Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Předvánoční období není pouze čas, kdy nás čeká nakupování a přípravy na rodinné oslavy. Spousta z nás si přestává hlídat jídelníček a vychutnává si pochoutky, které bychom si za normálních okolností odříkali.

Nedejte cholesterolu šanci: Vánoční mlsání neškodí jen postavě, ničí i srdce

Štědrovečerní večeře
zdroj: Getty Images Štědrovečerní večeře
aktualizováno 11.12.2018, 16:38 | 11.12.2018, 16:38 | doma.cz

Předvánoční období není pouze čas, kdy nás čeká nakupování a přípravy na rodinné oslavy. Spousta z nás si přestává hlídat jídelníček a vychutnává si pochoutky, které bychom si za normálních okolností odříkali.

Je dobré si připomenout, že také naše tělo by mělo přes svátky odpočívat, a proto bychom ho potravinami, které zvyšují naši hladinu cholesterolu, neměli příliš zatěžovat. Vysokou hladinu cholesterolu má totiž až polovina Čechů. Měli bychom tedy být opatrní a všímaví ke svému životnímu stylu a zejména pak k potravinám, které konzumujeme.

 

Tuk neboli lipidy jsou pro naše tělo nezbytné – jsou stavebním kamenem každé buňky v našem těle. Částečně je naše tělo schopno si tuky vyrobit samo a zbytek přijímáme ve stravě. Správně fungující organismus je schopen udržet správný poměr tuků i cholesterolu v krvi i trávicím systému. V případě nadměrného množství tuku v našem těle může docházet k jeho usazování na stěnách cév, čímž může dojít k porušení jejich pružnosti, ale i jejich zúžení až ucpání. Cholesterol je přenášen lipoproteiny, které jsou složeny z bílkovin a tuků. Právě pokud je jejich obsah zejména tukový, mohou mít negativní vliv na cévní stěnu.

 

Celková hladina cholesterolu v těle dospělého člověka by neměla přesáhnout 5,2 mmol/l. Na jakých hodnotách se pohybujete, zjistí váš lékař během preventivní prohlídky, pořídit si můžete i orientační testy pro domácí použití.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Připravte vánoční cukroví včas: Kdy začít co péct?
Vánoce zdravěji? Chutné recepty i bez mouky nebo cukru
Skvělé recepty na vánoční cukroví, po kterém se nepřibírá!

 

Obsah cholesterolu v krvi řídí několik faktorů. Jednou z příčin vyšší hladiny cholesterolu může být i dědičnost. Na většinu z nich máme ale vliv my sami. Jedná se zejména o:

 

* stravu
* nadváhu (která je většinou spojena s naším životním stylem)
* kouření
* nadměrnou konzumaci alkoholu
* nedostatečný pohyb
* onemocnění cukrovkou

 

Nezapomeňte tedy ani v předvánočním období na správnou životosprávu. Místo ležení na gauči si dopřejte procházku, vyměňte cukroví k snídani za ovesné vločky a nezapomínejte na dostatečný příjem bílkovin ze stravy. Pochutnat si můžete i na rybách, pokud je správně připravíte, tedy nebudete je zbytečně smažit. Obsahují totiž pro zdraví důležité omega-3 mastné kyseliny, které působí preventivně nejen proti srdečním chorobám, ale i proti demenci, a navíc vám pomohou snížit hladinu „zlého“ cholesterolu. Abyste si byli jistí dostatečným příjmem omega-3, můžete využít rybí tuk v podobě doplňků stravy, který vám zajistí dostatek této nenahraditelné mastné kyseliny.

 

Za českou klasiku se považuje kapr, měl by se spíše péci než smažit. "Pokud jsou pro vás Vánoce bez smaženého kapra nepředstavitelné, sáhněte raději po avokádovém či kokosovém oleji bez vůně a příchuti. Takové oleje disponují vyšším bodem zakouření, déle tedy vydrží a nepřepálí se," radí nutriční terapeutka Zuzana Švédová. Pro odlehčenou variantu lze zvolit pečeného lososa, který je bohatý na omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny. Při úpravě pečením si ryba uchová více nutričně prospěšných živin, dochutit ji lze bylinkami a citronem.

 

Chcete vyzkoušet zdravější vánoční menu? Zkuste následující recepty. Recepty jsou postaveny tak, aby byla zachována skvělá chuť jídla a zároveň byl dodržen správný nutriční příjem.

 

Drůbeží vývar s jáhlami (6 porcí)


1,5 litru vody
500 g drůbeží polévkové směsi
200 g mrkve
200 g petržele
100 g celeru
50 g pórku
himálajská sůl
celerová nať
100 g jáhel

 

Vývar
(Foto: oficiální zdroj)


Do pomalého hrnce vložte očištěnou zeleninu v celku. Na ni položte drůbeží polévkovou směs. Jemně osolte. Zalijte vodou a vařte zhruba 8 hodin, což vývaru zajistí silnější chuť. Mezitím propláchněte a povařte jáhly a při servírování je vložte do hotové polévky. Na talíři lze polévku dozdobit natí.

 

Bramborový salát s majonézou z kešu (6 porcí)


1,2 kg brambor
300 g nakládané zeleniny (mrkev, hrášek, cibule, okurka)
3 vejce
80 g jablek
80 g oříšků kešu
1 stroužek česneku
citronová šťáva
himálajská sůl
petrželová nať

 

Odlehčené vánoční menu - 6
(Foto: oficiální zdroj)


Kešu oříšky přes noc namočte. Brambory uvařte ve slupce, stejně tak vejce. Jakmile jsou brambory hotové, zbavte je slupky a protlačte tvořítkem na bramborový salát. Vložte do mísy. Dále přidejte nakládanou zeleninu, najemno nakrájené vejce a oloupané jablko. Kešu oříšky umixujte s částí vody, ve které se máčely, společně s česnekem, solí a citronovou šťávou na hustší hladký krém. Ten vmíchejte do salátu, dozdobte petrželovou natí a nechte v lednici odpočinout.

 

Losos pečený na citrónu a bylinkách (6 porcí)


800 g lososa
15 g avokádového oleje
2 bio citrony
1 stroužek česneku
rozmarýn
himálajská sůl

 

Odlehčené vánoční menu - 5
(Foto: oficiální zdroj)


Zapékací mísu vyložte plátky citronu (máme-li bio citron, není třeba jej loupat) a poklaďte je rybou. V hmoždíři utřete čerstvý rozmarýn, promíchejte se stroužkem česneku a avokádovým olejem. Touto bylinkovou směsí potřete rybu. Jemně ji podlijte a pečte zhruba 45 minut na 180 °C.

 

Raw cukroví


Základem raw cukroví je sušené ovoce v kombinaci s ořechy či semínky, které díky přítomnému tuku jemně sníží glykemický index pokrmu. Přidat můžete také koření, jako je zázvor, vanilka, skořice či bylinky, například máta. Díky přítomné vláknině a kvalitnímu tuku, který je reprezentován omega 3 a 6 nenasycenými mastnými kyselinami, takové cukroví zasytí. Nižší glykemický index zajistí, že po požití několika kousků nebudete mít tendenci dojídat se dalšími sladkostmi a laskominami, které vánoční stůl nabízí. Máte-li vyšší hladinu cholesterolu, určitě vás také potěší, že raw verze cukroví ho ukrývá nulové množství. Navíc v něm najdete vitamin C, cenné enzymy a minerální látky obsažené v oříšcích a sušeném ovoci. Pokud byste do směsi zapracovali například para ořechy, ve 20 gramech této olejnaté plodiny zkonzumujete 100 % doporučené denní dávky selenu.

 

Jednotlivá těsta se nedoslazují, jsou postavena na přirozené sladkosti sušeného ovoce.


Švestkové úlky (25 kusů)


150 g sušených datlí
50 g kokosu
30 g švestkových povidel bez cukru
30 g vlašských ořechů

 

Odlehčené vánoční menu - 3
(Foto: oficiální zdroj)


Datle umixujte s kokosem na lepivou hmotu. Tu vkládejte do tvořítka na výrobu úlů. Zespodu udělejte vprostřed úlku důlek. Jakmile cukroví vyjmete z tvořítka, naplňte důlek švestkovými povidly. Hotové úlky postavte na polovinu vlašského ořechu.

 

Brusinková srdíčka (33 kousků)


150 g brusinek
20 g ovesných vloček
30 g kokosu
5 g pomerančová kůra

 

Odlehčené vánoční menu - 2
(Foto: oficiální zdroj)


Pomerančovou kůru umixujte najemno, dejte stranou. Následně mixujte brusinky s ovesnými vločkami a kokosem. Do směsi přidejte nastrouhanou kůru. Z výsledné směsi vykrajujte tvořítkem srdíčka.

 

Trojlístky z kešu (45 kousků)


150 g sušených meruněk
50 g oříšků kešu
20 g kokosu
50 g hořké 80% čokolády

 

Odlehčené vánoční menu - 1
(Foto: oficiální zdroj)


Sušené meruňky umixujte s oříšky kešu a kokosem. Z výsledné hmoty vykrajujte tvořítkem trojlístky. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejte hořkou čokoládu, kterou trojlístky dozdobíte.

 

Autory receptů jsou šéfkuchař Zdeněk Křížek a nutriční terapeutka Zuzana Švédová.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře