Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Málo času a jídlo před počítačem patří k nejčastějším obědovým nešvarům, chyb ve stravování v práci ovšem existuje mnohem víc.

Kde, co kdy: Největší chyby, které děláte při jídle v práci

Oběd v práci
zdroj: Thinkstockphotos Oběd v práci
aktualizováno 22.10.2019, 00:00 | 22.10.2019, 00:00 | doma.cz

Málo času a jídlo před počítačem patří k nejčastějším obědovým nešvarům, chyb ve stravování v práci ovšem existuje mnohem víc.

Pokud se z práce vracíte každý den uštvaní, unavení a ve špatné náladě, může za to nejen přetlak povinností, ale také zanedbaný pitný režim a chybování v tom, co, kdy a za jakých podmínek během dne sníte.


Podle nedávného průzkumu společnosti Up Česká republika si je více než polovina Čechů vědoma nesprávného stravování v práci. Pokud by sami sebe měli oznámkovat, dali by si trojku nebo dokonce horší známku. Na vině je podle nich nedostatek času, klidu i možností kvalitního stravování. A také nedostatečná podpora ze strany zaměstnavatele.

  

Anketa
Jak se v práci obvykle stravujete?
 

 
Ačkoli dnes většina firem nějakou formou stravování svých zaměstnanců podporuje, stále existují rezervy. 15 % zaměstnanců uvádí jako překážku v lepším stravování nedostatečnou podporu ze strany zaměstnavatele, stejný počet dotázaných dokonce postrádá od zaměstnavatele jakoukoliv formu podpory stravování.

 

Její důležitost přitom dokazují i mnohé studie. Například podle rozsáhlého výzkumu amerických vědců z roku 2014 mají zaměstnanci stravující se nezdravě až o 66 % nižší produktivitu než zaměstnanci, kteří dodržují principy zdravé výživy. A kromě pracovního výkonu má kvalitní stravování další nesporné výhody jako je nižší absence zaměstnanců, lepší nálada a stmelování kolektivu.

 

 

„Možnost dopřát si jídlo ve firemní kantýně či nabídka stravenek je motivačním nástrojem a drtivá většina zaměstnanců s těmito benefity si dopřeje kvalitnější jídlo. Efekt se pak ukazuje na zdraví, psychické pohodě i ve vztazích na pracovišti,“ říká Christopher Wanjek, americký expert na výživu.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Hladověním nezhubnete, spíše naopak! Jezte víc a nezapomínejte na svačiny
Krabičková dieta podomácku aneb připravujte si jídlo do práce a hubněte
Tyhle obědy si odpusťte! Kulatí se po nich břicho

 

Jaké jsou tedy nejčastější chyby a omyly? A jak je řešit?



1. Čas je základ

 

Nedostatek času na jídlo je podle průzkumu společnosti Up Česká republika nejčastěji zmiňovanou bariérou v lepším stravování v pracovní době, zmiňuje ho 38 % dotázaných zaměstnanců. Přitom právě obědy na pracovním stole, konzumace instantních pokrmů nebo zdroje rychlých cukrů, jako jsou sušenky, jsou největšími chybami, před kterými varují výživoví specialisté.

 

„Vyrazit na oběd alespoň občas mimo pracoviště má pozitivní účinek i na vyčištění mysli. Společnost milých kolegů pak udělá z oběda společenskou událost, která zlepší vztahy a atmosféru na pracovišti,“ vysvětluje výživová poradkyně Linda Nejezchlebová.

 

2. V klidném prostředí lépe chutná

 

Ne každá firma může investovat do krásné firemní kantýny nebo moderně zařízené kuchyňky s jídelnou. Určitě se však zaměstnavatelům vyplatí vyhradit v prostoru firmy místo, kde se mohou zaměstnanci na chvíli oprostit od pracovního procesu a v klidu si sníst svůj oběd. Nejde ani tak o vybavení tohoto prostoru jako o jeho kvalitu – vhodné jsou neprůchozí prostory s denním světlem, bez zbytečného hluku a s příjemnou atmosférou, kterou zajistí třeba květiny.

 

 

3. Jíst společně


Zařadit do programu firmy třeba jednou měsíčně společnou snídani, při které zaměstnanci posedí, vymění si mezi sebou recepty a zkušenosti – to může být zajímavá aktivita přispívající k uvolněné atmosféře celé firmy. A není úplně nutné, aby vždy byla taková snídaně „zdravá“ a skládající se jen z ovoce, jogurtů, vloček, zeleninových pomazánek nebo špaldového chleba. I občasné mlsání není na škodu a takový čokoládový dort nebo ořechová bábovka bezesporu přispějí k dobré firemní náladě a chuti do práce!



3. Jídelna nebo stravenky?

 

„Vhodné je kombinovat různé formy podpory stravování napříč firmou tak, aby příspěvek opravdu napomáhal lepšímu stravování zaměstnanců,“ říká Petra Prchlíková ze společnosti Up Česká republika a dodává: „Ne každá firma si může dovolit firemní kantýnu. Existuje také rozdíl podpory mezi zaměstnanci v kanceláři a těmi, kteří pracují ve výrobních halách v třísměnném provozu nebo dokonce v terénu. Přesto jsou možnosti, jak podpořit a zvýšit kvalitu stravování, ať už formou stravenek, dovozu jídla ze sousední restaurace nebo jiným způsobem.“

 

5. Něco navíc potěší

 

Ovocný či zeleninový bar na pracovišti – pro zaměstnavatele možná nepodstatná věc, ale podle průzkumu by ji ocenila třetina zaměstnanců. Firmám se proto opravdu může vyplatit využít možnosti nákupu sezónního ovoce či zeleniny a zaměstnance nejen potěšit, ale zároveň podpořit jejich zdraví. Vhodná je také třeba nabídka svačinek v podobě müsli tyčinek nebo oříšků a semínek, k pití sortiment několika bylinkových čajů nebo minerálek pro teplé i chladné dny.

 
1 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře