Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Vajíčka, kam se podíváte! Až po velikonočním pondělku budete bádat co s nimi, inspirujte se našimi originálními pomazánkami!

Nejlepší recepty na vaječné pomazánky: Trumfnete nás?

Pomazánka pro chlapy
zdroj: TV Nova Pomazánka pro chlapy
aktualizováno 01.04.2013, 09:54 | 01.04.2013, 00:04 | doma.cz/kat

Vajíčka, kam se podíváte! Až po velikonočním pondělku budete bádat co s nimi, inspirujte se našimi originálními pomazánkami!

Vajíčka patří na každý velikonoční stůl a vaječná pomazánka zase k těm nejchutnějším! Existuje mnoho originálních receptů i osvědčených klasik. Vykoledovaná vajíčka je nejlepší oloupat, rozkrájet a použít do úžasných pomazánek! Zaonačte to tak, aby se vám vajíčka nepřejedla. Klíč je v tom, přidat vždy nějakou výraznou ingredienci navíc, která pomazánku ozvláštní!

 

 

Možná máte svůj domácí recept, se kterým se chcete pochlubit ostatním. V tom případě nám váš nejoblíbenější recept pošlete na redakce@doma.cz (do předmětu uveďte „vaječná pomazánka“).

 

Vaječná pomazánka se hodí, jak na snídani tak na odpolední svačinku. Dokonce si jí můžete dopřát i při dietě. Jen namísto majonézy použijte lehčí jogurtovou variantu.


Vajíčková pomazánka základní

 

Přísady:


2 vajíčka natvrdo
120 g okurek
50 g nivy
100 g jemného měkkého tvarohu (z vaničky)
30 g anglické slaniny
sůl
pepř

 

Postup:


Vajíčka a okurky nakrájíme na jemné kostičky (nebo nastrouháme nahrubo), na jemném struhadle nastrouháme nivu. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, opražíme ji na pánvi a necháme zchladnout. Zamícháme vajíčka, okurky, nivu a tvaroh a vše dochutíme solí a pepřem. 2/3 anglické slaniny přimícháme ke směsi a zbylou použijeme na ozdobu. Dozdobíme oblíbenými bylinkami a nahrubo nastrouhanou okurkou.

 

 

Pomazánka
(Foto: Oficiální zdroj)


ČTĚTE TAKÉ:

Velký test mazanců: To je teda gól, vyhrál ten nejlevnější!

Velký test čoko zajíčků: Nešiďte děti tučnými náhražkami!

Krásné kraslice jako z krajky: Poradíme, jak je vytvořit!

 
Pomazánka s rybičkami

 

Přísady:


1 konzerva sardinek v oleji
2 vajíčka natvrdo vařená
100 g okurek
2 lžíce pomazánkového másla nebo tvarohu
sůl
čerstvě mletý pepř
citrónová šťáva na dochucení
špetka ostré hořčice
1/3 paprikového lusku – oranžového

 

Postup:


Vidličkou rozmačkáme rybičky, smícháme je s pomazánkovým máslem nebo měkkým tvarohem, okurku nastrouháme nahrubo, papriku nakrájíme na jemné kostičky a vše spolu pečlivě promícháme. Mažeme na tmavé pečivo, můžeme dozdobit ředkvičkou, petrželkou a nahrubo nastrouhanou sterilovanou okurkou.

 

 

Pomazánka
(Foto: Oficiální zdroj)

 


Barevná mozaika


forma cca 600 ml

Přísady:


100 ml láku z okurek
100 g majonézy
100 g jogurtu
4 vejce uvařená natvrdo
200 g okurek
50 g tenkých plátků šunky
½ mrkve
citrónová šťáva
sůl
20 g práškové želatiny

 

Postup:


1 okurku a mrkev nakrájíme na co nejjemnější nudličky (julliene), nudličky z mrkve krátce povaříme v osolené vodě, přecedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Želatinu nasypeme do silnostěnné sklenice a zalijeme 50 ml studené vody a rychle a dobře promícháme, aby želatina nabobtnala.

 

Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do mikrovlnné trouby rozpustit (nesmí se vařit!). 30 ml láku z okurek lehce nahřejeme a dáme do ní ¼ želatiny. Přidáme k tomu nudličky okurek a mrkve, promícháme a nalijeme to do formy a necháme ztuhnout. Do další mísy namícháme majonézu s jogurtem a nejlépe ve vodní lázni necháme směs lehce nahřát, aby měla alespoň 25-30 stupňů Celsia a přimícháme do směsi zbytek rozpuštěné želatiny. Mezitím nakrájíme 2 vajíčka a zbylé okurky na kostičky, šunku nakrájíme na nudličky a vše přidáme ke směsi. Můžeme dochutit citrónovou šťávou a solí.



Na závěr vlijeme tuto směs na zatuhlý základ želatiny se zeleninou. Tlačenku zakryjeme potravinovou fólií a dáme do chladu na 4 – 5 hodin ztuhnout. Před podáváním nahřejeme formu pod teplou vodou dnem vzhůru, vyklopíme a ostrým nožem krájíme na jednotlivé plátky, které můžeme dozdobit rukolou či jinou oblíbenou bylinkou.

 

Pomazánka
(Foto: Oficiální zdroj)

 


Salát fantazie

Přísady na 4 porce:


4 vajíčka
150 g okurek
½ salátové okurky
50 g rukoly
30 g hnědé čočky, 30 g tmavé zelené čočky, 20 g červené čočky,
½ červené cibule
2 krajíce tmavého toustového chleba
dresing:
150 g zakysaná smetana
1 PL ostrá hořčice
1 PL citr. šťávy
2 lžíce nasekaných bylinek (petržel, estragon, kopr, pažitka, kerblík)

 

Postup:


Vajíčka uvaříme natvrdo a nakrájíme na kolečka. Čočku vaříme postupně – nejdříve tmavě zelenou, po pár minutách k ní přidáme hnědou a nakonec červenou čočku a vše uvaříme do měkka. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Salátovou okurku spolu se sterilovanou okurkou nakrájíme na tenoučké nudličky (julliene). Toustový chléb nakrájíme na kostičky a nasucho opražíme. Rukolu s okurkami, cibulkou a vajíčky střídavě pokládáme na talířek, proložíme opraženými toustovými krutonky a vařenou čočkou. Podáváme s dresingem, který připravíme smícháním zakysané smetany, ostré hořčice, citrónové šťávy a najemno nasekaných bylinek.

 

Vaječná pomazánka na chlebíčky

 

Přísady:


4 vařená vejce natvrdo
2 tavené sýry
lžička plnotučné hořčice
lžička másla
pepř
sůl

 

Postup:


Vařená vejce nastrouháme na jemném struhadle, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. Vynikající pomazánka na chleba, rohlík, jednohubky, na chlebíčky místo bramborového salátu.

 

ČTĚTE TAKÉ JARNÍ RECEPTY NA POKLICKA.CZ:

Pampeliškový salát s vejci

Škola vaření: Vejce ztracená neboli "zastřená"

Vaječný bochníček s hnojníky

Co s vyfouknutými vejci: NEJLEPŠÍ RECEPTY

 

 
3 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře