Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Nevíte, co s pečeným krůtím nebo kuřecím masem? Zkuste z něj udělat vynikající ragú zapékané s cuketou a sýrem a zaručeně zabodujete.

Krůtí ragú, cuketa a sýr? Do trouby s nimi!

Krůtí ragú s cuketou a sýrem
zdroj: Tescoma Krůtí ragú s cuketou a sýrem
aktualizováno 27.09.2012, 00:00 | 27.09.2012, 00:00 | vac

Nevíte, co s pečeným krůtím nebo kuřecím masem? Zkuste z něj udělat vynikající ragú zapékané s cuketou a sýrem a zaručeně zabodujete.

Jestli máte rádi zapékaná jídla, určitě vám tento recept zachutná. Navíc je skvělým řešením, jak labužnicky zužitkovat zbylé maso z pečené drůbeže. Pokud se vám letos navíc ve velkém urodily cukety, oceníte tento tip dvojnásob.

 

Cukety možná nejčastěji smažíte nebo je přidáváte do bramboráků. Díky své jemné chuti a konzistenci snadno přijímají chuť koření, a proto se dají připravovat na nekonečně mnoho způsobů. Neobyčejně jim ale sluší partnerství s dobrým sýrem a ořechy, stejně jako v receptu, do kterého se teď pustíme:

 

Ingredience:

Budete potřebovat 200 g obraného masa z pečené krůty, 1 cuketu, 150 g másla, 150 ml smetany, 100 g mouky, špetku muškátu, 1 žloutek, 2 stroužky česneku, 100 g vlašských ořechů, 200g tvrdého sýra, 1 cibuli , 5 hřebíčků, 2 bobkové listy, sůl a pepř.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Přehled všech vychytávek do kuchyně
Recept: Krůtí ragů s višněmi a olivami
Recept: Malá gastro lest: Když treska podvede humra
Recept: Ceviche postaví na nohy a zvýší libido



Není to žádná věda, ale bude se vám hodit kvalitní nůž, pánev a kastrol:

 

Upečené kuře nebo krůtu vykostíme a maso pokrájíme na menší kousky. Omyté a očištěné cukety nakrájíme na kolečka, vnitřky vydlabeme a cukety opečeme na grilu. Bešamel si připravíme tak, že na másle opražíme mouku a zalijeme ji prochladlou a scezenou smetanou, ve které jsme provařili cibuli, hřebíček, bobkový list. Osolíme a necháme varem zhoustnout.

 

Krůtí maso opečeme na másle, přidáme česnek, opražené ořechy a bešamel. Zapékací mísu vymažeme tukem, navrstvíme do ní cukety naplněné drůbeží směsí, vršek přikryjeme plátkem sýra. Zapékáme ve vyhřáté troubě asi 15 minut.


Víte že:

• Nejkvalitnější pro sklizeň jsou mladé cukety kolem 25 cm dlouhé, jejichž semena ještě nejsou plně vyvinutá a jsou tak měkká. Tyto mladé cukety ani nemusíte loupat. Brzká sklizeň navíc rostliny nutí opakovaně plodit.

• Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje kolem 91% vody, jen trochu vlákniny a asi 4% sacharidů. Má vysoký obsah karotenu a minerálních látek jako je třeba draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a sůl.

• Vlašské ořechy mají naopak vysokou energetickou hodnotu, ale obsahují mimo jiné rostlinné omega-3 mastné kyseliny, které snižují riziko onemocnění rakovinou nebo cukrovkou.

 

Kromě vynikajícího oběda nebo večeře tak zároveň připravíte koktejl plný zdraví. A to se cení!

 

BUDE SE VÁM HODIT:
Kráječ na sýr President s dárkem
(Foto: Tescoma)
kráječ na sýr nastavitelný PRESIDENT
pánev Tescoma Vitapan
(Foto: Tescoma)
pánev VITAPAN
Rendlík ecoPRESTO
(Foto: Tescoma)
rendlík ecoPRESTO
Lis na česnek President s dárkem
(Foto: Tescoma)
lis na česnek PRESIDENT
Miska Crema Tone
(Foto: Tescoma)
miska CREMA TONE
Nože AZZA
(Foto: Tescoma)
nože AZZA
Mlýnek na pepř a sůl Virgo
(Foto: Tescoma)
mlýnek na pepř a sůl VIRGO

 

22 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře