Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Zatímco v zimě sáhnete po červeném vínu, svařáku nebo grogu, i léto má své specifické lehké nápoje. Kromě vychlazeného bílého vína jde také o svěží a aromatické prosecco či romantiku podněcující růžové víno.

Do horkých dnů ideální: Prosecco a růžové víno

prosecco
zdroj: Getty Images prosecco
aktualizováno 19.05.2019, 00:00 | 19.05.2019, 00:00 | doma.cz

Zatímco v zimě sáhnete po červeném vínu, svařáku nebo grogu, i léto má své specifické lehké nápoje. Kromě vychlazeného bílého vína jde také o svěží a aromatické prosecco či romantiku podněcující růžové víno.

Jak se tyto nápoje vyrábí a proč nemá každé prosecco nebo roséčko stejný odstín? V jaké denní době je můžete pít a k jakým pokrmům sedí?


Prosecco: Čím náročnější výroba, tím jemnější perlení


Prosečko se vyrábí z těch nejlepších hroznů. Na rozdíl od šampaňského, které dozrává v lahvích, se tento druh šumivého vína nechává kvasit většinou v nerezových tlakových tancích. Různé druhy prosecca mohou mít různou barvu podle toho, jak dlouho zrály. Některá prosecca mají tmavě zlatou nebo až jantarovou barvu. Rozlišuje se také jemně šumivé prosecco frizzante a výrazněji šumivé spumante.


Výhodou prosecca je, že po něm nebolí hlava, pokud tedy nesáhnete po nějakém typu s příliš velkým množstvím cukru. Také nebývá přehnaně drahé, i když podezřele levnou lahev také raději neberte.

 

Naše tipy:

 

Prosecco
(Foto: Archiv firem)

 

* Martini Prosecco Vintage DOC Spumante (412 Kč, global-wines.cz). Toto ročníkové prosecco má světle zlatavou barvu se smaragdově zelenými odlesky a delikátním perlením. Typická „prosecco“ vůně s aroma květin, zeleného jablka a limetek. Živá, harmonická a osvěžující chuť s tóny exotického ovoce.


* Mionetto Prosecco DOC Treviso Spago (209 Kč). Typické Prosecco Frizzante z hroznů vypěstovaných v provincii Treviso v severovýchodní Itálii zaujme na první pohled svoji výraznou oranžovou etiketou a korkovou zátkou s ručně vázaným provázkem, typickým znakem kolekce "Spago". Upoutá světle slámově žlutou barvou se zelenkavými odlesky a vůní po akátovém květu. Jeho aroma je typické pro odrůdu Glera a harmonicky se snoubí s medovým dojmem na patře.
 

ČTĚTE TAKÉ:

Ohromte nad sklenkou II: Jak se rodí červené víno
Víte, jak pít správně víno?
Jak zchladit láhev vína za tři minuty? Postačí vám led a tajná přísada


K čemu se hodí: Sklenička prosecca se je ideální jako přípitek, k dezertu nebo zkrátka jako osvěžení po dlouhém a náročném dni. Na jeho konzumaci ale nemusíte čekat až do večera. Často se mu říká bazénové pití, protože se bere s sebou k vodě během slunného odpoledne. Chybu neuděláte, ani když si ho dopřejete s italskými jídly jako je pizza nebo lehké těstoviny, překvapivě jde ale i k sushi. Teplota při podávání by se měla pohybovat kolem 6 stupňů. Prosecco je také ingrediencí do mnoha koktejlů, přidává se třeba do Aperol Spritz.

 

Užijte si léto s proseccem

 

Kam v Praze vyrazit na Prosecco? Za nás můžeme doporučit degustační prodejnu v centru Prahy Gran Gusto Food, která se nachází ve Štefánikově ulici na pražském Smíchově. V obchodě však najdete nejen tradiční italská vína, ale také lahodné sýry, salámy, olivové oleje a samozřejmě výbornou italskou kávu. Na piknik se vybavíte i v prodejnách La Formaggeria Moravia, kde seženete nejen italská vína a sekty, ale především bohatou nabídku sýrů a uzenin. Třetím tipem je Prosekárna, kterou najdete v Praze již na čtyřech adresách. Kromě vína s sebou si můžete sklenku perlivého nápoje vychutnat i v příjemném interiéru vinného baru.


Tip pro opravdové mlsaly! Letní radovánky jsou plné zmrzliny i osvěžujících koktejlů. V Crème de la Crème (Husova 12 a Národní 23) vám tato dvě lákadla spojí dohromady. Vychutnat si můžete hned několik druhů alkoholových zmrzlin. Hlavní hvězdou letošního léta se stává prosecco, které si v mražené pochoutce užijete hned ve třech variantách. Například ve spojení s broskví, jahodou nebo třešní. Své slovo dostanou i jiné letní oblíbené koktejly, a tak můžete vyzkoušet sorbety mojito, sicilský krvavý pomeranč s campari nebo aperol. Zastánci smetanových zmrzlin ale nepřijdou zkrátka a sáhnout mohou například po zmrzlině Malaga s vínem Marsala, která je navíc plná velkých měkkých rozinek. Dobrou zprávou je, že všechny zmíněné zmrzliny obsahují maximálně 1 % alkoholu, a tak se nemusíte bát kocoviny.
 

Co ke sklence pro chvíle pohody? Díky knize V proseccu je vždy pravda (Slovart, 135 Kč) plné zajímavých faktů, informací a receptů, s jejichž pomocí uspořádáte ty nejlepší večírky, si prosseco ještě více zamilujete.


Růžové víno: Začíná život jako červené víno, pak ho prožívá jako bílé


Růžové víno neboli rosé, zdrobněle roséčko, se vyrábí z modrých hroznů, nejde tedy o mix bílého a červeného vína, jak se mnozí mylně domnívají. Hrozny jsou však naloženy kratší dobu, přibližně jen pár hodin, než když se vyrábí víno červené. Dále už je postup jeho výroby stejný jako u bílého vína. Rosé může mít hodně odstínů od lososových po malinové podle toho, jaké množství cukru se v hroznech nachází a o jakou odrůdu jde.

 

Naše tipy:

 

Růžové víno
(Foto: Archiv firem)

 

* Merlot Rosé Vinařství Gotberg (pozdní sběr, ročník 2018, 0,75 l, 230 Kč, prodává gotberg.cz). Šťavnaté, osvěžující a v závěru krásně harmonické. Co se týká vůně, dominuje černý rybíz s lesními jahodami. S výraznou ovocnou vůní koresponduje i plná chuť vína.

 

* Vina Esmeralda Rosé (226 Kč, prodává global-wines.cz). Má podmanivou, světle růžovou barvu. Bohatá vůně s aroma citronové marmelády a jemným dotekem likéru z růží. Intenzivní a elegantní chuť se suchým průběhem. Doporučujeme k široké škále jídel od Caprese salátu až po uzené ryby, asijská jídla, lososa nebo tuňáka.

 

* Šumivé víno Mionetto Rosé (249 Kč, prodává osobnivinoteka.cz). Překvapí tóny růžového grepu, granátového jablka, černého rybízu i lehkého nádechu šípku. Svěží ovocný buket navíc podtrhuje čistá chuť malin. Dlouhé řetízky drobných bublinek doplňuje dobře vyvážená a atraktivní svěží kyselinka.

 

* Šumivé víno Bohemia Sekt Prestige brut rosé (239 Kč). Růžová barva, která je barvou lásky a svěží ovocná chuť s převažujícími tóny malin podtrhnou každou romantickou chvilku.

Růžová vína jsou svěží a voňavá, často chutnají po letním ovoci jako jsou jahody nebo třešně. Jejich konzumace je čím dál tím víc populární i u mladých lidí. Když si koupíte lahev růžového, měli byste ji vypít do dvou let, není totiž určené k archivování. Lahev růžového také uchovávejte v lednici, nesprávná teplota by akorát pokazila chuť. Stejnou škodu však nadělá i příliš velká přechlazenost.

 

„Suchá a polosuchá růžová vína se podávají nachlazená na osm až 12 °C. Zpravidla jsou svěží, aromatická, a právě proto se ideálně hodí ke konzumaci během teplejších měsíců. Moravská a česká růžová vína skvěle doplňují grilované pokrmy, dobře se hodí také k těstovinám, bílému masu, salátům nebo i čerstvému ovoci,“ vysvětluje Vladimír Šabata,  sklepmistr stejnojmenného vinařství z obce Zaječí.

 

víno
(Foto: Getty Images)


K čemu se hodí: Roséčko se hodí k lehkým letním pokrmům jako jsou saláty, ryby, těstoviny nebo i dezerty. Jde o pití, které si klidně užijete po obědě na zahradě. Rozhodně ho nepodávejte ke zvěřině, která se zásadně kombinuje s vínem červeným. Jinak je ale růžové víno společensky univerzální, když ho podáte na rodinné oslavě, tak rozhodně nic nezkazíte.

 
Další výhodou růžových vín je to, že je můžete různě kombinovat a přidávat do drinků. Smíchejte například roséčko s tonikem a přidejte pár kostek ledu a lístky máty, tím získáte osvěžující a chutný nápoj.

 

Tip na akci: Celkem 61 stánků, 36 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program – takový bude osmý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 19. května od 10 do 21 hodin na Rašínově nábřeží v Praze 2 mezi Palackého a železničním mostem.

 

Růžové prosecco? Nenechte se napálit!


V obchodech se někdy můžete setkat s lahvemi označenými jako růžové prosecco. Nenechte se ale zmást, takový nápoj ve skutečnosti neexistuje, označení je nesprávné a nejedná se o pravé prosecco. Pravé prosseco se dělá výhradně z bílých hroznů odrůdy Glera, honosit se tímto názvem navíc smí jen tehdy, pokud bylo vyrobeno v Itálii z hroznů z vinařské oblasti severně od řeky Piavy v kopcovitém kraji Benátska.

 

Ne, že by jinde a jinak vyráběná šumivá vína byla horší, jen se nesmějí označovat jako prosecco, stejně jako pravé šampaňské pochází pouze z Francie. Jak chutná pravé šampaňské i jak se jmenuje třeba španělská obdoba perlivých vín se dozvíte v našem článku.

 

Naše tipy:

 

Šumivé víno
(Foto: Archiv firem)

 

* Muškát moravský Frizzante, Vinařství Gotberg (perlivé víno, polosuché., ročník 2018, 0,75 l, 180 Kč, k dostání na gotberg.cz). Lehké osvěžující pití s aroma bílých květin, ovoce a akátového květu. Toto víno se vyznačuje harmonickou chutí a příjemnou kyselinou.


* Cava Freixenet Cordon Negro (249 Kč, prodává osobnivinoteka.cz).Víno světle zlatavé barvy se zelenkavými odlesky a jemným, dlouhotrvajícím perlením ve vůni připomíná tropické ovoce s lehkým dotykem citrusové kůry. Jemné aroma je spolu s vyzývavou chutí, v níž převládá tropické ovoce s atraktivní kyselinkou, tou správnou volbou pro romantické chvíle.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře