Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Kromě hub teď v lesích najdete další potravinu, která vás nejen zasytí, ale prospěje i vašemu zdraví. Ostružiny!

Zázračné OSTRUŽINY, zázrak na klouby, krásu i rakovinu + RECEPTY

ovoce_ostruzina
zdroj: Thinkstockphotos ovoce_ostruzina
aktualizováno 07.09.2019, 00:00 | 07.09.2019, 00:00 | doma.cz

Kromě hub teď v lesích najdete další potravinu, která vás nejen zasytí, ale prospěje i vašemu zdraví. Ostružiny!

První polovina léta patří třešním, druhá sladkým ostružinám. Je tedy třeba tento dar přírody využít. Na váš organismus bude mít velmi blahodárné účinky. 

 

Obsahují totiž 70 až 80 % vody, vysoké množství vitaminů, minerálů, draslíku, hořčíku, železa a kyseliny listové. Ostružiny působí také jako antioxidant

 

A to není všechno! Ostružiny působí protizánětlivě a některé studie uvádějí, že jsou výborné jako prevence proti rakovině. Odborníci je ale doporučují také k tomu, aby člověk předešel artróze. Toto lesní ovoce totiž účinně chrání chrupavky a vazy

 

Ostružiny ale mají i další pozitivní účinky - zpomalují stárnutíchrání kůži před účinky slunečního záření a podporuje regenerační procesy. Lesy jsou jich nyní plné, tak neváhejte! 

 

Jak ostružiny zpracovat?

 

Vychutnejte si je jen tak, ve smoothie, přidejte je do jogurtu, kaší i smoothie bowl. Nebo zkuste některý z následujících receptů.

 

Matcha zmrzlina s ostružinami a mákem

 

Maková zmrzlina
(Foto: nasmodrymak.cz)

 

Potřebujete:

 

3 banány
150 ml smetany ke šlehání
1 lžíce cukru moučka
8-12 g matcha čaje
100 g přes noc namočeného máku v celku
hrst ostružin

 

Postup:

 

Veškeré ingredience kromě máku a ostružin smíchejte ve výkonném robotu. Směs vlijte do formiček na nanuky (nechte od okraje alespoň 4 cm) a do každé formičky sem tam zamáčkněte pár ostružin. Hotové nanuky vložte do mrazáku a nechejte zhruba hodinu tuhnout. Po hodině nanuky vyjměte a dosypejte formičky makovými semínky, uhlaďte a vložte zpět do mrazáku. Po pár hodinách v mrazáku můžete podávat.

 

Jogurtovo-ovocné nanuky

 

Nanuky
(Foto: mlekovaszdravi.cz)


Potřebujete:


1 velké balení bílého jogurtu
1 kelímek smetany ke šlehání
400 g ovoce (borůvky, jahody, ostružiny, maliny, rybíz)
1 vanilkový cukr

 

Postup:


Ušleháme šlehačku. Jogurt rozmixujeme spolu s ovocem a cukrem. Lehce vmícháme šlehačku. Pro přípravu zmrzliny je nejlepší zmrzlinovač, pokud jej nemáte, je nutné během chlazení směsi ji několikrát promíchat, aby se netvořily krystalky. Směs vlijte do tvořítek na nanuky a nechte několik hodin zmrznout.


Krém s lesním ovocem

 

Krém s lesním ovocem
(Foto: mlekovaszdravi.cz)


Potřebujete:


250 g ricotty
½ l mléka
1 sáček vanilkového pudinku
1 sáček vanilinového cukru
3 lžíce cukru
hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, ostružiny, lesní jahody, rybíz)
šlehačka

 

Postup:


V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Zbytek mléka přivedeme k varu a do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs. Vaříme 2 minuty. Ricottu dáme do mísy a po částech zašleháváme mírně vychladnutý pudink. Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce.

 

Ostružinovo-hruškový džem s ořechy

 

Ostružinovo-hruškový džem
(Foto: Labeta)

 

Potřebujete:

 

500 g ostružin

500 g hrušek

2 balení Želírovacího cukru 2:1 Labeta

hrst vlašských ořechů

5 lžic citronové šťávy

 

Postup:

 

Ovoce omyjeme, hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka (dusíme v závislosti na odrůdě hrušek, měkčí hrušky budou podušené dříve, tvrdší o pár minut později). K měkkým hruškám přidáme rozmačkané ostružiny, 2 balíčky želírovacího cukru 2:1 a vaříme, dokud směs nezhoustne. Do hrnce s hotovým džemem vmícháme najemno nasekané ořechy a citronovou šťávu. Džem plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Bořek 15:36 18.11.2014
Jsou dobré také na sexování podporují stání pindˇika.