVĚŘITELNÉ! Toto OVOCE je považováno za zabijáka rakoviny!
4 důvody, proč by vám (na podzim) neměla v jídelníčku chybět vláknina
Jak přelstít podzimní biorytmus a zůstat fit a zdravý i na podzim

 

Vařit nebo péct?

 

Jedlé kaštany (kopíte např. na kosik.cz) se upravují mnoha způsoby, ale asi nejznámější způsob je pečení kaštanů v rozpálené troubě na suchém plechu. Pokud ale nechcete zamořit svůj domov nepříjemným odérem spálených kaštanů, doporučuje se plody alespoň trochu nakrojit a nechat namáčet ve vodě několik hodin. Díky tomu změknou a budou se péct jedna báseň.

 

Jedlé kaštany
(Foto: Getty Images)

 

Kaštany jsou upečené, když začnou pukat a ve škvírce slupky se objeví žlutá dužnina, kterou snadno vyloupneme. Takto připravené kaštany můžete jíst „jen tak“ a vychutnat si díky nim sychravé počasí nejen doma, ale klidně i na romantické procházce.

 

Pokud byste rádi vykouzlili nějakou jinou lahůdku, jako je omáčka, nádivka nebo třeba pyré, doporučujeme kaštany vařit v horké vodě po dobu deseti minut, a poté je ještě teplé loupat.

 

ZKUSTE NAŠE RECEPTY:

Užasná krůta s kaštany podle Petra Rychlého
Řezy z kaštanového pyré
Kachní prsa s kaštanovým rizotem s kroupami

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře